Prognozele macroeconomice ale noului Guvern indica o crestere economica de 3,5% in acest an, la o valoare nominala a Produsului Intern Brut (PIB) de 588,1 miliarde de lei, aceste date fiind discutate marti de Gheorghe Pogea, ministrul finantelor publice, si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Noile prognoze arata ca la finele acestui an deficitul bugetului general va fi cuprins intre 1,7% si 2% din PIB.

De asemenea, guvernantii se asteapta ca inflatia medie sa scada la 5,3%, iar salariul mediu brut sa ajunga la 1.702 lei.

Discutia dintre ministrul de finante si reprezentantii BNR a vizat "armonizarea masurilor comune si definitivarea prognozei indicatorilor macroeconomici pe anul 2009 pentru fundamentarea bugetului".

Tot in cursul zilei de marti, la sediul Ministerului Finantelor Publice s-au demarat runde de discutii pentru definitivarea cadrului de elaborare a bugetului si transmiterea acestuia la ordonatorii principali de credite.

Printre prioritatile Ministerului Finantelor Publice pentru inceputul acestui an se numara ajustarea deficitului bugetar si reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finantarii proiectelor de investitii, asigurarea continuitatii finantarii multianuale a programelor si proiectelor de investitii ale administratiei centrale si locale, aplicarea planului de masuri anticriza pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice, precum si a conditiilor de trecere la zona euro.