Banca Centrala Europeana (BCE) a redus, joi, dobanda de politica monetara, pentru a patra oara consecutiv, cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, potrivit AFP. Majoritatea analistilor anticipau ca BCE va reduce dobanda cheie pentru a ajuta economiile cele 16 state din zona euro.

Dobanda cheie a ajuns la cel mai scazut nivel din istorie, care a mai fost atins si in perioada iunie 2003 - decembrie 2005.

"Pe fondul dovezilor ca economia se contracta intr-un ritm record, ne asteptam din partea BCE la o reducere cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii cheie", a declarat Holger Schmieding, senior economist la Bank of America.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a refuzat insa sa dea un semnal clar in legatura cu posibila coborare a dobanzii de referinta pentru a patra luna consecutiv, spre deosebire de lunile precedente, in timp ce alti membrii ai Consiliului Guvernatorilor au avertizat ca dobanzile nu ar trebui sa fie coborate prea mult, transmite Reuters.

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus la inceputul lunii decembrie dobanda de politica monetara la 2,50%, pe fondul intrarii in recesiune a zonei euro. Dobanda de politica monetara a BCE a atins astfel la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani si jumatate.

Multi observatori din zona euro, in special politicieni, au cerut BCE sa continue scaderea dobanzii de referinta, catre ceea ce analistii au numit "teritoriu neexplorat", precum au facut si alte mari banci centrale.

Federal Reserve si Banca Japoniei au redus dobanzile catre aproape de zero, in vreme ce Banca Angliei a scazut saptamana trecuta dobanda cheie la 1,5%, cel mai scazut nivel din cei 315 ani de existenta ai institutiei.