Comisia Europeana (CE) a redus semnificativ prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2009 si 2010, de la 4,7% la 1,75% si, respectiv, de la 5% la sub 2,5%Deficitul bugetar va ajunge la 7,5% din PIB, sustine prognoza CE, crestere care "reflecta cresterea nefundamentata a pensiilor si impactul reducerii contributiilor sociale".

Vezi aici prognoza CE (eng)

UPDATE Gheorghe Pogea, Ministrul finantelor, a transmis printr-un comunicat ca “estimarile Comisiei Europene pot fi justificate doar prin prisma exercitiului bugetar pentru anul 2008.

Dinamica cheltuielilor si politica fiscal-bugetara prociclica si expansionista a fostului Guvern au adus Romania la un deficit de 5,2% din PIB, intr-un an cu o crestere economica de 7,9%. In proiectia noastra bugetara, ne-am asumat decizia de a ajusta deficitul public si deficitul de cont curent pana la valori sustenabile", arata comunicatul Ministerului.

Pe ce se bazeaza prognoza

Reducerea este motivata de dificultatile de pe pietele de credit, de inrautatirea conditiilor de pe piata muncii si deteriorarea indicilor de incredere, se arata in prognoza economica a CE, publicata luni.

Autorii documentului sustin ca "Boom-ul cererii pe plan local - principalul motor de crestere economica al Romaniei in ultimii cinci ani -, va incetini semnificativ, din cauza reducerii puternice a dinamicii creditelor, slabirii indicatorilor de incredere si deteriorarii conditiilor pe piata muncii."

Zona investitiilor, spun oficialii, va avea cel mai mult de suferit: cresterea se va reduce de la 18 procente in anul 2008 la 1,5 pentru 2009, atat pentru constructii, cat si pentru echipamente.

Studiul precizeaza ca nu a luat in calcul modificarea bugetului pentru 2009, anuntata dar neaprobata inca de Executivul roman.

Sunt afectate schimburile comerciale mondiale, productia manufacturiera si pietele imobiliare

In Uniunea Europeana, cresterea PIB ar urma sa se diminueze cu aproximativ 1,8% in 2009, inainte de a se redresa usor in 2010, cu 0,5%.

"Acesta este rezultatul impactului crizei financiare intensificate asupra economiei reale: recesiunea mondiala aferenta crizei, manifestata prin reducerea considerabila a schimburilor comerciale mondiale si a productiei manufacturiere. In anumite tari, se manifesta si prin corectiile de pe piata imobiliara", arata raportul CE.

"Consumul si investitiile din sectorul public vor oferi insa o gura de oxigen. Atenuarea presiunilor inflationiste a contribuit, de asemenea, la cresterea consumului privat. Masurile fiscale discretionare anuntate inca din august 2008 vor limita incetinirea cresterii PIB cu aproximativ ¾ puncte procentuale in anul acesta. Se preconizeaza ca amploarea recesiunii economice va avea un impact semnificativ asupra ratei de ocupare a fortei de munca si a finantelor publice.

Ce spune Ministerul de Finante

Intr-un comunicat transmis luni dupa amiaza, ministerul de resort precizeaza ca prognoza CE a fost facuta numai pe baza exercitiului bugetar 2008. "In proiectia noastra bugetara, ne-am asumat decizia de a ajusta deficitul public si deficitul de cont curent pana la valori sustenabile.

Actualul guvern a adoptat, inca din luna decembrie, o serie de masuri de reducere a cheltuielilor publice, luand in calcul, chiar posibile modificari de ordin fiscal, in conformitate cu prevederile programului de guvernare al coalitiei.

Intentionam sa facem progrese si in sensul predictibilitatii prin programare financiara multianuala", a declarat Ministrul de Finante.

Pogea mai aminteste ca maine, 20 ianuarie, va avea o intalnire cu Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri monetare si ii va prezenta acestuia o informare referitoare la exercitiul financiar pentru anul 2008 si cadrul macroeconomic al bugetului pentru 2009.

Ministerul Finantelor Publice a mai transmis ca a prezentat in sedinta de Guvern, din 16 ianuarie, cadrul macroeconomic pentru bugetul anului 2009, care se bazeaza pe:

  • scenariul de crestere economica al Comisiei Nationale de Prognoza, de 2,5% din PIB
  • un PIB de 579 mld. lei
  • un curs mediu de schimb leu – euro de 4 lei/ euro
  • o crestere medie a preturilor de consum de 5%
  • numarul de someri la finalul anului de circa 505.000 ( in crestere fata de circa 403.400 la finele anului 2008)
  • o crestere a castigului salarial mediu brut, de la 1.720 lei la 1.820 ( o crestere nominala de 5,8 %)
  • o crestere a salariului mediu brut de la 1.600 lei la 1.693 lei
  • un deficit de cont curent al balantei de plati externe de 10,3 % din produsul intern brut
  • un deficitul public de 2% din PIB
  • o proiectie a veniturilor de 32,1% din PIB (185.7 mld. lei)
  • un nivel al cheltuielilor publice totale de 34,1% din PIB (197.4 mld. lei)

(sursa: MFP)