Guvernul german ia in calcul nationalizarea partiala a bancii Hypo Real Estate (HRE), a declarat un oficial al partidului Crestin-Democrat (de guvernamint), citat de AFP. Hypo a fost afectata serios de criza subprime, anuntind concedieri masive si fiind data in judecata de actionarii minoritari.

Otto Berhnardt a anuntat ca o decizie in acest sens va fi luata rapid.

Pana in prezent, banca germana a primit 50 miliarde de euro din partea autoritatilor si alti 30 miliarde de euro drept garantii, insa aceste fonduri nu au fost suficiente pentru a se redresa. In luna decembrie a anului trecut, Hypo Real Estate a anuntat ca va renunta la jumatate din forta de munca in aproximativ trei ani, ca parte a unor masuri draconice care au ca scop salvarea bancii de la faliment.

HRE a raportat pierderi de 3,1 miliarde de euro in cel de-al treilea trimestru al anului trecut si a anuntat ca se asteapta la pierderi suplimentare in ultimele trei luni ale anului.

Joi, guvernul a nationalizat partial a doua mare banca din Germania, Commerzbank, in urma unei injectii de zece miliarde de euro. Aceasta a fost pentru prima data cand autoritatile din Germania au preluat o participatie la o banca privata de la debutul actualei crize financiare, la mijlocul anului 2007.

Guvernul german a implementat un plan de salvarea a sectorului bancar care prevede injectii de capital in valoare totala de 80 miliarde de euro si garantii in valoare de 400 miliarde de euro pentru a preveni colapsul sectorului financiar national.