Anul 2009 va fi extrem de agitat la nivelul economiei mondiale, potrivit unui studiu publicat marti de Forumul Economic Mondial (WEF), care lanseaza un avertisment asupra promovarii, de catre o serie de state, a unor politici de investitii pe termen scurt, pe fondul panicii, fara a tine cont de consecintele acestora, relateaza AFP.

"Previziunile economice pentru 2009 sunt sinistre pentru majoritatea economiilor", afirma Forumul de la Davos, in raportul anual asupra riscurilor mondiale.

Analiza arata un tablou elocvent: piete volatile, absenta lichiditatilor, cresterea somajului, toate acestea pe fondul celor mai scazute niveluri inregistrate vreodata de indicii privind increderea consumatorilor si a intreprinderilor.

Este periculos (...) sa nu remediezi problemele de la radacina si sa arunci semintele unor noi probleme, al caror impact nu va fi imediat, dar care se va face dur resimtit mai tarziu

WEF

Aceasta situatie risca sa impinga o serie de state sa promoveze politici de investitii periculoase pe termen lung, sustine studiul, realizat dupa consultarea a circa o suta de inalti responsabili politici, economici si universitari.

"Cheltuielile masive prevazute de guverne pentru ajutorarea institutiilor financiare ameninta situatia bugetara deja precara a unor tari precum Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania si Australia", crede WEF.

"Este periculos (...) sa nu remediezi problemele de la radacina si sa arunci semintele unor noi probleme, al caror impact nu va fi imediat, dar care se va face dur resimtit mai tarziu", avertizeaza studiul.

WEF se teme de o incetinire mai puternica decat cea prevazuta in cazul Chinei (o crestere de 6% sau chiar inferioara), tara confruntata cu scaderea exporturilor si puternic expusa fata de o devalorizare a dolarului. O "aterizare dureroasa" in cazul Chinei ar putea agrava si mai mult criza economica mondiala.

Doar o "actiune globala" concertata ar putea limita pagubele, concluzioneaza studiul, potrivit caruia actuala criza financiara a relevat lipsa de coordonare a factorilor de decizie la nivel global.

"2009 ofera ocazia unei intariri a guvernarii mondiale si a construirii vointei politice pentru restaurarea stabilitatii financiare", argumenteaza WEF.

Studiul, condus de societatea de reasigurare Swiss Re, banca Citigroup, asiguratorul Zurich Financial Services si de Marsh & McLennan, va servi drept baza pentru discutiile din cadrul reuniunii anuale a WEF, care va incepe in data de 28 ianuarie, in statiunea elvetiana Davos.