BNR ar putea relaxa azi creditul ipotecar

Piata creditului ipotecar ar putea fi deblocata. Creditul ipotecar, blocat in ultimele luni, ar putea fi relansat, daca BNR decide astazi ca gradul de indatorare a clientilor poate fi mai mare decat pana acum. Bancherii au cerut Bancii Centrale relaxarea conditiilor de creditare, pentru ca cei care solicita un credit garantat cu ipoteca sa poata obtine sume mai mari. Statisticile arata ca noua din zece romani au rate la banca. Multi dintre ei abia mai pot sa le achite, in urma devalorizarii puternice a leului. Ce ar fi de facut? Analistii spun ca solutia de urgenta ar fi o combinatie intre reesalonare si refinantarea creditului. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat pentru HotNews.ro ca reesalonarea imprumutului pe o perioada mai mare creste costul total al creditului.

Leul s-a intarit pentru prima data in 2009, la cursul oficial

Premiera pentru cursul oficial leu-euro in acest an. Ieri, a fost prima sedinta in care leul s-a apreciat in raport cu moneda unica europeana, dupa trei zile in care cursul de referinta a atins maxime istorice. Pentru astazi, Banca Nationala a cotat un euro la 4,27, in scadere cu peste 2 bani fata de sedinta precedenta. Pana la sfarsitul tranzactiilor insa, pe piata interbancara, leul s-a depreciat din nou, depasind pragul de 4,3 pentru un euro. Fata de dolarul american leul s-a apreciat usor, pana la 3,23. Pe plan international, euro a scazut fata de dolar dupa ce agentia de evaluare Standard & Poor's a coborat retingul de tara al Greciei.

Dacia s-ar putea ieftini

Uzina Dacia are in vedere ieftinirea autoturismelor. Vicepresedintele companiei, Constantin Stroe, a declarat ieri ca, pentru modelul de 10.000 de euro ar putea fi oferite reduceri, care impreuna cu prima de casare, pot ajunge la 2.000 de euro. El a precizat insa ca eventuala reducere de pret ar avea efect numai daca se vor putea lua credite mai avantajoase pentru cumpararea de masini si daca taxa auto actuala ramane in vigoare. Comenzile Dacia au scazut puternic in ultimele luni. Directorul general al companiei, Francois Fourmont, estimeaza ca luna aceasta numarul comenzilor va fi de patru ori mai mic decat in ianuarie 2008.

Se asteapta ca BCE sa continue relaxarea politicii monetare

Banca Centrala Europeana ar urma sa coboare, astazi,dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale pana la 2%, potrivit estimarilor analistilor, pentru a evita agravarea recesiunii in zona euro. BCE a redus din octombrie de trei ori dobanda de referinta, in total cu 1,75 puncte procentuale.

Pietele bursiere au avut scaderi puternice

Bursa americana a fost in scadere puternica aseara la inchidere, pe fondul unor noi indicatori care arata degradarea economiei americane. Indicele Dow Jones a pierdut aproape 3 procente, iar Nasdaq 3,67%. Si marile burse europene au avut pierderi importante, pana aproape de 5%, in contextul previziunilor sumbre privind castigurile companiilor in ultimul trimestru al anului trecut. La Bucuresti, bursa a pierdut aproape 3%.

Nortel, in faliment

Cel mai mare producator nord-american de echipamente pentru telefonia mobila, Nortel, a depus ieri cerere de faliment atat in Canada, cat si in Statele Unite unde are numeroase filiale. Compania a anuntat ca nu isi mai poate plati datoriile, iar legea falimentului o pune la adapost de creditori si ii permite continuarea activitatii, ca sa-si rezolve dificultatile financiare. Potrivit Bloomberg, Nortel a inregistrat pierderi de circa 7 miliarde dolari in ultimii patru ani.

Si, din agenda economica a zilei:

Se asteapta decizia Guvernului in privinta taxei auto.

Curtea Constituitonala se pronunta cu privire la ordonanta care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat.