Ai doua vaci. Te gandesti sa iti faci o ferma care sa iti aduca profit, dar ai avea nevoie de mai multe animale, in primul rand. Asa ca iei cele doua vaci, te duci la banca, le pui drept collateral, si iei pe credit 100 de cornute. Acum ai 102 vaci, dar ele au nevoie de grajduri mai mari si mai bine dotate. Te duci cu cele 102 vaci la banca, le pui garantie pentru un credit de investitii si iti construiesti in sfarsit ferma visata, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Te gandesti apoi ca daca o ferma iti va aduce un profit bun, atunci 5 ferme iti vor multiplica serios confortul. Drept pentru care te duci sa discuti cu bancherul tau. Acesta intelege situatia si finanteaza constructia a inca 5 ferme, in baza “leverage”ului fermei pe care o detii.

Numai ca banca de la care ti`ai luat cele 100 de vaci, vazand ca toate activele tale sunt gajate la alte banci, isi cere banii inapoi. Cum la capitolul lichiditati nu stai exceptional din cauza ratelor in crestere, esti nevoit sa returnezi cele 100 de vaci.

Acum ai doua vaci si cinci ferme goale. Cum nu mai ai venituri, plata ratelor pentru creditul din care ti`ai facut fermele, inceteaza.

Banca s`a ales cu 100 de vaci pe care e dificil sa le vanda, tu ai 5 ferme goale de care nu ai nevoie dar platesti pentru ele. Ce sa faci ca sa scapi de faliment? Te duci la stat si ii spui sa iti dea bani, ca sa rezisti, intrucat afacerea ta e viabila. Statul are incredere in business si iti da bani sa iti poti cumpara vaci, bani garantati cu cele 5 ferme.

Numai ca tu nu mai ai chef de meseria de fermier si iti cumperi un yaht ca sa cutreieri lumea. Statul sa`si ia cele 5 ferme daca vrea sa obtina banii inapoi, tu ai scapat si de vaci si de ferme si ai si un yaht. Esti din nou sanatos financiar si te poti gandi la afaceri.

Cam asta au facut bancile, de s`a ajuns aici.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.