Sapte asiguratori au anuntat oficial, pana in prezent, ca vor sa participe la formarea societatii pe actiuni care va gestiona asigurarea obligatorie a locuintelor din Romania, respectiv Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Natirale (PAID), dintre care doi fac parte din top patru asiguratori de pe piata de asigurari generale, a precizat joi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), la solicitarea NewsIn.

Primele zece companii de asigurari generale de pe piata romaneasca sunt Allianz-Tiriac, Omniasig, Asirom, Unita, BCR Asigurari, Astra Asigurari, Asiban, Ardaf, Generali si BT Asigurari.

La nivel declarativ, 20 de companii de pe piata romaneasca de asigurari si-au aratat interesul de a participa la formarea acestui Pool de asigurare, potrivit CSA. Arbitrul asigurarilor asteapta, pana la sfarsitul acestei luni, raspunsurile companiilor care vor sa incheie asigurari obligatori de locuinte.

"Cel putin sapte societati de asigurare din top zece asigurari generale au anuntat "in scris" ca vor sa participe la constituirea Pool-ului de asigurare, ceea ce demonstreaza faptul ca exista interes in piata", a declarat, pentru NewsIn, Radu Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

El a adaugat ca acest Pool de asigurare va fi constituit pana cel tarziu la sfarsitul lunii martie.

Potrivit NewsIn, Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) se va constitui ca o societate comerciala de asigurare-reasigurare, iar in actionariat trebuie sa se asocieze cel putin sapte asiguratori. Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul actiunilor.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala in 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A, valoare pe care unii jucatori din piata o considera prea mica. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA intra la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA (40%), iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.