Franta: Presedintele si Banca Nationala vor sa elimine restrictiile inacceptabile ale creditului
Unul din pilonii acestui dispozitiv este Alain Pineau, director regional al Bancii Nationale a Frantei, care coordoneaza zona bretona. "Am cerut bancilor sa mentina liniile de credit care sunt semnate deja, fara a solicita documente sau garantii suplimentare. In plus, bancile mai trebuie sa-si si asume si riscuri in aceasta perioada de criza”, explica Pineau.
El a mai aratat ca nu toti solicitantii de credit trebuie sa primeasca in mod necesar finantare bancara, dar nu este posibil ca o firma care timp de 10 ani a derulat afaceri cu o banca fara a avea niciun fel de intarzieri, acum sa-i majorezi garantiile pentru imprumut doar invocand criza.
"Banca mi-a cerut garantii de 100.000 de €", declara un proprietar al unui magazin bazat pe obiecte de mobilier, care ofera de lucru la 25 de salariati. Omul avea un descoperit de cont de 100.000 de euro, care insemnau echivalentul a 5 zile de munca. "Zilele trecute m-am trezit cu un trimis al bancii care mi-a spus ca potrivit nu stiu carui articol din contract, ori imi taie descoperitul, ori sa imi pun toate activele gaj la banca". Nu am inregistrat niciodata vreo intarziere de plata, afacerea mea merge si acum bine, asa ca am refuzat sa-mi pun activele gaj. Pur si simplu mi-au blocat a doua zi contul! Culmea e ca acest magazin l-am facut tot cu credit luat de la banca respectiva, care a considerat businessul meu viabil. L-am extins tot prin credit, semn ca au avut incredere in el. Dintr-o data, brusc, nu mai au incredere. Ei bine, refuz si eu sa mai lucrez cu asemenea nenorociti” explica bretonul. Oficialii bancii in cauza spun ca sunt acoperiti de contract atunci cand cer ceva unui client. "Perioada in care ne aflam reclama atentie mai mare la gestionarea banilor, ceea ce pentru noi se traduce prin garantii majorate”, spun ei.
Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
1. Cel capitalist, care se aplica in GB, USA, si alte tari de acelasi gen, care merge pe reducere de impozite(cazul USA, GB care a redeus dat VAT de acum 2 luni), de dobanzi de referinta(cazul Bank of England)
2.Scoala Sovietica, in care nu se face nimic, se da vina pe capitalul international si NUMAI pe factorii externi si in care nimeni nu o sa fac nimc.
Oare ROM din ce scaoala face parte?
Cine credeti ca o sa iasa primi din criza?
Scoala Americana si cea Austriaca.
Scoala Americana bazate pe interventionism ne-a bagat in kktul in care suntem acum (cine crezi ca a IMPUS PRIN LEGE bancilor sa acorde imprumuturi subprime negrilor si hispanicilor defavorizati???).
Rolul statului ar trebui sa fie de arbitru care asigura corectitudinea jocului.
In momentu in care niste prosti incompetenti isi baga cizmele in economie se produce dezastru.
SUA, GB si mai stiu eu care banci centrale care au avut lipsa de viziune sa prevada ce s-a intamplat crezi tu ca ne vor scoate din kkt odata ce ne-au bagat acolo?
Bancile ar trebui sa dea credit cand considera ele. Ce, eu daca vin la voi si va cer sa imi imprumuati bani, ati vrea sa vina statul sa va zica sa mi-ii dati cu dobanda x? Nu ati vrea voi sa imi cereti cat vreti voi? si cat corespunde riscului?