Leul s-a apreciat pe piata interbancara, prima data in acest an

Pentru prima data de la inceputul anului, leul s-a apreciat fata de euro. In a doua parte a trazactiilor interbancare de ieri cursul a coborat pana la 4,25 lei pentru un euro cu aproape opt bani mai putin fata de cotatiile de la sfarsitul sedintei precedente. Dealerii nu exclud o intervenţie indirecta a BNR, dar vorbesc si despre vanzari importante de euro ale jucatorilor in intreaga regiune care au dorit sa-si marcheze profitul. Informatia este sustinuta de faptul ca aprecierea a avut loc dupa ce Banca centrala publicase, in jurul pranzului, un curs de referinta de 4,298 stabilind un nou minim istoric pentru leu. In plus, pe plan international euro a coborat la cel mai scazut nivel fata de dolar din ultima luna, in conditiile in care investitorii anticipeaza ca Banca Centrala Europeana va reduce din nou dobanda de politica monetara, saptamana aceasta.

Economistii ING: cursul leu-euro: 4,7 pe 2009

ING s-a revizuit in urcare estimarile privind nivelul maxim al cursului de schimb in 2009, de la 4,2 la 4,7 lei pentru un euro. Potrivit unui raport al bancii aceasta valaore ar putea fi atinsa in trimestrul al treilea al anului, iar in martie moneda nationala va fi cotata la 4,5 lei. Economistii de la ING aprecaiza ca BNR a constat ca limitarea deprecierii euro este prea costisitoare in termeni de crestere economica. In aceste conditii, Banca Centrala va permite monedei nationale sa se deprecieze, avand ca scop un deficit extern mai redus.

Forumul Economic Mondial: politicile economice ale guvernelor ar putea genera o alta criza

Cresterea somajului, lipsa lichiditatilor, piete volatile. Asa va arata anul 2009 potrivit unui studiu al Forumului Economic Mondial. Documentul nu vede cu ochi buni cheltuielile masive prevazute de guverne pentru ajutorarea institutiilor financiare si salvarea economiei. Acestea ar ameninta situatia bugetara deja precara a unor tari precum Marea Britanie, Statele Unite sau Spania. Forumul spune ca, in acest fel, se arunca semintele unor noi probleme ale caror impact se va resimti mai tarziu.

SUA: deficit bugetar record

Statele Unite au atins deja un deficit bugetar record, de peste 40 de miliarde de dolari, in primul trimestru al exercitiului bugetar 2009. Potrivit datelor Trezoreriei cifra depaseste deficitul total al intregului an precedent.

Program pentru salvarea IMM-urilor britanice de la faliment

Marea Britanie lanseaza, astazi, un program de refinantarea imprumuturilor companiilor mici şi mijlocii, pentru a le salva de la faliment. Planul, in valoare de 20 de miliarde de lire sterline, prevede o prelungire a garantiilor pentru credite. Acesta ar permite bancilor sa finanteze extinderea şi investitiile companiilor, fara sa mai fie nevoite sa asigure necesarul zilnic de capital al acestora.

Hemoragie de capital in Rusia

Iesiri de capital record din Rusia. Acestea au ajuns la 130 miliarde dolari anul trecut, fata de 83 de miliarde, in 2007. Investitorii si-au pierdut increderea in economia tarii dupa scaderea pretului petrolului si deprecierea accentuata a rublei. Desi contextul economic s-a inrautatit, Rusia nu are deficit de cont curent. Potrivit datelor bancii centrale, Rusia are un surplus de cont curent de aproape 100 miliarde dolari.

Marile burse au revenit pe rosu

Bursa de pe Wall Street a inchis aseara indecis, pe o piata volatila. Indicele Dow Jones a pierdut 0,30%, iar Nasdaq a cedat 0,50%. Cele mai importante burse europene au scazut ieri cu pana la 1,75%, pe fondul temerilor investitorilor privind viitorul economiei mondiale. Si bursa de la Bucuresti a fost pe rosu, -1,64%, iar lichiditatea pietei a scazut cu aproape 40%.

Cotatia petrolului a inceput sa urce

Pretul petrolului a incheiat in crestere aseara la New York, pe o piata volatila, dupa o scadere rapida in ultimele zile. Astfel, un baril de titei a ajuns la 37,78 dolari, dupa ce Arabia Saudita a anuntat, ieri, ca va reduce productia in luna februarie, din cauza prabusirii cotatiei titeiului.

Si, din agenda economica a zilei:

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile prezinta datele statistice ale pietei auto in 2008

In SUA sunt anuntate datele Rezervei Federale privind sanatatea economiei.