“Cred ca este o decizie buna pentru relansarea creditarii si eventual a redemararii economiei de consum”, explica unul din sefii unei banci din top 5, care nu a dorit sa fie citat. “Cred insa, deasemenea, ca relaxarea conditiilor impuse de BNR nu va duce automat la o crestere majora a volumului de credite ipotecare, in conditiile in care profilul de risc al imprumutatilor s-a deteriorat, costul refinantarii a crescut substantial, leul s-a depreciat iar valoarea de acoperire a garantiilor este incerta si in scadere”, a mai continuat el, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Decalajul intre “disposable income” si pretul apartamentelor este inca prea mare pentru ca cererea reala sa se intalneasca cu oferta, iar corectia de pret pe imobiliare trebuie sa fie semnificativ mai mare pentru ca sa avem de-a face cu o oferta solvabila.

“La modul general, bineinteles ca orice productie noua de credite in perioada de criza este mai riscanta si riscam dupa cum spune englezul sa “throw good money after bad”. De aceea cred ca bancile vor fi prinse intre Scylla neacordarii de credite (venituri mai mici) si Charibda cresterii costului de risc. In vreme de criza, as paria pe Charibda", a raspuns bancherul citat.

  • Ionut Dumitru Chief Economist / Treasury and Capital Markets, Raiffeisen Bank:

“Factorul cel mai important in incetinirea creditarii este fara nici un dubiu reducerea disponibilitatii finantarii externe si scumpirea substantiala a acesteia. De asemenea, pentru a se adapta noului context economic, cu riscuri in crestere, bancile au intarit prin politicile de risc interne conditiile de acordare a creditelor. In plus, si cererea de credite a incetinit pe fondul incertitudinilor create de posibila evolutie a pietei imobiliare in perioada urmatoare, ceea ce ii determina si pe clienti sa fie prudenti si mai astepte daca doresc sa faca o achizitie imobiliara."

"Ultimele norme ale BNR cu privire la aplicarea unui stres test legat de cursul de schimb si de dobanda au mai degraba un caracter prudential, adaptat la realitatile economice actuale, si nu neaparat un caracter restrictiv. In acest context, probabil ca masura BNR de crestere a gradului de indatorare la creditele garantate cu ipoteci nu va un efect foarte important, de natura sa revigoreze creditarea, nefiind acesta factorul cel mai important in incetinirea creditarii din ultima perioada. ”

  • E randul ING Bank

“Cred ca decizia de a acorda sau nu un credit trebuie sa apartina unei banci comerciale. Aceasta trebuie sa hotarasca daca doreste sa ia asupra sa acest risc pornind de la o analiza a clientului si a perspectivelor macroeconomice bazata pe criterii proprii. Avand in vedere ca accesul la finantare este destul de dificil iar costul acesteia este ridicat in contextual actual, este foarte posibil ca bancile sa nu acorde credite in mod excesiv si sa nu se ajunga la scaderea calitatii portofoliilor acestora”, spun oficiali ai ING Bank.

  • E randul BCR

“In primul rand, nu stiu daca putem vorbi despre relaxare. Abia dupa ce vom vedea exact ce cuprinde hotararea BNR vom putea discuta. Probabil va exista o segmentare mai puternica a creditelor, insa repet, cuvantul relaxare, pe care presa il citeaza consistent, s`ar putea sa fie usor exagerat.”, spun si oficialii BCR.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.