Banca Angliei a redus, joi, dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, la 1,5%, in incercarea de a evita intrarea Marii Britanii intr-o recesiune de durata, potrivit Reuters. Acesta va fi cel mai scazut nivel al ratei dobanzii de politica monetara de la infiintarea Bancii centrale a Angliei, in 1694.

Conform agentiei de stiri citata, nici macar in timpul Marii Depresiuni din anii '30 dobanda cheie nu a coborat sub nivelul de 2%, nivelul actual fiind cel mai scazut stabilit de Banca Angliei in cei peste 300 de ani de activitate.

Analistii estimau la o reducere cu 0,5% puncte procentuale a dobanzii de referinta, autoritatile britanice apropiindu-se astfel de limitele conventionale ale luptei impotriva recesiunii.

In ultimele trei luni, Bank of England a redus in fiecare luna nivelul dobanzii de referinta. In octombrie, Banca Angliei a scazut dobanca cheie de la 5% la 4,5%, in vreme ce in luna noiembrie aceasta a fost coborata 1,5 puncte procentuale, la 3%. In ultima luna a anului trecut, Bank of England a operat inca o reducere a dobanzii, pana la nivelul actual de 2%.

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a declarat ca Trezoreria Marii Britanii va trebui sa joace un rol mai are in stabilirea politicii monetare daca rata dobanzii se apropie de zero. Printre optiuni se numara injectarea de bani in economie si in sistemul financiar prin cumpararea de active, conform economistilor.