Un nou plan de stimulare a economiei germane in valoare de 50 de miliarde de euro a fost aprobat luni seara de coalitia condusa de cancelarul Angela Merkel, anunta oficiali citati de Reuters. Solutia cheie a planului o presupune relaxarea fiscala.

Cu opt luni inainte de alegeri, conservatorii condusi de Merkel si social-democratii germani, care impart puterea intr-o coalitie dificila, au aprobat aceste masuri pentru a sustine economia Europei intr-o perioada de recesiune ce se anunta cea mai grea de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Detaliile planului pe doi ani erau inca neclare marti dimineata, insa se stie sigur ca 18 miliarde de euro vor fi directionati catre investitii in infrastructura si educatie. Cumparatorii de masini noi vor beneficia de promotii in valoare de pana la 2.500 de euro. De asemenea, nivelul impozitelor va fi redus treptat, iar pragul scutirilor de taxe va creste.

Volker Kauder, lider conservator, a declarat pentru ZDF ca sistemul de taxe se adreseaza si asa-numitei “progresii reci” - majorarile salariale destinate compensarii lucratorilor pentru cresterea inflatiei, care pot conduce la aplicarea unor cote de impozitare mai mari. “Cu ajutorul acestui plan credem ca vom putea trece cu bine de criza”, a adaugat Kauder.

In Germania, categoriile de impozite nu sunt aliniate odata cu inflatia, ceea ce a dus la negocieri dificile pe marginea acestui plan. Criticii lui sunt ingrijorati de impactul noului pachet de masuri asupra bugetului.

Primul plan de stimulare aprobat in luna noiembrie, in valoare de 31 de miliarde de euro, a fost considerat prea modest de critici, in special de opozitie. Liderul liberal Guido Westerwelle a atacat deja si noul plan: “Asa cum arata pana acum, nu va da cine stie ce rezultate, a declarat el pentru Muenchner Merkur.