Bancile din Romania (in majoritate controlate de banci straine) nu mai au acces la surse de finantare de la bancile mama. Mai mult, liniile de credit care expira in 2009 nu mai sunt prelungite. Confruntate cu probleme pe pietele de acasa, bancile straine retrag (intr-o masura mai mica sau mai mare) fondurile puse la dispozitia subsidiarelor din Romania.
De unde cateva explicatii si concluzii:
- 1. O injectie din rezerva valutara a BNR in piata nu va face decat ca aceste fonduri sa plece din Romania. Efectul asupra creditarii in Romania va fi minim.
- 2. Similar, reducerea rezervelor minime obligatorii nu va avea decat un efect neglijabil asupra creditarii, banii luand acelasi drum catre bancile mama.
- 3. Foamea de euro a bancilor a urcat cursul la 4,3 lei/euro.
- 4. Cifra avansata de Raiffeisen (5 miliarde de euro) ar stavili, cel putin pentru o vreme, foamea de bani a bancilor (fonduri cerute de bancile mama).
- 5. Poate cea mai importanta concluzie, criza a intrat pe cel mai defavorabil scenariu. Scaderea comenzilor la exporturi si reducerea fondurilor trimise in Romania de catre romanii din strainatate puteau fi suportate de economie. Reducerea surselor de finantare a bancilor este insa dramatica prin amplitudinea iesirilor de valuta.
BNR a adoptat singura politica inteleapta, cea de asteptare. Dar sistemul incepe sa fie tensionat la maxim. Iesirea e una singura si nu e la noi: redresarea economiilor din UE. Daca pana in vara nu vor fi semnale ale depasirii crizei, toamna ne va gasi intr-o stare de vulnerabilitate extrema.
Intr-un fel ironic, descoperim ca nu suntem singuri pe lume. Dar nu in sensul in care am fi vrut…
Citeste si comenteaza pe blogul Jeopardy.
Gona in a da credite nu le-a dat timp sa isi planifice strategia de plati si finantare iar acum actioneaza cu panica.
Deocamdata bancile sunt hotul care striga hotul.
BNR-ul nu are nici o vina ca bancile nu sunt in stare sa se gandeasca si sa simuleze in avans si scenarii catastrofice pentru ei si sa isi tina din timp bani albi pentru zile negre.
In ce priveste pe "Mugurel"... el are niste parghii cu care nu poate controla tot, un grup de politicieni care nu sunt in stare sa faca o politica fiscala buna in timp ce fura (iar furtul are prioritate mai mare) si un popor de oameni pentru care, daca cineva zice la TV dupa ce i-a aratat tzatzele lu Andreea Plugaru ca vom avea un curs de 5Ron, ei o cred si mai cred si ca e vina lui Mugur...
Economistii stiu ca exista o vorba: nu lua un somnifer in noaptea in care ai luat si un laxativ... vorba aceasta se refera la politica fiscala si cea monetara...
Noi ne intreban de ce ne kkm pe noi in conditiile in care fiscalul nu are nici o legatura cu obiectivele acestei tari iar monetarul nu face fatza.
Have fun and enjoy the crisis!!!
Razvan B
Altfel spus, pune-ti caciula ca sa ti-o pot fura!
Victorie e cam palida, deoarece:
- creditele in EUR devin mai scumpe
- creditele in lei au dobanzi mult mai mari
- urmeaza scumpirea alimentelor, serviciilor, produselor, etc.
Daca asta e victorie, ma intreb cum ar arata o infrangere.
In tarile infrante din Europa dobanzile scad(2% fata de 10,25%), preturile scad. La noi, desi scade petrolul creste acciza si noi platim mai mult.
Spre noi victorii impotriva poporului roman!!!
Ideea principala este sa se incurajeze economia nationala, nu sa facem bani pentru straini.
Isarescu a spus cand Euro era 3.6... e momentul sa transformati creditele in lei...
Doar ca noi romanii gandim pe termen scurt si nu ascultam de astfel de sfaturi deoarece "stim mai bine".
Creditele in Lei au dobanzi mari...??? si totusi romanii cheltuie in neshtire... In strainatate apare problema deflatiei, in Romania nici nu se pune problema de asa ceva...
Romanii nu mai au de ce sa incurajeze consumul prin scaderea dobanzii... Consumul la noi nu poate fi oprit...!!!
alimentele, serviciile, produsele...
si pana acum nu se scumpeau? zicea cineva ceva?
cumparati altceva si penalizati-i pe cei care transfera costurile la voi in loc sa isi scada marginul de profit.
have fun and enjoy the crisis!!!