Grupul financiar american Citigroup a fost de acord cu fuziunea dintre divizia sa de brokeraj, Smith Barney, cu divizia de management a activelor a Morgan Stanley, si se asteapta ca banca sa vanda si alte active pentru a castiga capital si pentru a izola activele toxice, potrivit Reuters. Structura creata in urma acestei fuziuni va fi cea mai mare companie de brokeraj din Statele Unite, avand peste 20.000 angajati si va gestiona active ale clientilor in valoare de 1.700 miliarde de dolari.

Morgan Stanley va plati 2,7 miliarde de dolari catre Citigroup pentru 51% din Smith Barney, insa participatia ar putea creste pana la 100% in urmatorii cinci ani.

Citigroup planuieste sa adopte o structura de genul "banca buna, banca neperformanta", acesta fiind un model de afaceri asemanator celui al fostului Citicorp.

Planul urmareste indreptarea atentiei catre corporatii, investitii si retail, iar activitatea comerciala va fi redusa, in vreme ce activele nedorite si datoriile complexe vor fi transferate unei structuri separate.

Banca neperformanta a Citigroup ar avea active de aproximativ 600 miliarde de dolari, aproape o treime din activele institutiei financiare, si eventual ar putea fi vanduta. Printre activele bancii neperformante ar putea fi inclusa si divizia Primerica, care vinde asigurari de viata, fonduri mutuale si alte produse financiare.

Izolarea activelor neperformante a fost un succes pana in prezent, a declarat Mike Holland, manager in cadrul Holland & Co din New York, precizand ca ar putea functiona in actualele conditii avand in vedere ca a functionat in criza din anii '80.

Citigroup, odata cea mai mare banca din lume, ar putea anunta in data de 22 ianuarie planuri de restrangere a ofertei de servicii financiare. In aceeasi zi, grupul va afisa, cel mai probabil, pierderi importante pe al patrulea trimestru fiscal.