Cei care au credite si nu mai fac fata cu ratele lunare pot solicita bancilor reesalonarea imprumutului pe o perioada mai mare, a declarat Radu Ghetea, presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, ca raspuns la intrebarile cititorilor HotNews.ro, in cadrul unui interviu online. Acesta atrage atentia ca apare un mare dezavantaj, acela al cresterii costului total al creditului.

Mai multi cititori HotNews.ro printre care: Ioana Gheorghiu, "The great Cornholio", Bogdan, Marian, Dana M, George, au solicitat presedintelui ARB un raspuns la intrebarile: este posibila reesalonarea creditelor? Dar "inghetarea" datoriilor pentru o perioada?

"Reesalonarea sau restructurarea este utilizata in sistemul bancar si se foloseste in general la persoane juridice. In baza unor planuri prezentate de client, decizi daca merita sau nu sa fie restructurat creditul", a explicat Radu Gratian Ghetea.

Potrivit acestuia, situatia este mai delicata in cazul persoanelor fizice, fiindca este greu sa analizezi in ce masura veniturile se vor schimba "in bine" intr-o anumita perioada.

"Totusi, exista unele posibilitati: un credit care era initial pe o perioada de 20 de ani s-ar putea prelungi cu inca 10 ani, si cu rate lunare mai mici. Dar, atentie! costul final este mai mare, persoana va plati mai mult la final", a mai spus Ghetea.

Potrivit acestuia, sunt banci care fac astfel de reesalonari, iar CEC este una din ele. "Analizam cu fiecare client si incercam sa gasim solutii. Esential esta ca, in momentul in care apar probleme, clientul sa se consulte cu banca, sa nu ajunga sa aiba restante si abia apoi sa vina la banca".

Presedintele CEC a mai spus ca "inghetarea" nu este o metoda, in schimb, se pot acorda, in cadrul restructurarii, perioade de gratie suplimentare in care clientul este scutit de plata capitalului - dar nu si a dobanzilor.