Radu Ghetea: "Reesalonarea creditelor poate fi o solutie, dar atentie, veti plati mai mult in final"
Mai multi cititori HotNews.ro printre care: Ioana Gheorghiu, "The great Cornholio", Bogdan, Marian, Dana M, George, au solicitat presedintelui ARB un raspuns la intrebarile: este posibila reesalonarea creditelor? Dar "inghetarea" datoriilor pentru o perioada?
"Reesalonarea sau restructurarea este utilizata in sistemul bancar si se foloseste in general la persoane juridice. In baza unor planuri prezentate de client, decizi daca merita sau nu sa fie restructurat creditul", a explicat Radu Gratian Ghetea.
Potrivit acestuia, situatia este mai delicata in cazul persoanelor fizice, fiindca este greu sa analizezi in ce masura veniturile se vor schimba "in bine" intr-o anumita perioada.
"Totusi, exista unele posibilitati: un credit care era initial pe o perioada de 20 de ani s-ar putea prelungi cu inca 10 ani, si cu rate lunare mai mici. Dar, atentie! costul final este mai mare, persoana va plati mai mult la final", a mai spus Ghetea.
Potrivit acestuia, sunt banci care fac astfel de reesalonari, iar CEC este una din ele. "Analizam cu fiecare client si incercam sa gasim solutii. Esential esta ca, in momentul in care apar probleme, clientul sa se consulte cu banca, sa nu ajunga sa aiba restante si abia apoi sa vina la banca".
Presedintele CEC a mai spus ca "inghetarea" nu este o metoda, in schimb, se pot acorda, in cadrul restructurarii, perioade de gratie suplimentare in care clientul este scutit de plata capitalului - dar nu si a dobanzilor.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Toti, in frunte cu Isarescu, recomanda contractarea creditelor in moneda in care persoana isi are castigul - evident RON pentru cetatenii romani.
Am vazut insa ca cel mai periculos credit este in RON. Cu DAE care ajunge la 30-40%, orice credit de locuinta in RON este sortit intrari in incapacitate de plata a celui care l-a contractat. Nimic nu il salveaza, nici reesalonare, nici perioade de gratie.
De ce nu se comenteaza acest lucru?
De ce, daca salariile nu cresc, inflatia declarata este 7-8%, dobanzile in lei sunt de 40%? De unde vine pierderea asta si de ce este ea suportata de cetateni?
Sa recunoastem ca avem inflatie de 30% si atunci stim sa ne marim salariile cu peste 30% pe an.
Leul ar trebui sa fie ultimul refugiu de refinantare pentru orice cetatean roman. In schimb el este o o cale sigura spre faliment.
Domnul Boc si domnul Isarescu, ce facem? Cine e de vina? Cine minte? Dam drumul la inflatie?
Deci, platim mai mult de doua ori: prin cresterea dobanzii si prin cresterea euro in raport cu leul.
Cum se face ca daca euro, sau alte valute, scad, nimeni nu anunta vreo reducere, scaderea dobanzii, etc.
Fraierii, adica noi astia care facem imprumuturi ca sa ne asiguram un trai decent, platim si iar platim !
Pai asta chiar este inrobire !
Cine ar fi fost nebun sa ia credit in valuta pentru a face o plata in lei, daca dobanzile ar fi fost egale?
Tocmai aceasta este problema, dobanzile nesfarsite la lei. Decat sa platesti 26% la lei la imobiliar, bineinteles ca iti asumi riscul cu Euro, unde dobanda e 11-12, Ai lua si CHF cu dobanda de 6%, dar nu iti mai da nimeni, "pentru a proteja clientul"
Misiunea bancii nationale nu e sa se intrebe daca "ni se pare mult 4,3lei/Eur", acest lucru il poate face oricine, fara a mai fi nevoie de 10 palate si 3000 de functionari prea bine platiti, inclusiv cumul cu orele la facultate si pensia.
IN concluzie, degeaba se mareste gradul de indatorare acceptat, la nivelul actual al dobanzii, nimeni nu mai are curajul sa ia credit, iar suma pe care ar lua-o cu indatorare 70% acum nu e mai mare decat cea cu 45% in septembrie.
Nu poate gresi toata planeta unde dobanda e 0-3% si noi sa fim singurii ce au dreptate.