Oamenii de afaceri bretoni sun extrem de porniti impotriva bancilor, care refuza sa dea credite sau le acorda in circumstante absolut inacceptabile pentru clienti. In apararea lor a sarit insusi presedintele Frantei, alaturi de alti oficiali ai Statului. Iata asadar ca acolo se poate. Agasat de "restrictiile inacceptabile ale creditului", dupa cum le-a denumit, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a infiintat un dispozitiv care sa garanteze micilor intreprinzatori accesul la finantarea prin credit.

Unul din pilonii acestui dispozitiv este Alain Pineau, director regional al Bancii Nationale a Frantei, care coordoneaza zona bretona. "Am cerut bancilor sa mentina liniile de credit care sunt semnate deja, fara a solicita documente sau garantii suplimentare. In plus, bancile mai trebuie sa-si si asume si riscuri in aceasta perioada de criza”, explica Pineau.

El a mai aratat ca nu toti solicitantii de credit trebuie sa primeasca in mod necesar finantare bancara, dar nu este posibil ca o firma care timp de 10 ani a derulat afaceri cu o banca fara a avea niciun fel de intarzieri, acum sa-i majorezi garantiile pentru imprumut doar invocand criza.

"Banca mi-a cerut garantii de 100.000 de €", declara un proprietar al unui magazin bazat pe obiecte de mobilier, care ofera de lucru la 25 de salariati. Omul avea un descoperit de cont de 100.000 de euro, care insemnau echivalentul a 5 zile de munca. "Zilele trecute m-am trezit cu un trimis al bancii care mi-a spus ca potrivit nu stiu carui articol din contract, ori imi taie descoperitul, ori sa imi pun toate activele gaj la banca". Nu am inregistrat niciodata vreo intarziere de plata, afacerea mea merge si acum bine, asa ca am refuzat sa-mi pun activele gaj. Pur si simplu mi-au blocat a doua zi contul! Culmea e ca acest magazin l-am facut tot cu credit luat de la banca respectiva, care a considerat businessul meu viabil. L-am extins tot prin credit, semn ca au avut incredere in el. Dintr-o data, brusc, nu mai au incredere. Ei bine, refuz si eu sa mai lucrez cu asemenea nenorociti” explica bretonul. Oficialii bancii in cauza spun ca sunt acoperiti de contract atunci cand cer ceva unui client. "Perioada in care ne aflam reclama atentie mai mare la gestionarea banilor, ceea ce pentru noi se traduce prin garantii majorate”, spun ei.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.