Un euro va fi cotat la sfarsitul acestui an la 4,7 lei la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va putea interveni, in acest moment, pentru stoparea deprecierii monedei nationale, estimeaza presedintele Bursei, Teodor Ancuta, citat de NewsIn.

“Cred ca, pana in decembrie 2009, euro va fi de 4,6- 4,7 lei, curs tranzactionat la bursa din Sibiu. BNR-ul va interveni pe piata, dar nu acum. Sunt momente foarte grele. Noua nu ne mai intra bani din export. Caci, odata cu deprecierea leului ar fi avut de castigat exportatorii, dar cine mai exporta?”, a declarat Teodor Ancuta.

Acesta este de parere ca statul ar trebui, in aceasta perioada, sa ajute IMM-urile. “In America, 10% din someri provin din industria auto. Si la noi se poate ajunge aici. Atata timp cat Banca Natioanla nu are un suport solid, nu va interveni. In octombrie, cand am avut parte de alta depreciere a leului, BNR a stopat situatia, si aceasta pentru ca au venit bani din afara. Dar acum nu au de unde sa vina sa acopere acest deficit bugetar, investitorii nu vin acum intr-o tara ca Romania”, spune presedintele BMFMS.

Teodor Ancuta mai spune ca, in acest moment, nu exista vreun sector al economiei care sa scoata Romania din criza. “De felul meu sunt optimist, dar nu vad sectorul de activitate care sa ne scoata din criza. Nici sectorul agricol nu ne va putea ajuta sa aduca o crestere in acest an, cred ca recoltele sunt compromise de inghet si seceta. Nici industria auto, din moment ce multe fabrici isi inchid usile, nici constructiile, nici comertul, nici siderurgia”.

Presedintele Bursei sibiene indeamna oamenii la economii in aceasta perioada. “Cele mai indicate sunt depozitele bancare in lei intr-o banca puternica. Sigur, si preturile pe bursa sunt, dupa scaderea drastica, foarte mici si pot atrage cumparatorii. Nu este insa momentul pentru investitii, ci pentru economii, sau mai bine zis pentru plasamente bine gandite”.

Teodor Ancuta a adaugat ca si bursa va fi afectata de criza, urmand ca in 2009 sa existe posibilitatea de reduceri de salarii sau concedieri. “In domeniul bursei, momentan avem cele mai mari salarii, dar daca nu ne realizam target-ul pe 2009, vom taia din salarii sau vom renunta la o parte din personal”, a spus Ancuta.