Codul Fiscal va fi republicat cu modificarile programului anticriza pana la 31 martie

Ministerul Finantelor va transmite, astazi, partenerilor sociali o prima proiectie a bugetului pe 2009, in contextul in care reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si ai patronatelor analizeaza impreuna masuri de relansare a economiei si de protectie sociala. In cadrul acestor discutii au fost propuse, cu sanse mari de adoptare, mai multe masuri care urmeaza sa fie incluse in bugetul pe anul acesta. Potrivit Mediafax, intre acestea sunt: plata TVA la incasarea facturii, pentru companiile mari sau scutirea de la impozitare a profitului reinvestit si suprataxarea produselor de lux. Companiile mai cer sa nu mai plateasca impozit pentru angajatii pe care ii trimit in somaj tehnic, intrucat deja le platesc o mare parte din salarii. Toate aceste masuri presupun modificarea Codului Fiscal, iar autoritatile au promis ca vor rescrie aceasta lege si o vor republica pana in 31 martie.

Curs valutar

Leul este cotat pentru astazi la un curs oficial de 4,26 fata de euro, dupa ce a inchis saptamana trecuta cu doua sedinte consecutive de apreciere. Pe piata interbancara insa, cotatiile au continuat sa urce usor, vineri, pana la 4,27 lei pentru un euro. Evolutia leului a fost determinata de miscarea pozitiva a burselor si a valutelor din regiune. Un dolar valoreaza, astazi, 3,21 lei.

Previziuni sumbre pentru economia europeana. Datele vor fi publicate azi la Bruxelles

Comisia Europeana urmeaza sa publice, astazi, datele privind starea economiei blocului comunitar si previziunile privind anul acesta. Informatiile vor arata ca recesiunea s-a adancit, iar trimestrul al patrulea al lui 2008 a fost catastrofal pentru economia europeana, a declarat ieri, comisarul european pentru Industrie, Gunther Verheugen. De exemplu, in Germania, prima economie europeana, recesiunea ar putea atinge 2,5% anul acesta, potrivit Ministerului Economiei de la Berlin. Comisia Europeana preconiza pentru 2009 o crestere a economiei in zona euro cu 0,1% si cu 0,9% pentru 2010.

Al doilea plan britanic de salvare a bancilor

Guvernul britanic va anunta, astazi, un nou plan de salvare a sistemului bancar, in valoare de 110 miliarde de euro, menit sa relanseze creditarea. Aparut la trei luni dupa primul astfel de program, acesta nu va mai implica o infuzie directa de fonduri la banci ci, mai degraba, o asigurare guvernamentala a activelor toxice ale institutiilor. Expertii spun ca activele riscante ale bancilor britanice sunt in valoare de 220 miliarde euro.

Obama da tonul pe Wall Street

Ceremonia de investitura de maine a celui de-al 44-lea presedinte american, Barack Obama, va da tonul pe Wall Street, cu mari sperante pentru un nou inceput. Acestea ar putea fi insa umbrite de anuntarea unor rezultate nu tocmai bune ale marilor companii care lasa sa se intrevada o aprofundare a recesiunii. Bursele au tras linie vineri, dupa era George Bush, opt ani in care au pierdut peste 4.600 de miliarde dolari din capitalizarea bursiera. Bursele americane inchise astazi de Ziua Martin Luther King asteapta cu mult interes masurile viitorului presedinte de relansare a economiei.

Concedieri masive in bancile elvetiene

Principalele banci din Elvetia, UBS si Credit Suisse, urmeaza sa faca noi concedieri anul acesta, care vor afecta mii de angajati, scrie presa elvetiana. UBS, care a renuntat la aproape 9.000 de persoane anul trecut, ar putea sa anunte noi reduceri ale costurilor cu ocazia publicarii rezultatelor anuale, in 10 februarie. Presa elvetiana scrie ca, ar putea fi vorba, de reducerea a 5.000 de posturi. Si Credit Suisse intentioneaza sa desfiiteze mii de locuri de munca.

Si, din agenda economica a zilei:

Reuniune la Bruxelles a ministrilor de Finante din Uniunea Europeana.

In Kuweit se deschide primul summit economic arab, axat pe lupta impotriva saraciei si somajului in lumea araba.