Conducerea BCR a hotarat ieri seara, dupa o noua intalnire cu reprezentantii sindicali, sa elaboreze si sa inainteze o oferta finala, cea de-a saptea, catre Federatia Sindicatelor Independente din BCR, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Decizia conducerii bancii este urmarea unei reevaluari responsabile si mature a tuturor consecintelor unei greve pentru banca si pentru salariati, precum si a efectelor negative asupra clientilor BCR.

Noua oferta indeplineste aproape toate obiectivele sindicale si include o potentiala remunerare suplimentara a salariatilor functie de indeplinirea unui criteriu de performanta bine definit.

Pe de alta parte, conducerea BCR isi exprima speranta, intr-un comunicat de presa, "ca pasul facut prin imbunatatirea ofertei sale sa fie evaluat cu foarte multa atentie si maturitate de catre reprezentantii sindicali si de catre salariati si ca greva sa poata fi prevenita".

UPDATE: In urma ultimei oferte a conducerii bancii, sindicalistii de la BCR au renuntat la greva generala care ar fi trebuit sa inceapa miercuri, dar solicita in continuare clarificari legate de oferta finala, a declarat Ciprian Ionescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, citat de NewsIn.

“Ne asezam iar la masa negocierilor, desi nu ne-au fost aprobate toate solicitarile. Avem insa mandatul a peste 50% din membrii de sindicat pentru a o face”, scrie Dan Popa pe blogul sau citand surse din cadrul echipei de negociatori sindicali din BCR.

Ei spun ca oferta managementului nu a venit aseara, cum se sustine in comunicatul BCR, ci azi dimineata in jurul orelor 8. Ce au obtinut pana acum sindicalistii? “Platile compensatorii au agreeat sa le lase la nivelul lui 2008. Au acceptat prima de Craciun si cea de vacanta, dar au legat aceste prime de indicatori de performanta ai bancii BCR, nu ai grupului”.

Ceea ce nu au obtinut negociatorii, sunt cresteri de salarii. “Majorarile de salarii sunt zero barat”, mi-a declarat telefonic sursa citata. Ea mai spune ca potrivit documentelor interne ale BCR, profitul pe 2008 este unul istoric, iar pentru 2009 se tinteste un nivel cel putin egal cu cel din 2008. “Suntem convinsi ca tintele trimise de la Centrala vor putea fi indeplinite”, a mai spus interlocutoarea noastra.

Una peste alta, conform unei declaratii oficiale pe care am primit-o pe email, importante sunt doua lucruri. “Exista o oferta din partea patronatului care, prin definitie este supusa unor negocieri si exista vointa organizatiei sindicale de a negocia aceasta oferta. Avem datoria sa cautam solutii pentru stingerea conflictului in conditiile mentionate. Pe cale de consecinta, este un mijloc de a solutiona un conflict pe cale pasnica, amiabila, a dialogului astfel incat nu afectam si alte persoane. Functie de hotararea celor pe care ii reprezentam vom vedea care va fi pasul urmator.” se arata in email.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.