Radu Ghetea a raspuns la intrebari legate de urmatoarele teme:
- deblocarea creditarii, intre asteptarile clientilor si intentiile/posibilitatile reale ale bancherilor. Cum intampina bancherii dificultatile legate de devalorizarea monedei nationale?
- noile consultari intre ARB si BNR in ce priveste ultima varianta a regulamentului de creditare: ce decizii se asteapta de la BNR?
- solutii propuse de bancheri pentru depasirea perioadei de criza economica
- cofinantarea pentru proiectele cu fonduri europene: mai ofera bancile credite pentru aceste proiecte? Ce solutie are CEC, ca institutie cu capital majoritar de stat?
Fragmente din discutia online
- Reesalonarea sau restructurarea este utilizata in sistemul bancar se foloseste in general la persoane juridice. In baza unor planuri prezentate de client, decizi daca merita sau nu sa fie rstructurat creditul.
- Pentru persoanele fizice, este mai delicat, este greu sa analizezi in ce masura veniturile se vor schimba intr-o anumita perioada, mai ales in bine. Totusi, exista unele posibilitati, in sensul ca un credit care era inital pe o perioada de 20 de ani ar ptea deveni pe 30 de ani, dar atentie costul final este mai mare, persoana va plati mai mult.
- In momentul in care apar probleme, clientul sa se consulte cu banca, sa nu ajunga sa aiba restante si abia apoi sa vina la banca.
- Se pot transforma creditele din valuta in lei, trebuie insa urmarit un moment prielnic, si anume un curs scazut. Trebuie sa va luati inima in dinti si sa luati decizia transformarii creditului.
- Ca banca esti mai increzator cand vezi ca un proiect a fost aprobat pe programele europene.
- Exista mult mai multe alte motive pentru care BNR este interesat sa tina cursul jos. Primul lucru e inflatia. Efectul inflationist al cresterii leului.
- Noi avem un indicator foarte bun in ceea ce priveste creditele pentru accesarea programelor europene. Am aprobat multe proiecte. Statistica arata ca in perioada ultimelor 30 de zile am aprobat circa 75 de credite.
- pentru accesarea zonei euro, trebuie indeplinite cateva conditii, aceasta va influenta si dobanzile in sensul reducerii mult dorite.
- Lumea spune ca nu se dau credite. Nu e adevarat. Sunt unele [banci] care dau, altele care nu dau. Sunt unele banci care nu sunt foarte entuziaste in a promova creditul, pe de alta parte sunt clienti care nu mai vin la banci pentru credite.
- Eu sper ca, dupa ce BNR va modifica regulamentul privind acordarea creditelor pentru persoanele fizice in spiritul celor solicitate de ARB, se va crea o noua emulatie, o crestere a apetitutlui pentru credit, atat din partea bancilor cat si a clientilor.
- Am solicitat reducerea rezervei, reducerea dobanzilor de politica monetara, modificarea regulamentului nr. 11 privind creditele si ceva masuri pentru restabilirea si recladirea increderii intre banci.
- In calitate de bancher comercial in general ma abtin sa fac comentarii asupra indicatorilor macro-economici.
- Atunci cand bancherii spun anumite opinii cu privire la evolutia cursului sau a dobanzilor, cu cifre, se creeaza expectatii care s-ar putea sa fie false.
Reesalonarea sau restructurarea este utilizata in sistemul bancar se foloseste in general la persoane juridice. In baza unor planuri prezentate de client, decizi daca merita sau nu sa fie rstructurat creditul. Spre exemplu: daca are o linie pentru capital de lucru, exista posibilitatea la un moment dat sa spui ca nu mai poate face reintregirea dar se poate restructura, de la o linie pentru un capital de lucru, sub forma unui credit la termen (cu plata in rate egale). Pentru persoanele fizice, este mai delicat, este greu sa analizezi in ce masura veniturile se vor schimba intr-o anumita perioada, mai ales in bine. Totusi, exista unele posibilitati, in sensul ca un credit care era inital pe o perioada de 20 de ani ar ptea deveni pe 30 de ani, dar atentie costul final este mai mare, persoana va plati mai mult. Sunt banci care fac, CEC face acest lucru, analizam cu fiecare client si incercam sa gasim solutii. In momentul in care apar probleme, clientul sa se consulte cu banca, sa nu ajunga sa aiba restante si abia apoi sa vina la banca. Inghetarea nu este o metoda, in schimb, se pot acorda, in cadrul restructurarii, perioade de gratie suplimentare in care este scutit de plata capitalului dar nu si a dobanzilor.
Multumesc
Referitor la comisionul de risc valutar, nu stiu exact la ce se poate referi. CEC nu ia un astfel de comision.
Referitor la francii elvetieni: Nu vreau sa fiu sadic, dar eu am sfatuit de multe ori sa nu fie luate credite in alta valuta decat cea in care sunt exprimate si veniturile. Daca totusi v-ati expus, cred ca o solutie ar fi transformarea creditului in lei, pentru a elimina o asa-numita refinantare, de la aceeasi banca sau de la alta.
Nu stiu in ce masura trebuia sa-l preocupe pe client acest aspect. Pe noi ne preocupa si atunci cand apar situatii solicitam garantii suplimentare. Cand apar asemenea situatii bancile trebuie sa gaseasca solutii. Chiar prin solicitarea rambursarii creditului. E o situatie delicata.
situatia mentionata nu este chiar asa cum a fost prezentata. Daca s-a liuat un credit la o anumita data sa spunem de 100.000 de euro, el a fost acordat pentru o casa care probabil ca costa 120.000 de euro. Atunci cand s-a facut evaluarea banca a avut grija sa isi ia si o marja de siguranta si evaluarea se face la limita de jos a preturilor de pe piata. Deci daca valoarea ar fi de 125.000, creditul e de 100.000, clientul a mai platit si au mai ramas 95.000. Aasta inseamna o scadere de pret de peste 28%.
Banaca pana la urma va vinde si cu 60.000 daca are nevoie de bani, dar nu stiu daca asta e in interesul cuiva.
Deocamdata asta e problema noastra a bancilor, pentru ca pana acum nu a cerut niemni garantii suplimentare. E si interesul clientilor, pentru ca, daca se devalorizeaza la jumatate casa, nu o sa vrea sa si-o piarda si va veni el si va plati.
cum vedeti d-vs situatia unei firme care lucreaza cu aceas banca de peste 10 ani ,nu a avut probleme cu rambursarea ratelor la contractele de leasing respectiv credit, indicatorii financiari sunt OK dar suntem priviti cu reticenta (de toate bancile) cand dorim accesarea unei linii de credit pe motiv ca suntem prea" legati" de industria auto.
Ce solutii de finantare avem daca bancile devin din ce in ce mai reticente la acordarea creditelor catre imm-uri ?
Multumesc
Am in vedere inclusiv fondurile europene. E adevarat ca trebuie cofinantare si ajungem tot la banci, dar cand banca vede ca proiectul a fost avizat pentru fonduri europene si banca devine mai relaxata.
In cazul CEC, noi am continuat creditarea pe toate palierele. Mie mi se pare personal ca s-a creat un fel de sperietoare. Lumea zice ca nu mai merge la banca pentru ca oricum nu-i da.
Acum cativa ani, 3-4 ani, industria de mare succes a Romaniei, lohn-urile au trecut prin aceeasi criza a industriei. Pentru ca toate au fost exportate sau trasferate peste Prut sau pana in Asia. Si cei care faceau foarte bune afaceri pe lohn s-au trezit ca nici bancile nu mai sunt interesate, nici partenerii externi, pentru ca crescuse costul fortei de munca. Acum avem probleme cu insutria auto, cu produsele de lux, care, in caz de criza, nu se mai vand.
In acest caz, daca e un IMM poate se reorienteaza, poate cauta solutii pentru utilizarea de fonduri europene. Dar ca sa produca in continuare jenti sau volane care nu vor fi niciodata montate spre autoturisme, nu e o solutie. Nici banca, nici statul nu poate sa-l sprijine. E economie de piata si trebuie sa inteleaga ca nu poate sa se agate de un ajutor, nici de la banci, nici de la stat.
Asteptam masurile anticriza pe care le pregateste Ministerul Finantelor cu BNR si ABR. Vor aparea dupa 22 ianuarie.
Noi, ARB, ne-am trimis propunerile inca din noiembrie la Guvern, am avut si o runda de discutii la Ministerul Finantelor si vreo trei la BNR. Una dintre ele viza reducerea sau eliminarea TVA in cazul celor pana la 35 ani care cumpara prima locuinta si asta s-a si materializat, scazand la 5%.
A mai ramas regulamentul 11. Restul nu s-au rezolvat. S-ar putea sa fie rezolvate partial o data cu Consiliul de Politica Monetara de pe 4 februarie, dar asta nu inseamna ca nu mai avem multe de facut.
1. De ce acorda CEC credite de consum (lei si valuta) fara garantie doar pe o perioada de maxim 5 ani de zile, anuland astfel efectele celor mai mici dobanzi din piata pe care le practica la astfel de credite?
2. In conditiile in care am probleme cu plata ratelor la institutia pe care o conduceti, aceasta imi poate oferi posibilitatea reesalonarii acestora pe o perioada mai indelungata astfel incat nici una din parti sa aiba de pierdut?
3. De ce nu acorda CEC o atentie mai mare cardurilor de credit avand in vedere ca este unul din cele mai bune produse din piata si dobanda este competitiva?
1. Asta e politica noastra, e o politica prudenta. Creditul de consum e definit ca unul pe termen scurt.
2. Am raspuns deja.
3. Noi acordam, am facut si publicitate cu Elvis, care folosea o carte de credit pentru a se deghiza. Avem un card bun, o sa-l mai promovam, dar am considerat prioritar in acet moment sa promovam accesarea fondurilor europene.
CEC are trei produse in acest sens: finantarea investitiilor, a capitalului de lucru si inca un produs prin care ii dam credit pana vin banii din fonduri.
Sunt mai multe banci care au produse pentru accesarea fondurilor europene. E bine sa incercati la fiecare. Noi avem un indicator foarte bun in ceea ce priveste creditele pentru accesarea programelor europene. Am aprobat multe proiecte. Statistica arata ca in perioada ultimelor 30 de zile am aprobat circa 75 de credite, ceea ce inseamna foarte mult. Noi suntem multumiti de audienta pe care o avem. Avem si publicitate pe tema asta, iar efectul este pozitiv. Nu pare ceva spectaculor, dar, avand in vedere perioada in care ne aflam, e foarte bine.
Desi Romania este membra UE, totusi nu suntem in zona euro. In aceste conditii avem un mediu total diferit de cel al tarilor din zona Euro sau SUA, diferentele sunt: stadiul dezvoltarii economice, nivelul acumularilor, evolutia inflatie si a altor indicatori, fapt care face ca in Rmania sa avem costuri mutl mai ridicate pentru "marfa" care se numeste bani. Aceste costuri sunt legate de Rezervele minime obligatorii, 18% la de[pozite in lei, 40% pentru valuta, costuri de operare inca ridicate avand in vedere ca multe operatiuni se fac in numerar, politici monetare diferite de cele din tarile UE. In concluzie, este o realitate pe care trebuie sa o acceptam, dar sa si incercam o imbunatatire a acestor conditii care in final sa duca la apropierea ratelor de dobanzi din Romnia de cele din UE. Obligatoriu, pentru accesarea zonei euro, trebuie indeplinite cateva conditii, aceasta va influenta si dobanzile in sensul reducerii mult dorite.
In primul rand au scazut solicitarilor, pe fondul a doua elemente: nehotaratii, cei care asteapta ca piata imobiliara sa se aseze mult mai jos decat e acum, si iacei investitori cu scopul speculei in piata imobiliara nu sunt dispusi sa mai faca investitii, pentru ca nu au certitudinea unui profit cum l-au avut pana acum.
Astfel ca a scazut cererea.
Maine va fi CA al BNR si avem toata speranta ca se va discuta si mai ales se va aproba.
Noi le-am cerut, BNR a zis ca le discutam pe rand, prima fiind cea privind regulamentul 11. Celelalte vor fi discutate la dansii in Consiliul de Supraveghere. Daca ar accepta solicitarile noastre vor fi acceptate va fi in semnal din partea BNR privind relansarea activitatii de creditare.
Nici la cursul de schimb. Atunci cand bancherii spun anumite opinii cu privire la evolutia cursului sau a dobanzilor, cu cifre, se creeaza expectatii care s-ar putea sa fie false. Nu sunt foarte dese momentele in care as putea face previziuni de acest fel.
E o intrebare foarte grea la care guvernul trebuie sa raspunda. Nu pot sa inclin in nicio parte, pentru ca nu am toate datele. Guvernul vca trebui sa vada cat de necesar e sa avem acest acord, vizavi de faptul ca apar unele restrictii pe care FMI s-ar putea sa le impune.
Ne apropiem de momentul electoral, dar sunt multe probleme cauzate de criza si a inceput sa paleasca acesta preocupare. Si politicienii sunt mai preocupati de problemele cu care Romania se confrunta sau s-ar putea confrunta decat de ambitiile politicieniste.
Undeva printre ultimele elemente pe care le-ar avea BNR de luat in calcul ar fi sa nu creasca mai mult de nu poata plati romanii. Mai ales ca BNR a spus de multe ori ca nu trebuie luate credite in valute, mai ales in valute exotice.
Nu am elemente care sa ma poata face sa dau un raspuns cam la ce valoare ar trebui sa intervina BNR.