Intalnire online

Radu Ghetea, seful Asociatiei Bancilor: Nu e adevarat ca nu se mai dau credite

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:00 Economie | Finanţe & Bănci


Radu Ghetea
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. El a raspuns celor care au pus intrebari legate de reesalonarea creditelor, trecerea lor din valuta in lei, conditiile in care bancile imprumuta populatia si masurile care ar trebui luate pe timp de criza.

Radu Ghetea a raspuns la intrebari legate de urmatoarele teme:
 • deblocarea creditarii, intre asteptarile clientilor si intentiile/posibilitatile reale ale bancherilor. Cum intampina bancherii dificultatile legate de devalorizarea monedei nationale?
 • noile consultari intre ARB si BNR in ce priveste ultima varianta a regulamentului de creditare: ce decizii se asteapta de la BNR?
 • solutii propuse de bancheri pentru depasirea perioadei de criza economica
 • cofinantarea pentru proiectele cu fonduri europene: mai ofera bancile credite pentru aceste proiecte? Ce solutie are CEC, ca institutie cu capital majoritar de stat?

Fragmente din discutia online
 • Reesalonarea sau restructurarea este utilizata in sistemul bancar se foloseste in general la persoane juridice. In baza unor planuri prezentate de client, decizi daca merita sau nu sa fie rstructurat creditul.
 • Pentru persoanele fizice, este mai delicat, este greu sa analizezi in ce masura veniturile se vor schimba intr-o anumita perioada, mai ales in bine. Totusi, exista unele posibilitati, in sensul ca un credit care era inital pe o perioada de 20 de ani ar ptea deveni pe 30 de ani, dar atentie costul final este mai mare, persoana va plati mai mult.
 • In momentul in care apar probleme, clientul sa se consulte cu banca, sa nu ajunga sa aiba restante si abia apoi sa vina la banca.
 • Se pot transforma creditele din valuta in lei, trebuie insa urmarit un moment prielnic, si anume un curs scazut. Trebuie sa va luati inima in dinti si sa luati decizia transformarii creditului.
 • Ca banca esti mai increzator cand vezi ca un proiect a fost aprobat pe programele europene.
 • Exista mult mai multe alte motive pentru care BNR este interesat sa tina cursul jos. Primul lucru e inflatia. Efectul inflationist al cresterii leului.
 • Noi avem un indicator foarte bun in ceea ce priveste creditele pentru accesarea programelor europene. Am aprobat multe proiecte. Statistica arata ca in perioada ultimelor 30 de zile am aprobat circa 75 de credite.
 • pentru accesarea zonei euro, trebuie indeplinite cateva conditii, aceasta va influenta si dobanzile in sensul reducerii mult dorite.
 • Lumea spune ca nu se dau credite. Nu e adevarat. Sunt unele [banci] care dau, altele care nu dau. Sunt unele banci care nu sunt foarte entuziaste in a promova creditul, pe de alta parte sunt clienti care nu mai vin la banci pentru credite.
 • Eu sper ca, dupa ce BNR va modifica regulamentul privind acordarea creditelor pentru persoanele fizice in spiritul celor solicitate de ARB, se va crea o noua emulatie, o crestere a apetitutlui pentru credit, atat din partea bancilor cat si a clientilor.
 • Am solicitat reducerea rezervei, reducerea dobanzilor de politica monetara, modificarea regulamentului nr. 11 privind creditele si ceva masuri pentru restabilirea si recladirea increderii intre banci.
 • In calitate de bancher comercial in general ma abtin sa fac comentarii asupra indicatorilor macro-economici.
 • Atunci cand bancherii spun anumite opinii cu privire la evolutia cursului sau a dobanzilor, cu cifre, se creeaza expectatii care s-ar putea sa fie false.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


 • Radu Ghetea: "Nu poate fi acceptabil un moratoriu privind executarea silita"
 • Radu Ghetea: "Reesalonarea creditelor poate fi o solutie, dar atentie, veti plati mai mult in final"


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


  • Întrebarea nr. 1 Ioana Gheorghiu

   Se pot reesalona ratele, astfel incit, prelungindu-se pe o perioda mai mare, sa se injumatatesca valoarea lunara a acestora?

   • Radu Ghetea

    Raspundem pentru Ioana Gheorghiu, The great cornholio, Bogdan, Marian, Dana M, George:

    Reesalonarea sau restructurarea este utilizata in sistemul bancar se foloseste in general la persoane juridice. In baza unor planuri prezentate de client, decizi daca merita sau nu sa fie rstructurat creditul. Spre exemplu: daca are o linie pentru capital de lucru, exista posibilitatea la un moment dat sa spui ca nu mai poate face reintregirea dar se poate restructura, de la o linie pentru un capital de lucru, sub forma unui credit la termen (cu plata in rate egale). Pentru persoanele fizice, este mai delicat, este greu sa analizezi in ce masura veniturile se vor schimba intr-o anumita perioada, mai ales in bine. Totusi, exista unele posibilitati, in sensul ca un credit care era inital pe o perioada de 20 de ani ar ptea deveni pe 30 de ani, dar atentie costul final este mai mare, persoana va plati mai mult. Sunt banci care fac, CEC face acest lucru, analizam cu fiecare client si incercam sa gasim solutii. In momentul in care apar probleme, clientul sa se consulte cu banca, sa nu ajunga sa aiba restante si abia apoi sa vina la banca. Inghetarea nu este o metoda, in schimb, se pot acorda, in cadrul restructurarii, perioade de gratie suplimentare in care este scutit de plata capitalului dar nu si a dobanzilor.

  • Întrebarea nr. 2 Mihaela

   Este asta o solutie buna? ce facem in cazul in care bancile nu vor fi de acord cu aceasta varianta?
   Multumesc

   • Radu Ghetea

    Se pot transforma creditele din valuta in lei, trebuie insa urmarit un moment prielnic, si anume un curs scazut. Trebuie sa va luati inima in dinti si sa luati decizia transformarii creditului.
    Referitor la comisionul de risc valutar, nu stiu exact la ce se poate referi. CEC nu ia un astfel de comision.
    Referitor la francii elvetieni: Nu vreau sa fiu sadic, dar eu am sfatuit de multe ori sa nu fie luate credite in alta valuta decat cea in care sunt exprimate si veniturile. Daca totusi v-ati expus, cred ca o solutie ar fi transformarea creditului in lei, pentru a elimina o asa-numita refinantare, de la aceeasi banca sau de la alta.

  • Întrebarea nr. 3 Dragos

   In conditiile in care multe din imobilele achizitionate aproximativ acum un an au valoarea de piata mult mai mica, neacoperind valoarea creditului contractat, vom ajunge si noi ca in America, sa returnam casele la banci pentru ca nu putem plati ratele ? Exista vreo politica comunca bancilor pentru a evita aceste lucruri? De asemenea, momentan asupra bancilor practic nu planeaza nici un risc de nici o natura (toate riscurile sunt preluate de cel care contracteaza creditul - si aici vorbesc de riscurile de crestere a dobanzilor, riscul de diferenta de curs valutar, etc). Ce fac bancile pentru a prelua si ele parte din aceste riscuri? Ca timp ne vor mai jefui in acest stil total camataresc?

   • Radu Ghetea

    raspuns si pentru alex, expertul, florin

    Nu stiu in ce masura trebuia sa-l preocupe pe client acest aspect. Pe noi ne preocupa si atunci cand apar situatii solicitam garantii suplimentare. Cand apar asemenea situatii bancile trebuie sa gaseasca solutii. Chiar prin solicitarea rambursarii creditului. E o situatie delicata.

   • Radu Ghetea

    completare:

    situatia mentionata nu este chiar asa cum a fost prezentata. Daca s-a liuat un credit la o anumita data sa spunem de 100.000 de euro, el a fost acordat pentru o casa care probabil ca costa 120.000 de euro. Atunci cand s-a facut evaluarea banca a avut grija sa isi ia si o marja de siguranta si evaluarea se face la limita de jos a preturilor de pe piata. Deci daca valoarea ar fi de 125.000, creditul e de 100.000, clientul a mai platit si au mai ramas 95.000. Aasta inseamna o scadere de pret de peste 28%.

    Banaca pana la urma va vinde si cu 60.000 daca are nevoie de bani, dar nu stiu daca asta e in interesul cuiva.

    Deocamdata asta e problema noastra a bancilor, pentru ca pana acum nu a cerut niemni garantii suplimentare. E si interesul clientilor, pentru ca, daca se devalorizeaza la jumatate casa, nu o sa vrea sa si-o piarda si va veni el si va plati.

   • Radu Ghetea

    Punctul de plecare e pretul pietei, asta e tot.

  • Întrebarea nr. 4 Vali

   Buna ziua,
   cum vedeti d-vs situatia unei firme care lucreaza cu aceas banca de peste 10 ani ,nu a avut probleme cu rambursarea ratelor la contractele de leasing respectiv credit, indicatorii financiari sunt OK dar suntem priviti cu reticenta (de toate bancile) cand dorim accesarea unei linii de credit pe motiv ca suntem prea" legati" de industria auto.
   Ce solutii de finantare avem daca bancile devin din ce in ce mai reticente la acordarea creditelor catre imm-uri ?

   Multumesc

   • Radu Ghetea

    Toate formele de finantare si garantare ar trebui sa fie accesibile si mai ales accesate de catre clienti.

    Am in vedere inclusiv fondurile europene. E adevarat ca trebuie cofinantare si ajungem tot la banci, dar cand banca vede ca proiectul a fost avizat pentru fonduri europene si banca devine mai relaxata.

    In cazul CEC, noi am continuat creditarea pe toate palierele. Mie mi se pare personal ca s-a creat un fel de sperietoare. Lumea zice ca nu mai merge la banca pentru ca oricum nu-i da.

    Acum cativa ani, 3-4 ani, industria de mare succes a Romaniei, lohn-urile au trecut prin aceeasi criza a industriei. Pentru ca toate au fost exportate sau trasferate peste Prut sau pana in Asia. Si cei care faceau foarte bune afaceri pe lohn s-au trezit ca nici bancile nu mai sunt interesate, nici partenerii externi, pentru ca crescuse costul fortei de munca. Acum avem probleme cu insutria auto, cu produsele de lux, care, in caz de criza, nu se mai vand.

    In acest caz, daca e un IMM poate se reorienteaza, poate cauta solutii pentru utilizarea de fonduri europene. Dar ca sa produca in continuare jenti sau volane care nu vor fi niciodata montate spre autoturisme, nu e o solutie. Nici banca, nici statul nu poate sa-l sprijine. E economie de piata si trebuie sa inteleaga ca nu poate sa se agate de un ajutor, nici de la banci, nici de la stat.

    Asteptam masurile anticriza pe care le pregateste Ministerul Finantelor cu BNR si ABR. Vor aparea dupa 22 ianuarie.

    Noi, ARB, ne-am trimis propunerile inca din noiembrie la Guvern, am avut si o runda de discutii la Ministerul Finantelor si vreo trei la BNR. Una dintre ele viza reducerea sau eliminarea TVA in cazul celor pana la 35 ani care cumpara prima locuinta si asta s-a si materializat, scazand la 5%.

    A mai ramas regulamentul 11. Restul nu s-au rezolvat. S-ar putea sa fie rezolvate partial o data cu Consiliul de Politica Monetara de pe 4 februarie, dar asta nu inseamna ca nu mai avem multe de facut.

  • Întrebarea nr. 5 tataita

   Domnule Ghetea,

   1. De ce acorda CEC credite de consum (lei si valuta) fara garantie doar pe o perioada de maxim 5 ani de zile, anuland astfel efectele celor mai mici dobanzi din piata pe care le practica la astfel de credite?

   2. In conditiile in care am probleme cu plata ratelor la institutia pe care o conduceti, aceasta imi poate oferi posibilitatea reesalonarii acestora pe o perioada mai indelungata astfel incat nici una din parti sa aiba de pierdut?

   3. De ce nu acorda CEC o atentie mai mare cardurilor de credit avand in vedere ca este unul din cele mai bune produse din piata si dobanda este competitiva?

   • Radu Ghetea

    Criza nu ne-a afectat, suntem o banca foarte buna, avem o soliditate bune. S-a intamplat ca aceasta criza ne-a gasit imediat dupa ce noi am aratat pietei ca suntem o banca si in acest moment sunte probabil printre bancile care navigheaza din plin in ceea ce priveste activitatea de creditare, de acordare a dobanzilor si de oferirea de alte produse si servicii.

    1. Asta e politica noastra, e o politica prudenta. Creditul de consum e definit ca unul pe termen scurt.

    2. Am raspuns deja.

    3. Noi acordam, am facut si publicitate cu Elvis, care folosea o carte de credit pentru a se deghiza. Avem un card bun, o sa-l mai promovam, dar am considerat prioritar in acet moment sa promovam accesarea fondurilor europene.

  • Întrebarea nr. 6 Dorin

   Pentru a fi eligibil un proiect cu finantare din fondurile structurale trebuie sa aiba o rata de rentabilitate mica, sub 9%. Cu aceasta rata nu se cofinanteaza de catre banci aceste proiecte. Care este solutia?

   • Radu Ghetea

    Ca banca esti mai increzator cand vezi ca un proiect a fost aprobat pe programele europene.

    CEC are trei produse in acest sens: finantarea investitiilor, a capitalului de lucru si inca un produs prin care ii dam credit pana vin banii din fonduri.

    Sunt mai multe banci care au produse pentru accesarea fondurilor europene. E bine sa incercati la fiecare. Noi avem un indicator foarte bun in ceea ce priveste creditele pentru accesarea programelor europene. Am aprobat multe proiecte. Statistica arata ca in perioada ultimelor 30 de zile am aprobat circa 75 de credite, ceea ce inseamna foarte mult. Noi suntem multumiti de audienta pe care o avem. Avem si publicitate pe tema asta, iar efectul este pozitiv. Nu pare ceva spectaculor, dar, avand in vedere perioada in care ne aflam, e foarte bine.

  • Radu Ghetea

   Pentru Dumitras Nicolae, Karina, Razvan, Serafim, Mihai, Robert B.

   Desi Romania este membra UE, totusi nu suntem in zona euro. In aceste conditii avem un mediu total diferit de cel al tarilor din zona Euro sau SUA, diferentele sunt: stadiul dezvoltarii economice, nivelul acumularilor, evolutia inflatie si a altor indicatori, fapt care face ca in Rmania sa avem costuri mutl mai ridicate pentru "marfa" care se numeste bani. Aceste costuri sunt legate de Rezervele minime obligatorii, 18% la de[pozite in lei, 40% pentru valuta, costuri de operare inca ridicate avand in vedere ca multe operatiuni se fac in numerar, politici monetare diferite de cele din tarile UE. In concluzie, este o realitate pe care trebuie sa o acceptam, dar sa si incercam o imbunatatire a acestor conditii care in final sa duca la apropierea ratelor de dobanzi din Romnia de cele din UE. Obligatoriu, pentru accesarea zonei euro, trebuie indeplinite cateva conditii, aceasta va influenta si dobanzile in sensul reducerii mult dorite.

  • Radu Ghetea

   Lumea spune ca nu se dau credite. Nu e adevarat, Sunt unele care dau, altele care nu dau. Sunt unele banci care nu sunt foarte entuziaste in a promova creditul, pe de alta parte sunt clienti care nu mai vin la banci pentru credite.

   In primul rand au scazut solicitarilor, pe fondul a doua elemente: nehotaratii, cei care asteapta ca piata imobiliara sa se aseze mult mai jos decat e acum, si iacei investitori cu scopul speculei in piata imobiliara nu sunt dispusi sa mai faca investitii, pentru ca nu au certitudinea unui profit cum l-au avut pana acum.

   Astfel ca a scazut cererea.

  • Radu Ghetea

   Eu sper ca, dupa ce BNR va modifica regulamentul privind acordarea creditelor pentru persoanele fizice in spiritul celor solicitate de ARB, se va crea o noua emulatie, o crestere a apetitutlui pentru credit, atat din partea bancilor cat si a clientilor. Noi am solicitat tratarea in mod diferit a creditului garantat cu iopoteci si a celui negarantat. Mai concret, daca va fi aprobat, creditul garantat cu ipoteca va da posibilitatea ca persoanele fizice sa ia credite mai mari decat in acest moment.

   Maine va fi CA al BNR si avem toata speranta ca se va discuta si mai ales se va aproba.

  • Radu Ghetea

   Am solicitat reducerea rezervei, reducerea dobanzilor de politica monetara, modificarea regulamentului nr. 11 privind creditele si ceva masuri pentru restabilirea si recladirea increderii intrea banci pentru a fluidiza operatiunile pe piata bancara.

   Noi le-am cerut, BNR a zis ca le discutam pe rand, prima fiind cea privind regulamentul 11. Celelalte vor fi discutate la dansii in Consiliul de Supraveghere. Daca ar accepta solicitarile noastre vor fi acceptate va fi in semnal din partea BNR privind relansarea activitatii de creditare.

  • Radu Ghetea

   In calitate de bancher comercial in general ma abtin sa fac comentarii asupra indicatorilor macro-economici.

   Nici la cursul de schimb. Atunci cand bancherii spun anumite opinii cu privire la evolutia cursului sau a dobanzilor, cu cifre, se creeaza expectatii care s-ar putea sa fie false. Nu sunt foarte dese momentele in care as putea face previziuni de acest fel.

  • Radu Ghetea

   Personal am avut posibilitatea sa parcurg etape in care am avut acordul cu FMI. Acestea sunt foarte bune in ceea ce priveste cresterea ratingului de tara, iti da un anumit imbold, iti da un standing, increderea din partea investitorilor. Pe de alta parte, orice acord cu FMI, trebuie sa privim cu barbatie, inseamna niste conditii pe care ti le impun. Si, in general, conditiile impuse de ei se refera la veniturile si cheltuielile bugetare. Asta inseamna, de exemplu ca nu mai cresc salariile.

   E o intrebare foarte grea la care guvernul trebuie sa raspunda. Nu pot sa inclin in nicio parte, pentru ca nu am toate datele. Guvernul vca trebui sa vada cat de necesar e sa avem acest acord, vizavi de faptul ca apar unele restrictii pe care FMI s-ar putea sa le impune.

   Ne apropiem de momentul electoral, dar sunt multe probleme cauzate de criza si a inceput sa paleasca acesta preocupare. Si politicienii sunt mai preocupati de problemele cu care Romania se confrunta sau s-ar putea confrunta decat de ambitiile politicieniste.

  • Radu Ghetea

   Exista mult mai multe alte motive pentru care BNR este interesat sa tina cursul jos. Primul lucru e inflatia. Efectul inflationist al cresterii leului.

   Undeva printre ultimele elemente pe care le-ar avea BNR de luat in calcul ar fi sa nu creasca mai mult de nu poata plati romanii. Mai ales ca BNR a spus de multe ori ca nu trebuie luate credite in valute, mai ales in valute exotice.

   Nu am elemente care sa ma poata face sa dau un raspuns cam la ce valoare ar trebui sa intervina BNR.

  23829 vizualizari

  • Credite (Marţi, 13 ianuarie 2009, 11:46)

   Radu [anonim]

   Va rog sa faceti un comentariu referitor la politica CEC referitoare la dobanzile la creditele ipotecare in lei acordate persoanelor fizice in perioada imediat urmatoare (3-6 luni).....va multumesc...
  • rate credit (Marţi, 13 ianuarie 2009, 11:47)

   Ioana Gheorghiu [anonim]

   Se pot reesalona ratele, astfel incit, prelungindu-se pe o perioda mai mare, sa se injumatatesca valoarea lunara a acestora?
   • reesalonare sau inghetarea datoriilor ? (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:25)

    Radu Ghetea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Gheorghiu

    Raspundem pentru Ioana Gheorghiu, The great cornholio, Bogdan, Marian, Dana M, George:

    Reesalonarea sau restructurarea este utilizata in sistemul bancar se foloseste in general la persoane juridice. In baza unor planuri prezentate de client, decizi daca merita sau nu sa fie rstructurat creditul. Spre exemplu: daca are o linie pentru capital de lucru, exista posibilitatea la un moment dat sa spui ca nu mai poate face reintregirea dar se poate restructura, de la o linie pentru un capital de lucru, sub forma unui credit la termen (cu plata in rate egale). Pentru persoanele fizice, este mai delicat, este greu sa analizezi in ce masura veniturile se vor schimba intr-o anumita perioada, mai ales in bine. Totusi, exista unele posibilitati, in sensul ca un credit care era inital pe o perioada de 20 de ani ar ptea deveni pe 30 de ani, dar atentie costul final este mai mare, persoana va plati mai mult. Sunt banci care fac, CEC face acest lucru, analizam cu fiecare client si incercam sa gasim solutii. In momentul in care apar probleme, clientul sa se consulte cu banca, sa nu ajunga sa aiba restante si abia apoi sa vina la banca. Inghetarea nu este o metoda, in schimb, se pot acorda, in cadrul restructurarii, perioade de gratie suplimentare in care este scutit de plata capitalului dar nu si a dobanzilor.
  • fondul de urgenta (Marţi, 13 ianuarie 2009, 11:48)

   Dan [anonim]

   As dori sa stiu din ce surse se preconizeaza constituirea propusului fond. Daca e prin contributia bancilor in functie de marime, expunere la risc, etc., minunat. Daca propunerea este pentru Guvern, recte alocarea de fonduri bugetare pentru acest fond, 'laudabil'... Adica tot de pe spinarea acelorasi pe care onor membrii asociatiei de succes i-au jecmanit pina acuma, si cauta in continuare pattern-uri noi de jecmaneala, de tip celui aplicat bizonului american.
  • Banii romanilor, incotro? (Marţi, 13 ianuarie 2009, 11:53)

   Om [anonim]

   Buna ziua, as dori sa va intreb daca, in aceasta perioada de criza este avantajos de luat un credit (pentru a cumpara o masina - 15.000 EUR) sau de a plati aceasta suma cash, avand in vedere si devalorizarea continua a leului... conditiile de creditare... apropierea crizei.
   2. Este CEC o banca sigura? In ce fel este afectata de criza economica (momentan inca nu este, doar ne pregatim pentru ea) ?
   3. De ce nu vin bancile, chiar si CEC, cu oferte concrete si avantajoase de a atrage oamenii sa depuna banii in banci? Exista multe alte metode de economisire, iar bancile nu mai reprezinta o solutie atat de sigura ( dpdv siguranta si profit).

   Va multumesc
  • credit imobiliar (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:01)

   dumitras nicoalie [anonim]

   De ce in UE scad dobanzile iar la noi cresc?
   • dobanzi in RON (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:48)

    karina [anonim] i-a raspuns lui dumitras nicoalie

    subscriu si eu la intrebarea de mai sus, plus mai am 2 intrebari

    1. cand credeti ca vor scadea dobanzile in RON?
    2. depinde de cursul de referinta BNR acesta scadere?
   • ieftin sau scump!! (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:28)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui dumitras nicoalie

    Domnule Nicolaie, va spun eu de ce: pentru ca in RO bancile "platesc" acea RMO(rezerva Minima Obligatorie) catre BNR, lucru care in Ue bancile nu-l platesc catre bancile centrale!
  • Credit pentru apartament nou construit (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:01)

   Anonim [anonim]

   Ce sanse/variante are o persoana care a platit un avans de 25 % din pretul unui apartament int-un ansamblu nou construit si se baza pe obtinerea unui credit de 75% din valoarea apartamentului pentru a-l putea cumpara, in conditiile in care normele de creditare s-au inrautatit?
   • Credit pentru apartament nou construit (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:49)

    ANONOM [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Eu am intrebat ca si ANONIM ce sanse /variante are o persoana care a platit 25 % avanas din pretul unui apartament nou care este in constructie si pentru cei 75 5 trebuia sa ia un credit de la banca ?
    Astept un raspuns , nu am dat eu raspunsul !
  • Situatia ratelor la banci (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:04)

   Anonim [anonim]

   La cererea unui credit ni se cer zeci de dovezi pentru a demosntra ca viitorul creditor va reusi din venitul sau sa suporte rata lunara. ok ! De ce dupa acordarea creditului nu mai intereseaza pe nimeni situatia oamenilor de rand care sunt afectati de cea mai "mica" majorare? Bancile majoreaza dupa bunul lor plac dobanzile , planul de restituire stabilit initial nici pe departe nu se respecta...chiar nu avem nici un drept ca cetatean roman ?
   • Credit pentru apartament nou construit (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:16)

    Teodoru Loredana [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Buna ziua,
    Ce sanse /variante are o persoana care a platit un avans de 25% din pretul unui apartament intr-un ansamblu nou care este in constructie si se baza pe obtinerea unui credit de 75 % din valoarea apartamentului pentru a-l putea cumpara , in conditiile in care normele de creditare s-au inrautatit ?
  • Se pot ingheta datoriile catre banci? (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:04)

   Bogdan [anonim]

   In cazul in care va degenera situatia actuala, pot fi inghetate datoriile catre banci pentru o anume perioada ( 6 luni - 1an) ? Pentru ca apoi sa fie reluate in aceleasi conditii ? Ati mai auzit de o situatie similara ? Va multumesc !
  • Vom mai putea plati ratele la banci? Dar sa luam v (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:07)

   Ana-maria [anonim]

   la cat credeti ca va ajunge 1 euro sau pana unde se va devaloriza moneda nationala?
  • Dobanda credite (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:08)

   razvan [anonim]

   Buna ziua,

   1)De ce, la noi in tara, dobanzile pentru creditele ipotecare si nu numai,sunt atat de mari (chiar exagerat as putea spune) comparativ cu celelalte tari ale uniunii europene?
   2)Credeti ca ar fi bine ca guvernul sau BNR etc sa dea o lege, reglementare etc prin care sa oblige bancile sa mentina o dobanda intr-un anumit plafon care sa fie decent?
  • Politici bancare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:09)

   Pol Marian [anonim]

   Percep sistemul bancar in calitate de client si in calitate de "consumator" de informatii economice. Perioada tulbure care urmeaza, cu sau fara criza, poate fi un moment de cotitura in refacerea politicilor bancare pe criterii sanatoase de performanta. Cand scriu "criterii sanatoase" ma refer la masuri dure interne de reducere a marjelor de profit prin diminuarea comisioanelor si a marjei de dobanda la nivelul practicat in alte state membre UE. Sunt martor direct la masuri pripite de concediere masiva a angajatilor luate de mai multe banci, cu salarii compensatorii pe cateva luni. Prin astfel de masuri nocive mediul bancar, mai ales bancile care iau astfel de masuri, isi vor pierde increderea clientilor si implicit for pierde cota de piata. Credeti ca mediul bancar romanesc va urma calea insanatosirii?
  • transformarea creditului din valuta in lei? (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:10)

   Mihaela [anonim]

   Este asta o solutie buna? ce facem in cazul in care bancile nu vor fi de acord cu aceasta varianta?
   Multumesc
   • Credite in lei! (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:39)

    Radu Ghetea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

    Se pot transforma creditele din valuta in lei, trebuie insa urmarit un moment prielnic, si anume un curs scazut. Trebuie sa va luati inima in dinti si sa luati decizia transformarii creditului.
    Referitor la comisionul de risc valutar, nu stiu exact la ce se poate referi. CEC nu ia un astfel de comision.
    Referitor la francii elvetieni: Nu vreau sa fiu sadic, dar eu am sfatuit de multe ori sa nu fie luate credite in alta valuta decat cea in care sunt exprimate si veniturile. Daca totusi v-ati expus, cred ca o solutie ar fi transformarea creditului in lei, pentru a elimina o asa-numita refinantare, de la aceeasi banca sau de la alta.
  • credite in lei (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:10)

   marius [anonim]

   Vad in ultimul timp ca toti bancherii sfatuiesc doritorii de credite sa aplice la credite in lei. Intrebarea este cum se poate schimba balanta in favoarea creditelor in lei in conditiile in care dobanzile sunt net superioare celor in euro? Cum vor atrage bancile acesti clienti catre creditele in lei in aceste conditii?

   multumesc
  • dobanzi euro (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:11)

   serafim [anonim]

   Cum explicati dobanzile mari practicate de bancile din Romania la creditele in euro (DAE 20%) in conditiile in care dobanda de referinta la Euro este la minime istorice?
  • beneficiile reale ale creditului pe termen lung? (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:16)

   vector1 [anonim]

   1. cum comentati efectul de intarire a leului datorita faptului ca s-au dat credite masive in valuta, iar mare parte din euro intrati pe piata romaneasca au dus cursul in jos pana la 3,1-3,2ron/euro.(nu ne aburiti cu capsunarii ca nu tine ... volumul de valuta al capsunailor e consistent dar nu se compara cu sumele de euro importate de banci pentru a le injecta in imprumuturi imo)
   Dar cum comentati reversul medaliei, ceea ce avem acum ca nu se mai da credit in euro, nu mai intra valuta pe piata in consum , rezulta crestere accelerata a cursului de schimb...etc colaps la pretu din imobiliare.

   2. Dupa cum bine stiti noi am supralicitat intre noi pretul la afurisitele astea de imobiliare, dar NU cu banii nostrii cu cu banii oferiti cu generozitate de banci straine pe care dvs. de reprezentati.
   Astfel s-a creeat impresia falsa ca ne merge bine si imobiliarele sunt un sector promitator sitimuland lacomia speculantiilor.
   Intreb totusi care este pretul corect per metru patrat la apartamentele comuniste?
   Nu imi spuneti ca piata stabileste pretul fiindca v-as crede ca piata stabileste numai in conditiile in care se cumpara cu cash economisit si nicidecum cu credite lejere pe 20-30 de ani in prima faza si apoi imposibil de platit.

   3. Exceptand bancherii, cui foloseste deblocarea creditari pe timp de criza? (Nimeni nu stie cat va tine criza si in plus job-urile sunt foarte nesigure).

   4. De ce credeti ca in criza romanul este prost sa se imprumute de la banci? de tot insistati cu deblocarea creditarii??

   MULTUMESC de ATENTIE!
  • Bancile in 2009 in Romania (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:17)

   D [anonim]

   Cateva intrebari pt domnul Getea

   -Raportul Euro Leu in urmatoarele 6 luni in contextul unei noi politici monetare a BNR (speram cat mai curand).
   - Pro si contra pentru un imprumut de la FMI si impactul pe long term al unui astfe de credit.
   -Directia leului in urmatoare 2 luni avand in vedere balanta de platati cat si plata importurilor pt Craciun An Nou; pe cand o intreventie noua a BNR pe piata.
   - O estimare a volumului de Valuta intrata in tara in ultimele 3 luni.

   Va multumesc
  • ARB vs Banca Nationala (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:18)

   Bogdan [anonim]

   Nu e timp pentru ARB sa faca lobby pentru o modificare a LEGII, care va permite ca băncile comerciale să urmeze propriile lor norme de creditare, FARA (!) a avea tot timpul să se consulte cu Banca Naţională a României ???

   Numai în România se pare că Banca Naţională are atât de mult puterea cu privire la normele de creditare a băncile comerciale!

   Care este parerea dvs?
  • fondul de ajutorare a bancilor (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:38)

   cristian marin [anonim]

   Domnule Presedinte,

   Din cate am inteles ARB a solicitat Guvernului sa construiasca un Fond de Ajutorare a Bancilor. Intrebarea mea era la ce suma ar trebui sa se ridice aceste fonduri conform calculelor dumneavoastra. Stiu ca domnul presedinte Stepic avansa o suma de 5 miliarde de euro. Propunerea ARB este un apropiata, mai mare sau mai mica?
  • Banci vs. ipoteci (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:39)

   Dragos [anonim]

   In conditiile in care multe din imobilele achizitionate aproximativ acum un an au valoarea de piata mult mai mica, neacoperind valoarea creditului contractat, vom ajunge si noi ca in America, sa returnam casele la banci pentru ca nu putem plati ratele ? Exista vreo politica comunca bancilor pentru a evita aceste lucruri? De asemenea, momentan asupra bancilor practic nu planeaza nici un risc de nici o natura (toate riscurile sunt preluate de cel care contracteaza creditul - si aici vorbesc de riscurile de crestere a dobanzilor, riscul de diferenta de curs valutar, etc). Ce fac bancile pentru a prelua si ele parte din aceste riscuri? Ca timp ne vor mai jefui in acest stil total camataresc?
   • a (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:41)

    Radu Ghetea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

    raspuns si pentru alex, expertul, florin

    Nu stiu in ce masura trebuia sa-l preocupe pe client acest aspect. Pe noi ne preocupa si atunci cand apar situatii solicitam garantii suplimentare. Cand apar asemenea situatii bancile trebuie sa gaseasca solutii. Chiar prin solicitarea rambursarii creditului. E o situatie delicata.
   • completare (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:44)

    Radu Ghetea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

    completare:

    situatia mentionata nu este chiar asa cum a fost prezentata. Daca s-a liuat un credit la o anumita data sa spunem de 100.000 de euro, el a fost acordat pentru o casa care probabil ca costa 120.000 de euro. Atunci cand s-a facut evaluarea banca a avut grija sa isi ia si o marja de siguranta si evaluarea se face la limita de jos a preturilor de pe piata. Deci daca valoarea ar fi de 125.000, creditul e de 100.000, clientul a mai platit si au mai ramas 95.000. Aasta inseamna o scadere de pret de peste 28%.

    Banaca pana la urma va vinde si cu 60.000 daca are nevoie de bani, dar nu stiu daca asta e in interesul cuiva.

    Deocamdata asta e problema noastra a bancilor, pentru ca pana acum nu a cerut niemni garantii suplimentare. E si interesul clientilor, pentru ca, daca se devalorizeaza la jumatate casa, nu o sa vrea sa si-o piarda si va veni el si va plati.
   • completare (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:45)

    Radu Ghetea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

    Punctul de plecare e pretul pietei, asta e tot.
  • idee pt sporirea tranzactiilor cu valuta (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:40)

   karina [anonim]

   Doresc sa va transmit o idee pentru imbunatatirea (si deci sporirea) tranzactiilor in valute (mai ales Eur si Usd): reducrerea comisionului la transfer.

   De ce sunt comisioanele asa de mari? (40 Eur la sume de aprox 500 Eur)

   Se pot reduce aceste comisione ?

   Efectul este ca te obliga sa scoti cash, sau chiar sa schimbi in RON. Momentan acest lucru este avantajos pt client si dezavantajos pt banca.

   La Multi Ani si numai bine,

   karina
  • credit tineri (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:00)

   Silviu [anonim]

   Domnule Radu Ghetea,
   Nu ar fi oare posibil , ca o facilitate sa spunem, pentru cazul tinerilor casatoriti pana in 35 de ani care sunt la achizitionarea primei locuinte, acolo unde deja s-au incheiat antecontracte cu firmele de constructii, creditarea bancilor sa fie mai relaxata?
   Cred ca banca oricum are de castigat avand in vedere duratata de creditare pentru asemenea persoane si faptul ca e vorba de o locuinta noua la standarde mai bune decat una veche si la un pret apropiat fata de cea veche. Va multumesc.
  • concurenta (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:02)

   Marius.Voicu [utilizator]

   Exista concurenta in mediul bancar romanesc? Daca da, cum va puteti explica dobanzi de 15% DAE la EURO?

   Am locuit o vreme in Linz, Austria; un oras de 250mii de locuitori. Vreau sa va spun ca in acest oras, rar exista banci care sa aiba doua sucursale.

   Parintii mei locuiesc in Slatina (70mii de locuitori) si pot sa va spun ca exista banci care au 3, poate chiar 4 sucursale.

   In Bucuresti exista mai multe sucursale de banci decat farmacii sau magazine alimentare.

   Considerati normala aceasta situatie? Oare asa se justifica comisioanele de 1% la EURO pe LUNA, cerute de bancile romanesti?

   De ce exista comisioane lunare cand acestea nu sunt decat niste dobanzi cu un alt nume...?
  • gradul de indatorare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:13)

   cristi [anonim]

   1. Sunt sanse ca gradul de indatorare sa fie marit la un nivel cat de cat acceptabil pentru creditele imobiliare? In momentul de fata, cu cele 30-40% grad de indatorare, pot lua credite imobiliare-ipotecare numai persoanele cu venituri foarte mari.
   2. In cazul ca se vor modifica conditiile de creditare cam care este nivelul gradului de indatorare care va fi aplicat?
   3. De cand vor intra in vigoare noile reglementari privind creditele imobiliare si ipotecare?
   Sunt direct interesat deoarece am platit un avans de 15% pentru un apartament nou si trebuie sa iau un credit pentru diferenta. Mentionez ca ma bazam ca vand si apartamentul vechi dar nu mai pot din cauza ca potentiali clienti sunt blocati de conditiile actuale de creditare sau de faptul ca bancile pur si simplu refuza sa mai acorde credite imobiliare si ipotecare, dand vina pe BNR.
  • solutii propuse de bancheri (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:24)

   Mihai V. [anonim]

   O intrebare referitoare tema 3 :
   "solutii propuse de bancheri pentru depasirea perioadei de criza economica"

   Domnule Ghetea,
   astazi dimineata v-am auzit in direct la o televiziune faptul ca ati solicitat constituirea unui fond de criza destinat bancilor romanesti, asa cum au facut si alte guverne din Uniunea Europeana.

   Intrebarea mea suna in felul urmator :
   Vi se pare necesar (dar si moral) sa solicitati constituirea unui asemenea fond (evident, din banii publici nu din banii bancilor) in conditiile in care bancile din Romania
   1. Au facut profituri de sute de milioane de Euro (a se vedea rezultatele la 9 luni ale Raiffesisen, BRD )
   2. bancile din Romania practica dobanzi URIASE (incluzand aici comisioanele, care tot o forma de dobanda reprezinta) in comparatie cu cele din alte
   tari din UE la care ati facut referinta.

   Comentariu personmal : consider aceasta solicitare lipsita de unule simturi, dar mai ales de unul anume.
  • comision rambursare anticipata (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:30)

   mausi [anonim]

   de ce mai exista? sau nu considerati importanta incurajarea rambursarii anticipate traduse in lichiditati pentru banca?
  • Intrebari (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:37)

   Alex [anonim]

   1. In perspectiva blocarii totale a pietei imobiliare, cum anticipati acoperirea garantiilor de catre clientii care au obtinut un credit pentru un bun in valoare de 120 000 de euro a carui valoare reala in 2009 ajunge la 70 000 de euro ?

   2. Exista vreo legatura intre cresterea EUR, previziunile privind cresterea deficitului de cont curent, cresterea inflatiei pe 2008 cu 3 procente peste nivelul din 2007, cu preconizata vizita a FMI-ului ? Urmeaza sa ne inrobim iarasi la aceeasi "vechi stapani" ?

   3. Cat de mult va afecta prabusirea bursei capitalizarea celor mai mari banci (BRD, BCR, BT) ?

   4. In contextul subliniat si de ceilalti comentatori de pe forum al disponibilizarilor de personal, din pricina extinderii din punctul meu de vedere pripite, cum doreste ARB sa protejeze oamenii din sistem ? In general, disponibilizarile acestea se fac "pe sest" si in multe din institutiile financiar-bancare angajatii nu sunt aparati de un sindicat, pentru ca el nu exista, sau daca exista, sefii de sindicat sunt tocmai cei care au functii de conducere importante in cadrul bancilor.

   Multumesc.
  • creditare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:43)

   georgiana [anonim]

   ce previziuni puteti face cu privire la politica de creditare pentru anul in curs, respectiv se vor relaxa conditiile, ce credeti ca se va intampla cu dobanzile la credite vor mai creste?

   multumesc
  • refinantare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:52)

   aura [anonim]

   Am un credit in euro de 27.000 cu ipoteca pe apartament pe 17 ani din care am platit abia 2 ani si unul in lei de nevoi personale de 42000 pe 10 ani. Deoarece platesc in momentul acesta 275 Euro + 785 RON si euro creste incontinuu as vrea acest an sa fac un credit de refinantare cu ipoteca tot pe apartament , in lei, pentru a scadea rata lunara. Stiu ca o sa am cheltuieli suplimentare cu reevaluarea apartamentului si ipoteca de rang II (care devine de rang I dupa ce se achita primul credit) dar cred ca se merita sa scap de creditul in euro si sa il refinantez in lei . Credeti ca o sa mai pot face aceasta refinantare in actualele conditii bancare?
  • relaxari norme de creditare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:54)

   viorel_galati [anonim]

   Mai concret ce ar presupune aceste relaxari ale normelor de creditare, cresterea gradului de indatorare sau si eliminarea unor anumite restrictii impuse de banci unor anumite categorii de clienti?
  • refuz creditare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:58)

   Vali [anonim]

   Buna ziua,
   cum vedeti d-vs situatia unei firme care lucreaza cu aceas banca de peste 10 ani ,nu a avut probleme cu rambursarea ratelor la contractele de leasing respectiv credit, indicatorii financiari sunt OK dar suntem priviti cu reticenta (de toate bancile) cand dorim accesarea unei linii de credit pe motiv ca suntem prea" legati" de industria auto.
   Ce solutii de finantare avem daca bancile devin din ce in ce mai reticente la acordarea creditelor catre imm-uri ?

   Multumesc
   • raspuns (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:01)

    Radu Ghetea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

    Toate formele de finantare si garantare ar trebui sa fie accesibile si mai ales accesate de catre clienti.

    Am in vedere inclusiv fondurile europene. E adevarat ca trebuie cofinantare si ajungem tot la banci, dar cand banca vede ca proiectul a fost avizat pentru fonduri europene si banca devine mai relaxata.

    In cazul CEC, noi am continuat creditarea pe toate palierele. Mie mi se pare personal ca s-a creat un fel de sperietoare. Lumea zice ca nu mai merge la banca pentru ca oricum nu-i da.

    Acum cativa ani, 3-4 ani, industria de mare succes a Romaniei, lohn-urile au trecut prin aceeasi criza a industriei. Pentru ca toate au fost exportate sau trasferate peste Prut sau pana in Asia. Si cei care faceau foarte bune afaceri pe lohn s-au trezit ca nici bancile nu mai sunt interesate, nici partenerii externi, pentru ca crescuse costul fortei de munca. Acum avem probleme cu insutria auto, cu produsele de lux, care, in caz de criza, nu se mai vand.

    In acest caz, daca e un IMM poate se reorienteaza, poate cauta solutii pentru utilizarea de fonduri europene. Dar ca sa produca in continuare jenti sau volane care nu vor fi niciodata montate spre autoturisme, nu e o solutie. Nici banca, nici statul nu poate sa-l sprijine. E economie de piata si trebuie sa inteleaga ca nu poate sa se agate de un ajutor, nici de la banci, nici de la stat.

    Asteptam masurile anticriza pe care le pregateste Ministerul Finantelor cu BNR si ABR. Vor aparea dupa 22 ianuarie.

    Noi, ARB, ne-am trimis propunerile inca din noiembrie la Guvern, am avut si o runda de discutii la Ministerul Finantelor si vreo trei la BNR. Una dintre ele viza reducerea sau eliminarea TVA in cazul celor pana la 35 ani care cumpara prima locuinta si asta s-a si materializat, scazand la 5%.

    A mai ramas regulamentul 11. Restul nu s-au rezolvat. S-ar putea sa fie rezolvate partial o data cu Consiliul de Politica Monetara de pe 4 februarie, dar asta nu inseamna ca nu mai avem multe de facut.
  • credite (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:06)

   tataita [anonim]

   Domnule Ghetea,

   1. De ce acorda CEC credite de consum (lei si valuta) fara garantie doar pe o perioada de maxim 5 ani de zile, anuland astfel efectele celor mai mici dobanzi din piata pe care le practica la astfel de credite?

   2. In conditiile in care am probleme cu plata ratelor la institutia pe care o conduceti, aceasta imi poate oferi posibilitatea reesalonarii acestora pe o perioada mai indelungata astfel incat nici una din parti sa aiba de pierdut?

   3. De ce nu acorda CEC o atentie mai mare cardurilor de credit avand in vedere ca este unul din cele mai bune produse din piata si dobanda este competitiva?
   • raspunsuri (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:21)

    Radu Ghetea [hotnews.ro] i-a raspuns lui tataita

    Criza nu ne-a afectat, suntem o banca foarte buna, avem o soliditate bune. S-a intamplat ca aceasta criza ne-a gasit imediat dupa ce noi am aratat pietei ca suntem o banca si in acest moment sunte probabil printre bancile care navigheaza din plin in ceea ce priveste activitatea de creditare, de acordare a dobanzilor si de oferirea de alte produse si servicii.

    1. Asta e politica noastra, e o politica prudenta. Creditul de consum e definit ca unul pe termen scurt.

    2. Am raspuns deja.

    3. Noi acordam, am facut si publicitate cu Elvis, care folosea o carte de credit pentru a se deghiza. Avem un card bun, o sa-l mai promovam, dar am considerat prioritar in acet moment sa promovam accesarea fondurilor europene.
  • credite (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:08)

   carmen [anonim]

   Am un credit de 60000 lei luat inainte de modificarea normelor (august 2008).Banca(ING) nu mi-a adus la cunostinta modificare dobanzii,cum s-a calculat aceasta,eventual noul plan de rambursare.Legea spune ca acest lucru nu este permis.Eu ma gandesc ca este o dovada de dispret fata de client.Considerati ca acesta practica ,devenita o obisnuinta,normala si corecta?Ce poate face clientul?
  • despre credite (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:21)

   Calin Sabau [anonim]

   Buna ziua!
   azi am trimis pe cineva la BCR sa imi plateasca rata la credit deoarece eu sunt la servici pana seara. Aici am aflat ca banca ma penalizeaza cu 4 ron pentru ca nu am mers personal la efectuarea platii.
   Va intreb daca este legala o asemenea taxa si mentionez ca in contractul meu nu este specificat asa ceva.
   Va multumesc pentru timpul acordat !
   • ilegal (Joi, 15 ianuarie 2009, 10:22)

    anonym [anonim] i-a raspuns lui Calin Sabau

    calin, asa ceva in mod sigur nu este legal. ar trebui sa iti faci timp si sa mergi la directorul unitatii.
    sa nu fi fost insa vorba de un altfel de penalitate-intarizere (desi e cam putin, e drept), diferenta de curs etc.
  • comisoane de transfer bancar (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:25)

   mary [anonim]

   Cine reglementeaza in Romania valoarea comisioanelor sau tarifele exercitate de banci, vorbesc de o limita maxima ? Exemplu practic : pentru un transfer bancar din Italia spre Romania se percepe un comision de 3 EURO pentru suma transferata de 10000EURO, pe cand in Romania, pentru a trasfera aceeasi suma dintr-o banca (care are banca mama cu sediul in UE), comisionul este de 15EURO+0,2% (cca 35 EURO) deci de vreo 10 ori mai mare. Situatia nu vi se pare a fi o mare jecmaneala a cetatenilor romani de catre banci straine cu acordul BNR care se scuza ca nu poate interveni in politica de comisioane practicate de bancile comerciale !?
  • imobiliare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:29)

   expertul [anonim]

   1.Cum au acceptat bancile sa acorde credite ipotecare luand in considerare niste valori nerealiste pentru bunurile imbiliare? Adica acele case pe camp din Pipera sau de aiurea chiar valoreaza cat o locuinta in Berlin? Fara canalizare, fara drumuri de acces, scoli, gradinite, trotuare sa te poti plimba etc. In cazul in care nu a fost vorba de prostie ramane hotia adica goana dupa profituri si bonusuri cat mai mari. In aceste conditii cum justifica presedintele ARB pretentia unor banci ca statul roman sa le aloce niste fonduri?
   2. Avand in vedere intrebarea 1, si falimentul sectorului bancar ce sens mai au salariile mari din banci?Sau auditul intern si extern?
  • CRIZA ECONOMICA (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:30)

   Pt d-nul Ghetea [anonim]

   1. De ce nu luati masuri clare de informare a populatiei la TV pentru a evita depreciarea increderii in RON?

   2. De unde credeti ca se va finanta DEFICITUL BUGETAR in perioada imediat urmatoare?

   3. Care credeti ca va fi media cursului ron/eur care este SUSTENABILA de economia reala romaneasca?

   4. Ce parere aveti de art. 104 din Tratatul de la Mastricht care prevede ca statul sa nu se mai poata imprumuta la Banca Nationala si e obligat sa se imprumute de la bancile comerciale cu dobanda?

   5. Ce recomandare faceti pentru economisire?
  • Vom mai putea plati ratele la banci? (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:30)

   RS [anonim]

   Stimate Domnule Ghetea,

   De ce s-a ridicat problema constituirii unui fond de ajutorare al bancilor cand majoritatea bancilor din Romania sunt straine?In acest caz nu ajutam tot acele institutii care au atatcat leul fara nici o jena nu cu multa vreme inainte?De ce nu putem sa ne gandim in primul rand la populatia care are dificultati in rambursarea creditelor, la lejeritatea cu care bancile au acordat credite fara sa evalueze riscurile si care acum cer ajutor tot pentru marirea marjei de profit?

   Multumesc anticipat.

   Cu deosebita consideratie,
   RS
  • credit ipotecar in franci elvetieni (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:36)

   liliana s. [anonim]

   Buna ziua!

   Care credeti ca va fi limita maxima pt 2009 a francului elvetian?
   Am contractat un credit imobiliar cu ipoteca pe ap. in valoare de 55.000 franci elvetieni pe 25 de ani. Intr-un singur an mi-a crescut rata cu 3 mil echivalent lei, doar din cauza schimbului valutar.
   Recomandati refinantarea in lei a creditului sau care ar fi cea mai buna masura.
   Multumesc.
  • OPC (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:55)

   Cristian [anonim]

   Cum comentati noile norme care prevad transparenta contractelor de creditare si fixarea comisioanelor bancilor?

   In ce masura, aceste norme vor fi aplicate si creditelor in derulare? Cu alte cuvinte pot de exemplu sa merg la banca si sa le cer formula folosita in calculul dobanzii? Vor fi ei obligati sa o arate si mai mult sa fie restrictionati de ea?

   Orice informatie aditionala pe acest subiect este mai mult decat binevenita.

   Va multumesc
  • profesionalism.... (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:57)

   luputehno [utilizator]

   considerati bancile vinovate de caritasul imobilar de la noi din tara??de ce profesionalism poate fi vorba atunci cand :cotet rezidential in lanul cu porumb...65 mp la 120k euro??pun pariu ca acuma e un credit foarte performant aflat in portofoliul a nenumarate banci sub o forma sau alta.....va multumesc.
  • Interventia BNR pe curs (Marţi, 13 ianuarie 2009, 14:57)

   Cornel D. [anonim]

   BNR a declarat ca nu are o tinta de curs. In schimb are o tinta cu privire la inflatie si la deficitul de cont curent.

   In acest context, cum apreciati ca influenteaza cresterea cursului indeplinirea obiectivelor BNR?

   Va rog sa comentati asupra evenimentelor care ar putea sa permita o interventie eficienta a BNR pe piata valutara (program de guvernare, acord cu CE pt deficit peste 3%, finantare FMI etc)?
  • ajutor al statului (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:00)

   Vartan Arachelian [anonim]

   Am inteles ca vi se pare normal ca statul roman sa constituie un fond de interventie in cazul in care vreo banca din Romania ar avea dificultati,domnule Presedinte.
   In ce ma priveste nu sunt de acord cu dumneavoastra din urmatoarele motive:
   bancile privatizate pe bani foarte putini,s-au purtat inadmisibil pentru o piata deschisa prestand un monopol deghizat,o conspiratie de tip mafiotic practicand comisioane si dobanzi incomparabil mai mari decat in tarile de obarsie;
   ele s-au grabit sa repatrieze beneficiile lasand in R. doar impozitele in care cota unica a fost un alt chilipir de care au beneficiat.
   Doar si pentru atat ar fi de neimaginat ca tot contribuabilul roman sa plateasca greseli de management ale acestor banci,nu credeti Domnule Presedinte?
  • Mediatorul bancar (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:02)

   EasM [anonim]

   Buna ziua,

   Ce vesti mai aveti in legatura cu mediatorul bancar? Au ajuns bancile la vreo intelegere sau lasati acest lucru in sarcina autoritatilor? Exista vreo sansa sa intram si noi randul statelor unde exista aceasta institutie?
  • Domnule Ghetea... (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:28)

   MF [anonim]

   Mergand pe principiul "cumpara jos si vinde sus", ce parere aveti despre contractarea unui credit (de orice fel) in EUR acum la un curs de 4.2 - 4.3 RON (in speranta ca leul se va intari si vom plati rate mai mici pe viitor)?

   Dar despre refinantarea in EUR acum la maxime istorice a creditelor luate in RON?

   Domnule Ghetea, considerati ca BNR are destule gloante in rezerva pentru a putea stopa deprecierea leului?

   Multumesc.
   • raspuns (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:09)

    Radu Ghetea [hotnews.ro] i-a raspuns lui MF

    Exista mult mai multe alte motive pentru care BNR este interesat sa tina cursul jos. Primul lucru e inflatia. Efectul inflationist al cresterii leului.

    Undeva printre ultimele elemente pe care le-ar avea BNR de luat in calcul ar fi sa nu creasca mai mult de nu poata plati romanii. Mai ales ca BNR a spus de multe ori ca nu trebuie luate credite in valute, mai ales in valute exotice.

    Nu am elemente care sa ma poata face sa dau un raspuns cam la ce valoare ar trebui sa intervina BNR.
  • Credite pt. investitii (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:33)

   Dorin [anonim]

   Creditele pt. investitii productive nu pot suporta costuri de 25%/an. Daca viteza de rotatie este intre 2 si 4 ori/an, rata profitului trebuie sa fie cel putin intre 6,25-12,5 % pentru a putea suporta dobanda. Dar ratele scadente? Si, care este productia cu rata profitului mare si foarte mare? (Apropo, vedeti rata profitului la fabricele de ciment intre 39 si 48%). Dar chiar nu intereseaza pe nimeni impozitele dupa o activitate productiva? Iata dece cred ca acordarea creditelor pt investitii trebuie sa aiba alt regim si alte costuri
  • dobanzile mult prea mari (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:35)

   mihai [anonim]

   De ce aproape in toate statele din Uniuniea Europeana scad dobanzile iar la noi Isarescu le tine sus?????? are interese sa scada piata imobiliara ....
  • Dobanzi si comisioane la imprumuturi (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:38)

   Lion [utilizator]

   Buna ziua,

   1. Va rog, daca puteti sa-mi explicati ca unui profan de ce sunt diferente uriase intre dobanzile si comisioanele percepute de bancile romanesti versus cele din strainatate.
   Am lucrat o perioada in Cehia, iar acolo ma rugau sa iau un credit ipotecar cu 5% DAE.
   Dar... m-am pacalit... si m-am intors in Romania, unde am constatat ca, desi am situatie materiala buna, nu pot face un astfel de credit, pentru ca DAE (termen romanesc de altfel) este de 3-4 ori mai mare. Iar pe termen lung aceasta se traduce in returnarea de 3 -4 ori a banilor imprumutati.
   2. Cand se va da drumul la creditari direct din strainatate, pentru ca, sincer, mi-as dori sa fac acest credit la banca din Cehia. :D
   Multumesc anticipat.
  • Cofinantarea fondurilor UE (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:43)

   Dorin [anonim]

   Pentru a fi eligibil un proiect cu finantare din fondurile structurale trebuie sa aiba o rata de rentabilitate mica, sub 9%. Cu aceasta rata nu se cofinanteaza de catre banci aceste proiecte. Care este solutia?
   • raspuns (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:17)

    Radu Ghetea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorin

    Ca banca esti mai increzator cand vezi ca un proiect a fost aprobat pe programele europene.

    CEC are trei produse in acest sens: finantarea investitiilor, a capitalului de lucru si inca un produs prin care ii dam credit pana vin banii din fonduri.

    Sunt mai multe banci care au produse pentru accesarea fondurilor europene. E bine sa incercati la fiecare. Noi avem un indicator foarte bun in ceea ce priveste creditele pentru accesarea programelor europene. Am aprobat multe proiecte. Statistica arata ca in perioada ultimelor 30 de zile am aprobat circa 75 de credite, ceea ce inseamna foarte mult. Noi suntem multumiti de audienta pe care o avem. Avem si publicitate pe tema asta, iar efectul este pozitiv. Nu pare ceva spectaculor, dar, avand in vedere perioada in care ne aflam, e foarte bine.
  • imprumuturile in euro nu se pot schimba in lei? (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:43)

   LUCICA [anonim]

   Buna ziua,intrebarea mea ieste daca o perzoana are imprumut pentru o locuinta in euro nu se poate schimba in lei ?tinind cont unde a ,ajuns EURO? multumesc.
  • Fondul de urgenta (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:49)

   Dan [anonim]

   Bancile au cerut ajutor ptr crearea unui astfel de fond de urgenta care sa asigure interventia cu lichiditati in cazul in care o banca ar avea astfel de probleme.
   Intrebarea mea este de ce sa ajute statul bancile cu capital strain (de exemplu) in cazul in care acestea ar avea probleme? Stim ca tot aceste banci au "jucat impotriva leului" si joaca in continuare speculand pe piata valutara - si nu numai? Si asta in detrimentul nostru al tuturora care avem credite in euro. De ce sa sustinem bancile tot noi contribuabilii?
   Si o alta intrebare ar fi: de ce la toate bancile de la noi este o diferenta atat de mare intre dobanda oferita la depozite (aproximativ 14 %) si dobanda perceputa la credite (aproximativ 25 %)?
   De ce nu se infiinteaza un astfel de fond la care sa contribuie fiecare banca independent de stat si de care ar putea beneficia fiecare in caz de urgenta ?
  • atitudinea incorecta a institutiilor de credit (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:52)

   bogdan [anonim]

   Va rog sa-mi spuneti care este opinia dumneavoastra despre atitudinea incorecta a unor societati de creditare - BT Leasing in cazul meu - care creste dobinda in concordanta cu EURIBOR cind acest indice creste, dar "uita" sa o scada cind acesta a ajuns la nivelul la care este acum, chiar daca aceasta clauza este stipulata in contract.
   Este clar ca nimeni nu o sa intenteze un proces pentru citeva zeci de euro....dar este corecta aceasta atitudine de "mica ciupeala" in relatia cu un client?

   Va multumesc
  • BIroul de Credit (Marţi, 13 ianuarie 2009, 16:02)

   omar [anonim]

   1. Considerati ca activitatea bancilor din Romania este suficient reglementata?
   2. Persoanele aflate in baza de date a Biroului de Credit nu mai sunt eligibile pt un credit pe durata a 7 ani. recent UE a declarat ca aceasta prevedere este anticonstitutionala si ilegala. Cum comentati?
   Ce parere aveti despre infiintarea acestui veritabil cartel bancar in Romania (Biroul de Credit?)In Elvetia crearea unui organism similar a fost respinsa prin referendum popular.
   3. Ati sprijini crearea unei asociatii nationale specializata pe protejarea clientilor bancari?
   Multumesc.
  • deprecierea leului (Marţi, 13 ianuarie 2009, 16:18)

   Rodica [anonim]

   In luna iunie 2008 am obtinut un credit de 8300 Euro/ 10 ANI pentru nevoi personale de la Alpha Bank. prima rata din iulie 2008 a fost de 509 RON, iar cea din ianuarie 2009 de 628 RON, rata fiind de aprox.143 Euro/luna.
   Daca in 7 luni rata a crescut cu aprox 120 RON, in curand nu voi mai putea plati pentru ca toate celelalte cheltuieli se maresc.
   Este interesanta interventia Bancii Nationale pentru motive care servesc mari interese politice de "gasca" atunci cand se doreste aprecierea leului si timiditatea cu care nu se implica desi un intreg proces de saracire al populatiei este lasat sa se desfasoare nestingherit de nicio interventie a acestei institutii.
   O restructurare a politicii Bancii Nationale dar si o primenire a conducerii acesteia, blazata si vanduta politic ar fi binevenite
  • Salarii top-management (Marţi, 13 ianuarie 2009, 16:55)

   cititor9 [anonim]

   In US toate bancile mari au picat raportand bonusuri si salarii de sute de milioane pentru top management.
   V-ati gandit ca si lacomia top-managerilor din Romania ar putea conduce la aceeasi stare de lucruri?

   Multumesc!
  • negociere (Marţi, 13 ianuarie 2009, 17:04)

   Marian [anonim]

   In cazul in care nu mai poti plati un credit ipotecar, poti ajunge in situatia de a negocia cu banca?
   Credeti ca sunt dispuse bancile?
  • Noi comisioane abuzive (Marţi, 13 ianuarie 2009, 17:45)

   Slobi [anonim]

   M-am lovit astazi de un nou comision al BCR, impus intr-o grila de comisioane aprobata pe 26 decembrie 2008 (zi nelucratoare dealtfel), prin care mi s-au cerut 3 euro pentru depunere in contul altei persoane.
   Din punctul meu de vedere acest nou comision este abuziv, deoarece deoarece ma impiedica sa platesc ratele la un credit care nu este pe numele meu.
   Credeti ca o actiune in instanta ar putea desfiinta un asfel de abuz?
  • dorim conditii suportabile de rambursare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 17:56)

   Catalin [anonim]

   In 2007 am facut un credit ipotecar in CHF. In acest moment rata a ajuns mai mare cu 70% in mare parte datorita cursului de schimb si am ajuns in imposibilitate de plata. Am incercat sa comunic acest lucru bancii, pentru a cere noi solutii, insa nu a facut decat sa-mi verifice asigurarea la imobil se pare, bataie de joc.
   Propunerile mele, dat fiind situatia actuala:
   Sa se poata face o reesalonare a creditului pentru a diminua pentru un termen de cateva luni valoarea ratei lunare la nivelul suportabil anterior, sau sa se poata solicita o perioada de gratie, pana debitorul isi revine cu veniturile.

   Banca sa scoata penalitatile de intarziere daca eu imi platesc rata in termen de 10 zile dupa scadenta(de vreme ce eu nu pot modifica data scadenta fara un comision grosolan)

   Pentru ce iau bancile acel comision de risc valutar?
   Lunar platesc un comision de risc valutar de 0.1% la sold. Consider ca pentru faptul ca platesc acest lucru ar trebui sa pot plati la un curs BNR din ziua respectiva, dat fiind deprecerierea brusca a leului nu dupa cursul bancii de +5% peste BNR(volksbank), este hotie pe fata
  • Norme de creditare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 17:56)

   alexander the great [anonim]

   De ce nu se mai vorbeste nimic de acele norme de creditare,in care bancile sa aiba dreptul doar sa modifice dobanda(daca este variabila),precum si o formula de calcul clara si transparenta si interzicerea introducerii unor noi comisioane pe parcursul contractului de credit?
   • au aparut (Marţi, 13 ianuarie 2009, 18:35)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui alexander the great

    A aparut acea ordonanta, dar se refera doar la creditele noi.
   • a aparut (Marţi, 13 ianuarie 2009, 20:08)

    margot [anonim] i-a raspuns lui alexander the great

    ordonanta a fost deja publicata, s-a vorbit despre ea dar n-ai fost tu atent. dar nu poate dispune pentru contractele deja existente.

    doar contractele care se incheie de acum incolo trebuie sa respecte conditiile impuse de ordonanta. niciunde in lume nu se poate cere ca un contract sa fie adaptat la un act normativ ce se adopta dupa incheierea lui.
  • Legea falimentului si pt persoane fizice (Marţi, 13 ianuarie 2009, 18:04)

   emanuel [anonim]

   De ce nu exista ca in strainatate ( ex: canada), o legea a falimentului pt persoane fizice? nu mai poti achita rate, etc, nimic, demonstrezi clar ca nu mai poti, te declari in faliment, si nu patesti nimic, decit ca, spre exemplu, 5-7 ani, nimeni nu-ti va acorda nici un imprumut, etc etc ?
  • Atentie mare D-nule Ghetea (Marţi, 13 ianuarie 2009, 18:26)

   gsc [anonim]

   Buna ziua,

   Stim ca aveti ceva influenta in system.

   Sper ca nu veti incerca sa cereti ajutor de la Statul Roman, implicit de la noi astia amaratii.

   Sper acest lucru, pentru ca altfel lucrurile vor deveni si mai complicate.

   Daca unele banci trebuie sa pice, din cauza lacomiei si prostiei unora dintre colegii Dvs, atunci asa sa fie !

   Lacomie si prostia au un pret, care trebuie platit.

   Toate cele bune.
  • Ipoteca devalorizata (Marţi, 13 ianuarie 2009, 18:29)

   Florin [anonim]

   Daca am un imprumut (luat acum 2ani) garantat cu ipoteca (apartament) iar acel apartament s-a devalorizat sub valoarea pe care trebuie s-o inapoiez eu bancii (sa zicem ca au mai am de returnat 30000EUR iar apartamentul acum valoareaza 25000EUR), banca are dreptul sa-mi ceara sa returnez banii inainte de termen (18 ani in acest exemplu) sau sa-mi ceara sa adug alte garantii imobiliare, daca eu platesc ratele stabilite de ei, la timp in fiecare luna?
   Cum este legea acum in Romania? In Germania am inteles ca nu poate decat daca nu platesti la timp o rata (chiar daca intarzii cu o zi, gata, iti poate cere sa dai toti banii inapoi in acest caz).
   Multumesc.
  • faliment (Marţi, 13 ianuarie 2009, 18:55)

   ionel [anonim]

   Ce se intampla daca eu nu-mi mai pot plati ratele la apartament?
   Cum functioneaza legea falimentului in ro pentru persoane fizice?
  • creditarea economiei reale (Marţi, 13 ianuarie 2009, 19:16)

   gimini [utilizator]

   1. Ce propuneri aveti pentru creditarea economiei reale, a firmelor productive sau a celor oferind servicii cu valoare adaugata (IT, consultanta de management, etc.)?

   2. Pana la ce limita (de jos) sunt pregatite bancile romanesti sa reziste unei deprecieri a activelor?

   3. Negati ca ne aflam in plin proces de dezumflare a celui mai mare bubble imobiliar din istoria Romaniei? Ce va face sa credeti ca, in plin proces de dezumflare a bubble-ului imobiliar, romanii vor actiona altfel decat americanii, japonezii, spaniolii, hong-konghezii sau alte creaturi rationale, care pe versantul dreapta al clopotului Gauss pur si simplu refuza achizitiile pentru a nu se expune unei indatorari negative? Credeti cumva ca poporul roman e mai irational decat altele?

   4. Dupa parerea dvs. de profesionist, cererea de pe piata imobiliara (rezidential & non-rezidential) este identica pe versantul stanga al clopotului Gauss ca si pe versantul dreapta?
  • solutii propuse de bancheri pentru depasirea perio (Marţi, 13 ianuarie 2009, 19:25)

   baciu ciprian [anonim]

   Va rog sa ne precizatia opinia dumneavoastra cu privire la pasivitatea guvernatorului BNR la cresterea excesiva a cursului la moneda euro si daca credeti ca aceasta depreciere este "reala" sau este un atac speculativ.Avem sanse ca cursul sa intre pe o traiesctorie descendenta in curand? Sunt analisti care fac previziuni fara nici o baza reala cu privire la curs in viitor da si unii care ne transmit sa mizam pe leu.Cei care avem rate suntem victimele si orice dezechilibru am avea nu pot sa cred ca cursul se poate deprecia cu o asemenea marja fara sa fie interese in spate.
   Multumesc
  • ce influenteaza cursul EUR/RON? (Marţi, 13 ianuarie 2009, 19:38)

   ciprian [anonim]

   Avand in vedere ca politicienii nostri au negat pana in ultima clipa criza din Romania cu titluri de genul "nu avem nici un fel de probleme", va rog sa dati cateva repere ori sa indicati cateva materiale de studiu, pentru o persoana fara studii economice, asupra a ceea ce influenteaza cursul valutar eur/ron, precum si a modalitatilor de protectie in cazul in care avem credie in valuta.
  • activitatea bancara (Marţi, 13 ianuarie 2009, 20:19)

   Duiliu [anonim]

   Cum credeti Dvs ca activitatea bancara se desfasoara civilizat ? Am doua credite la doua banci diferite. Una la care sunt luat pe "sus" de la intrare si imi rezolv plata ratelor in "doi timpi si trei miscari" si ma aleg si cu multumiri pentru ca mi-am indeplinit obligatia ?, si alta la care stau la coada aproximativ o ora, deoarece din cele trei casierii functioneaza doar una, in timp ce functionarii bancii stau in fata pc-urilor cufundati in jocuri, meditatie,... ? Nu stiu, deoarece clienti in fata nu au ! Asa vedeti Dvs activitatea bancara ? Pentru asta faceti greva ? Culmea nerusinarii ! Oare chiar nici unul din Dvs nu are treaba la banci ?
  • rate credit (Marţi, 13 ianuarie 2009, 20:27)

   Nae Ion [anonim]

   Domnule Presedinte
   Am credit si doresc sa micsorez rata printr-o plata anticipata.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele nedumeriri:
   - Este adevarat ca banca isi incaseaza dobanda integral si toate comisionale ce insotesc un credit in primii 2 sau 3 ani?Dupa aceasta perioada plata anticipata nu mai "scade" decat suma creditata si prin comisionul de rambursare anticipata mai platesti inca o taxa?
   - Este adevarat ca dobanda anuala se calculeaza la va;oarea integrala a creditului in toti anii de contract si nu la suma reziduala? Mi separe normal ca dobanda celui de al doilea an sa fie aplicata diferentei dintre suma luata de la banca(nu punem la socoteala ca la ridicare primesti creditul minus "cateva" mici taxe ) si suma restituita in primul an.
   - Va rog sa-mi spuneti daca la plata anticipata pot cere,bineinteles sa si primesc, un desfasurator al tuturor comisioanelor si taxelor platite catre banca?
   Va multumesc.
  • credite ipotecare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 21:02)

   Florin [anonim]

   Credeti ca in 2009 se vor putea contracta credite ipotecare fara avans si daca da , in ce conditii?
  • creditare (Marţi, 13 ianuarie 2009, 21:28)

   ionel [anonim]

   1. La ce paritate vedeti dvs. leul in momentul trecerii la euro ?
   2. Recenta devalorizare a leului ridica probleme grave pt cei care s-au imprumutat in euro, iar cei care spun ca ar fi trebuit sa ne imprumutam in lei nu realizeaza ca pentru echivalentul in lei a sumei in euro imprumutata rata in RON nu poate fi suportata, fiind echivalentul in lei a unei sume care poate depasi salariul celui imprumutat. Ce solutii vedeti pentru a nu se ajunge la riscul de neplata al clientilor ?
  • eficienta (Marţi, 13 ianuarie 2009, 21:46)

   pehash [utilizator]

   1. Care este marja minima de profit cu care credeti ca ar accepta bancile sa lucreze pe piata din romania?
   2. O banca mare poate supravietui 2-3 ani daca nu mai acorda credite? Doar din dobanzi la creditele existente?..
   3. Cat de eficienti sunt angajatii din bancile din Romania comparativ cu alte tari?
  • Autoritatea de Supraveghere Bancara (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 8:47)

   Ioan Piticar-Consilier MCSI [anonim]

   1.Ce informatii aveti despre aparitia incepand cu luna aprilie -mai a Autoritatii Europene de Supraveghere a Bancilor si ce implicatii credeti ca ar putea avea aparitia acestei Autoritati de reglementare si supraveghere- Independenta de BNR- in deblocarea activitatilor de finantare-creditare pe piata? (din surse de la Comisie).
   2. Se considera in viitor ARB o Organizatie profesionala de breasla, de genul Baroului sau poate a CSM-ului? Adica o voce a entitatilor bancare intr-o piata europeana pana acum lipsita de supravegherea coordonata a Comisie (si cam singura activitate sectoriala in afara supravegherii). Pozita de permanenta fronda a BCE o cunostem toti, dar se vede ca ingamfarea nu a putut tine locul cooperarii si procedurilor de supraveghere seriose, capabile sa previna speculatiile ilegale si chiar excrocheriile in care au fost atrase Bancile Comunitare - prezente si prin RO.
   3. Care ar fi pozitia nuntata a ARB (sistemului bancar RO) fata de considerarea activitatii bancare ca element al Infrastructurii Critice Europene (atat de dezbatuta Directiva pentru Infrastructura)?
   4. Credeti ca evolutia negativa a Monedei RO tine (va putea tine) de malversatiuni de genul "ATACULUI LA LEU" dar care nu mai sunt facute publice?
  • Nivel dobanzi (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 9:08)

   robert.b [utilizator]

   Intrebare: intr-o emisiune televizata de zilele trecute la care ati participat alaturi de dl. Vasilescu de la BNR, un telespectator a pus intrebarea de ce nivelul dobanzilor la noi a fost si este cu foarte mult peste cel din tarile dezvoltate. Raspunsul a fost dat cu jumatate de gura, probabil pentru a masca jena - ca la noi este inflatie maaare... Va rog, detaliati raspunsul, mai ales daca vorbim de dobanzi pentru credite in aceeasi valuta, respectiv euro. De inflatie la euro in Romania inca nu am auzit, dar suna interesant...
   Multumesc.
  • Va rog raspundeti la aceste intrebari (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 9:48)

   Teo [anonim]

   Buna ziua, d-le Ghetea

   Intentionati prin intermediul asociatiei pe care o prezidati sa interveniti in piata imobiliara prin blocarea creditarilor sau diminuarea lor astfel incat pretul locuintelor sa devina mai accesibil, raportat la nivelul de imprumut pe care il poate lua un salariat?

   Ce solutii vedeti pentru urmatoarea perioada pentru cei care doresc sa-si cumpere produse noi (masini, bunuri de uz personal) dar nu pot depasi pragul de creditare sau au deja credite existente?

   Considerati creditarea ca principalul vinovat de situatia actuala din Romania (preturi mari, somaj, lipsa lichiditatilor etc?)

   Ce curs mediu euro/leu estimati pentru acest an?
  • dobanzi (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 11:02)

   oana [anonim]

   va rog sa luati masuri de reducere a diferentei dintre dobinzile practicate de banci la depozite si credite prin reducerea dobinzilor la credite. la banca la care am credit de nevoi personale dobinda la credit a ajuns la 30 % iar un depozit la aceeasi banca este bonificat cu 15%. este imoral si anormal. cand nu o sa mai pot plati ce face banca? creditul are acum o garantie mult sub valoare asa ca banca nu isi va recupera nici 40%. le convine?
  • Credite de la banci din UE (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 11:06)

   George [anonim]

   Dat fiind faptul ca bancile din Romania se distanteaza net la capitolul rata a dobanzii de creditare de bancile din vestul Europei, ma intereseaza sa obtin un credit de la o banca vest europeana la dobanzi normale. Cand vor fi create in sistemul bancar romanesc conditiile pentru ca acest lucru sa fie posibil ?
  • deblocarea creditarii? sau colaps al sistemului? (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 11:30)

   Mariana [anonim]

   1. Din discutiile avute pana in prezent cu BNR cand considerati ca se vor lua masuri CONCRETE de deblocarea a creditelor

   2. lipsite de finantarea de la bancile mama, vor mai rezista institutiile de credit din Romania multa vreme? Care ar fi primele masuri pe care ar putea sa le ia pentru a limita pierderile : inchiderea de unitati, reorientarea activitatii, externalizarea anumitor proiecte?
  • credite CHF (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 11:38)

   corina [anonim]

   Ce se intampla cu persoanele care au credite in franci elvetieni? Cursul e mai mult decat alarmant iar ratele cresc consistent de la luna la luna.
   Ce masuri pregatesc bancile pentru noi?
  • Domnule Ghetea, (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 11:43)

   Dan [anonim]

   Cat de mare credeti ca va fi efectul preconizatelor masuri ale BNR, care probabil va lua masuri pentru cresterea gradului de intatorare pentru credite ipotecare/imobiliare de la 30-50% la 60-65%, avand in vedere ca bancile locale obtin mai greu fonduri de la banca mama pentru acordarea de credite, din cauza cunoscutei situatii globala a pietei financiare?
  • intrebare (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 11:56)

   george [anonim]

   daca veniturile angajatului avute la data stabiliri imprumutului se reduc ce posibilitati sunt de reesalonare
  • comisioane bancare abuzive (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 12:32)

   dumitrescu [anonim]

   Este normal ca banca sa prelungeasca perioada de aplicare a comisionului perceput ca urmare a acesteia de a constitui rezervele minime obligatorii? Acesta a fost stabilit initial a fi aplicat pt primul an. Credit Volksbank 178.000 euro - comision adus in discutie 300 euro lunar. Este normal ca eu sa platesc mai mult pt a indeplini o obligatie a bancii catre BNR? Daca este comision dee rezerva, acseta pot solicita returna acestuia? Multumiri.
  • credite (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 12:35)

   miurel [anonim]

   1. Este adevarat ca incepand cu 1 ianuarie 2009 s-a impus bancilor suspendarea comisioanelor de rambursare anticipata ?
   2. este o idee buna sa schimbi, in actualele conditii, un credit in derulare , in euro cu unul in RON?
   3.Masurile pe care le vor lua bancile in legatura cu relaxarea cfonditiilor de creditare vor putea opera si la creditele in derulare?
   Va multumesc.
  • Anulare comision plata anticipata (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 13:18)

   Rada Ciciron [anonim]

   In prima parte a anului trecut s-a batut moneda ca UE a dat o rezolutie ptr anulare comision plata anticipata la credite.Masura nu a fost aplicata de nici o banca din Romania! Cand vom fi si noi seriosi?
  • Creditare PFA - IT (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 13:39)

   Mircea [anonim]

   As dori sa stiu daca bancile vor putea sa ofere in continuare credite pentru PFA in IT care sunt incadrate la finante pe baza unei Norme fixe de venit, luand in calcul veniturile reale care pot fi justificate prin contracte, extracte de cont, etc.
  • Credite iotecare pt.tineri (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 13:49)

   Dobre [anonim]

   D.le Ghetea,
   Se are in vedere de catre BNR si ARB vreo masura de acordare in conditii mai relaxate a creditelor ipotecare pentru tinerii casatoriti care nu isi permit sa stranga din salariu un avans de 15-30% cerut de banci pt.creditele ipotecare? Ce solutii reale ofera bancherii clientilor, tinand cont de faptul ca salariile nu cresc in raport cu profitul unei banci?

   Multumesc!
  • dobanzi credite ipotecare (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 14:05)

   adrian [anonim]

   Ce parere aveti in legatura cu marirea dobanzilor la euro pt credite ipotecare, in conditiile de criza in care ne aflam; exista tari in care s-au micsorat dobanzile la astfel de credite tocmai pt a da posibilitate clientilor sa restituie mai usor aceste credite?
  • moratoriu (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 14:57)

   ionescu [anonim]

   Cate banci estimati ca vor cadea daca se aplica moratoriul propus de ministrul Pogea (privitor la pasuirea datornicilor) ?
  • inceput interviu (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:01)

   Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro]

   Buna ziua tuturor, ne pregatim pentru inceperea interviului. Alaturi de noi se va afla in cateva minute domnul Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor. Vom incepe sa raspundem la intrebarile transmise!
  • emisiune de educatie financiara (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:02)

   anonim [anonim]

   "cum merge emisiunea de educatie financiar-bancara de pe tvr 1, "Suntem in aceeasi banca"?
  • Raspuns: de ce cresc dobanzile? (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:33)

   Radu Ghetea [hotnews.ro]

   Pentru Dumitras Nicolae, Karina, Razvan, Serafim, Mihai, Robert B.

   Desi Romania este membra UE, totusi nu suntem in zona euro. In aceste conditii avem un mediu total diferit de cel al tarilor din zona Euro sau SUA, diferentele sunt: stadiul dezvoltarii economice, nivelul acumularilor, evolutia inflatie si a altor indicatori, fapt care face ca in Rmania sa avem costuri mutl mai ridicate pentru "marfa" care se numeste bani. Aceste costuri sunt legate de Rezervele minime obligatorii, 18% la de[pozite in lei, 40% pentru valuta, costuri de operare inca ridicate avand in vedere ca multe operatiuni se fac in numerar, politici monetare diferite de cele din tarile UE. In concluzie, este o realitate pe care trebuie sa o acceptam, dar sa si incercam o imbunatatire a acestor conditii care in final sa duca la apropierea ratelor de dobanzi din Romnia de cele din UE. Obligatoriu, pentru accesarea zonei euro, trebuie indeplinite cateva conditii, aceasta va influenta si dobanzile in sensul reducerii mult dorite.
  • despre credite (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:48)

   Radu Ghetea [hotnews.ro]

   Lumea spune ca nu se dau credite. Nu e adevarat, Sunt unele care dau, altele care nu dau. Sunt unele banci care nu sunt foarte entuziaste in a promova creditul, pe de alta parte sunt clienti care nu mai vin la banci pentru credite.

   In primul rand au scazut solicitarilor, pe fondul a doua elemente: nehotaratii, cei care asteapta ca piata imobiliara sa se aseze mult mai jos decat e acum, si iacei investitori cu scopul speculei in piata imobiliara nu sunt dispusi sa mai faca investitii, pentru ca nu au certitudinea unui profit cum l-au avut pana acum.

   Astfel ca a scazut cererea.
  • Money as debt (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:48)

   Gobemedia [anonim]

   Stimate d-le Ghetea,
   Cum poate rezolva sistemul bancar criza care a fost cauzata de insasi de sistem prin scamatoria legala de a crea bani din nimic si de a pune dobanda pe ea?
   Banii bancilor sunt create din nimic fiindca pot imprumuta de cateva ori mai mult decat rezerva lor.
  • Fuziuni (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:48)

   Marius [anonim]

   Vedei posibile fuziuni intre banci sau , mai bine spus, disparitia unor din piata, prin achizitii sau alte forme de preluare?
  • despre credite - completare (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:51)

   Radu Ghetea [hotnews.ro]

   Eu sper ca, dupa ce BNR va modifica regulamentul privind acordarea creditelor pentru persoanele fizice in spiritul celor solicitate de ARB, se va crea o noua emulatie, o crestere a apetitutlui pentru credit, atat din partea bancilor cat si a clientilor. Noi am solicitat tratarea in mod diferit a creditului garantat cu iopoteci si a celui negarantat. Mai concret, daca va fi aprobat, creditul garantat cu ipoteca va da posibilitatea ca persoanele fizice sa ia credite mai mari decat in acest moment.

   Maine va fi CA al BNR si avem toata speranta ca se va discuta si mai ales se va aproba.
   • nu ati invatat nimic (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:36)

    mim [anonim] i-a raspuns lui Radu Ghetea

    din criza din sua. si acolo s-au relaxat conditiile pana cand a crapat piata. foamea voastra de bani este prea mare ca sa fiti echilibrati.
    sa iti dau o solutie pentru deblocarea pietei locuintelor? se impune un impozit mare pentru cei care au mai mult de 5 proprietati imobiliare astfel incat sa oblige speculatorii sa vanda. coplesita de oferta mare, piata va reactiona si preturile locuintelor vor scade. atunci o sa poata lua credite mai multa lume. si e f. important ca actualele conditii de creditare sa ramana neschimbate.
  • emisiune TV (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:52)

   daniela popa [anonim]

   Domnule Ghetea,

   pe Tvr ruleaza o emisiune de educatie bancara pentru cetateni. aduce ea solutii pentru problemele actuale ale oamenilor? prin probleme actuale ma refer la problemele din perioada de criza prin care se trece acum.

   multumesc
  • sedinta Consiliului de Administratie al BNR (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:53)

   Radu Ghetea [hotnews.ro]

   Am solicitat reducerea rezervei, reducerea dobanzilor de politica monetara, modificarea regulamentului nr. 11 privind creditele si ceva masuri pentru restabilirea si recladirea increderii intrea banci pentru a fluidiza operatiunile pe piata bancara.

   Noi le-am cerut, BNR a zis ca le discutam pe rand, prima fiind cea privind regulamentul 11. Celelalte vor fi discutate la dansii in Consiliul de Supraveghere. Daca ar accepta solicitarile noastre vor fi acceptate va fi in semnal din partea BNR privind relansarea activitatii de creditare.
  • CEC (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:56)

   Anume [anonim]

   In contextul unui mediu politic tulbure, ministerul finantelor fiind actionar majoritat al CEC, credeti ca exista posibilitatea unor schimbari in cadrul conducerii CEC?
  • Refinantarea creditelor/schimbarea monedei (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:56)

   Albu Zahar [utilizator]

   In Romania creditele s-au facut in monedele RON, USD, EUR si CHF.
   In majoritatea cazurilor ratele se platesc in echivalent RON la cursul zilei.
   Daca din motive de curs sau de dobanda interbancara (ROBOR, LIBOR etc) se ajunge ca o rata sa creasca de doua sau trei ori intr-un an in echivalent RON, singura solutie ar fi o refinantare intr-o moneda mai stabila.
   Doar ca acum bancile nu mai dau credite si la fel refinantarea se face in conditii stabilite la bunul plac al bancii.
   Daca schimb de ex. din CHF in EUR, banca poate sa imi impuna un nou DAE la EUR dupa bunul ei plac, indiferent de ce DAE aveam la CHF.
   Cum vedeti aceasta situatie. Eventual solutii?

   Nu mai vorbesc ca toate ratele si-au crescut valoarea cu circa 50% in 2008 si nicio moneda nu mai e stabila, lucru de care bancile pot sa profite foarte mult prin conditii de refinantare camataresti.
  • Transparenta site CEC (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 15:58)

   None [anonim]

   Siteul CEC desi pare frumos NU este transparent intrucat nu sunt indicate toate comisioanle care se aplica unui credit.
   Vezi siteul BANCPOST ca sa intelegeti.
   NU imaginea ci calitatea informatiei conteaza ONLINE.
   • Raspuns (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 18:08)

    mine [anonim] i-a raspuns lui None

    Eu cred ca gheta asta nici nu stie ce e ala site. Nu pricepe nimic, de ce nu afiseaza costurile produselor bancare pe site. oricum nu am calcat in cec de ani de zile, rebranduirea a fost o cheltuiala pentru clientelase vede dupa modul de intretinere ulterioara a siteului, bataie de joc. nu au inteles nimic.
  • opinii (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:03)

   Radu Ghetea [hotnews.ro]

   In calitate de bancher comercial in general ma abtin sa fac comentarii asupra indicatorilor macro-economici.

   Nici la cursul de schimb. Atunci cand bancherii spun anumite opinii cu privire la evolutia cursului sau a dobanzilor, cu cifre, se creeaza expectatii care s-ar putea sa fie false. Nu sunt foarte dese momentele in care as putea face previziuni de acest fel.
  • despre un acord cu FMI (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:06)

   Radu Ghetea [hotnews.ro]

   Personal am avut posibilitatea sa parcurg etape in care am avut acordul cu FMI. Acestea sunt foarte bune in ceea ce priveste cresterea ratingului de tara, iti da un anumit imbold, iti da un standing, increderea din partea investitorilor. Pe de alta parte, orice acord cu FMI, trebuie sa privim cu barbatie, inseamna niste conditii pe care ti le impun. Si, in general, conditiile impuse de ei se refera la veniturile si cheltuielile bugetare. Asta inseamna, de exemplu ca nu mai cresc salariile.

   E o intrebare foarte grea la care guvernul trebuie sa raspunda. Nu pot sa inclin in nicio parte, pentru ca nu am toate datele. Guvernul vca trebui sa vada cat de necesar e sa avem acest acord, vizavi de faptul ca apar unele restrictii pe care FMI s-ar putea sa le impune.

   Ne apropiem de momentul electoral, dar sunt multe probleme cauzate de criza si a inceput sa paleasca acesta preocupare. Si politicienii sunt mai preocupati de problemele cu care Romania se confrunta sau s-ar putea confrunta decat de ambitiile politicieniste.
  • Legea falimentului pentru persoane fizice (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:08)

   Augustin [anonim]

   Buna ziua,

   Ce parere aveti despre introducerea unui proiect de lege care sa vizeze legea legea falimentului pentru persoanele fizice? considerati oportuna o asemenea initiativa?
  • Nu ar trebui sa scada (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:12)

   Paul [anonim]

   dobanzile la credite odata cu scaderea euribor, in contractul de creditare cu banca am o dobanda variabila functie de euribor ??!!
   • TEORETIC...cum e cu orice in RO (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:34)

    ada [anonim] i-a raspuns lui Paul

    daaaaaaaaaa... asa ar trebui.mie mi-au redus rata cu 100 de Euro de la 480 la 380. Asta la Alpha bank. Daca ei au scris in contract pot sa baga comisioane oricand vor ei, degeaba iti scade Euriborul, dc ei iti pun imediat comisioanele. tu tot atat platesti=MULT. Deci nu te ajuta. stiu cazuri...deci nu te mai bucura de scaderea euribor. spera doar ca dc creste indicele iti vor sterge si comisioanele ca altfel o sa te alegi cu o rata si mai mare. Iarta-ma dc te-am suparat......
  • Cum comentati urmatoarea fraza? (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:24)

   Mihai [anonim]

   "Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable.

   The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will eventually lead to communism."

   Karl Marx, Das Kapital, 1867

   Si cum putem contracara nebunia de pe piata creditelor?
   • A fost tare Karl Marx (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 18:38)

    Sile [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    Mai lipseste un cuvint (ultimul) si fraza este in perfecta armonie cu situatia actuala.
  • Excelent, va multumim pentru "informatii" (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:28)

   ada [anonim]

   Stimate Domn,

   Va multumum pentru "informatii". Ati reusit sa evitati toate intrebarile ale caror raspunsuri ar fi putut ajuta la clarificarea unor probleme. Restul intrebarilor le-ati dat raspunsuri indeajuns de ocolitoare sa aveti acelasi rezultat: EVITAREA.
   NU mai zic nimic de tonul NET superior in care s-a procedat la evitare.
   Sugerez ca data viitoare sa invite cei de la Hotnews cititorii sa puna intrebarile astfel incat invitatii sa dea raspunsuri DA sau NU exclusiv si sa ii rugati pe invitati sa dea formula de calcul prin care au ales intrebarile la care raspund. Asa poate ca ne vom lamuri mai bine.
   O seara buna.
   • Bancher (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:48)

    bisar [anonim] i-a raspuns lui ada

    Doar e bancher, la ce te asteptai? :)
    • Bancher? (Joi, 15 ianuarie 2009, 8:39)

     ada [anonim] i-a raspuns lui bisar

     O fi bancher....habar nu am..... dar motivul ptrcare nu stie e nu ptrca E bancher ci ptrca NU are credite si deci nu il inteereseaza problema si nici NU are asteptari ptr viitor. In alta ordine de idei.....are casa, masina ( nici Nu vreau sa ma gandesc CUM sunt dobandite...TAMARA ..evident) de ce si-ar obosi creierii memorand lucruri neimportante ptr el? Just, nu?
   • Normal (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 16:53)

    Gicu [anonim] i-a raspuns lui ada

    Dar ce vroiai sa spuna, "DA vom scuti la plata toate ratele in curs si de acum inainte vom da credite cu dobanda zero si fara nici un comision."
    Cine s-a imprumutat prosteste trebuia sa fie prudent, fara case luate aiurea si fara masini de fite.
   • interviu publicitar (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 20:12)

    Anonimus [anonim] i-a raspuns lui ada

    M-am apucat sa citesc raspunsurile pentru ca hotnews facea reclama interviului mai ales pentru functia domnului de sef al asociatiei bancherilor. vad ca asa au inteles si cititorii care au adresat mai ales intrebari cu caracter general. in schimb gasim mai ales raspunsuri legate de CEC; omu' isi promoveaza taraba lui in interviu. si in loc sa ne lamureasca la intebari de genul aceleia cu "comisionul de risc valutar", ca doar e "seful bancherilor" ne zice ca nu stie ce e aia, ca CEC-ul nu practica asa ceva. doar un exemplu ...
  • CREDITE IN EURO (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 23:59)

   dorel [anonim]

   Deiarece, platim mai mult la BANCI,cred ca ar fi bine ca toti platitorii de euro ,sa organizam o = GREVA GENERALA =ce zice-ti?
  • Credite (Joi, 15 ianuarie 2009, 9:41)

   Mihai Bogdan [anonim]

   Mai au bancile nevoie sa dea credite, atata vreme cat unele (BCR sic) percep comision la RAMBURSARE , si nu ma refer la cea anticipata.

   3 euro pentru fiecare alimentare de cont

   Domnilor de la BCR , nu vi sa pare ca sunteti niste mari NESIMSITITI
  • Nu mai invitati asemenea pesonaje (Joi, 15 ianuarie 2009, 12:28)

   Mihai V. [anonim]

   E prima oara cand am intrat in contact cu dumneavoastra pe "intalnire online" si sunt dezamagit.
   Daca invitatii dumneavoastra raspund numai la intrebarile care le convin sau cel putin nu-i incomodeaza, mai bine renuntati la ei ... sau cu totul la rubrica.
   Problema referioare la "fondul de urgenta" a fost pusa de cel putin 3 cititori :

   1. Fondul de urgenta (Marţi, 13 ianuarie 2009, 15:49)
   Dan [anonim]

   2. fondul de ajutorare a bancilor (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:38)
   cristian marin [anonim]

   3. solutii propuse de bancheri (Marţi, 13 ianuarie 2009, 13:24)
   Mihai V. [anonim]

   Intrebarea mea (ex. 3) punea si problema moralitatii creeari unui asemena fond; constat ca d-lui Ghetea nu ii place o asemenea abordare, din punct de vedere al MORALITATII
  • Creditele la banci (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 13:43)

   Rizea Monica [anonim]

   Am inteles ca este posibil sa ingheti creditele la banci pe o perioada de 3 ani,in functie de venitul familiei. Nu stiu exact care sunt conditiile sau daca se confirma ceea ce am scris mai sus.As dori cateva informatii daca este posibil. VA MULTUMESC ANTICIPAT CU RESPECT MONICA RIZEA
  • reesalonare rate credit (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:34)

   vladoi mariana [anonim]

   Am un credit de nevoi pers. de 12000 euro pe o per de 10 ani, cu o rata de 800 ron/luna: de 6 luni sunt in somas technik si imi este f. greu sa mai platesc rata, drept pt. care am facut o cerere de acordare a unei per. de gratie pt 6-12 luni, sau sa se gaseasca o solutie pt. a nu ramane restanta cu plata ratelor, dar mi s-a spus ca nu au inca nici o solutie.E normal sa se intample asa? chiar nu exista nici o solutie in acest sens? va rog sa-mi rasp. si sa ma ajutati cu un sfat.Banca la care am credit este ING.BUC.
   Va multumesc anticipat.


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by