Banca germana Hypo Real Estate (HRE), salvata deja de la faliment de catre Stat, a anuntat marti seara ca va mai primi un ajutor financiar in valoare de 12 miliarde de euro, ceea ce ridica totalul sumelor primite la 42 de miliarde. HRE, specializata in finantari imobiliare, va utiliza acesti bani pentru a`si refinanta datoriile scadente la 12 iunie si a le “impinge” inca vreo cateva luni.

Banca a primit o garantie publica de 20 de miliarde de euro in 21 noiembrie 2008, dupa care au mai urmat alte 10 miliarde in 9 decembrie, cele mai mari «gauri» in bilantul HRE fiind provocate de filiala sa irlandeza, Depfa. Banca anuntase anterior ca va renunta la mai mult de jumatate din cei 1.800 de angajati in urmatorii 3 ani pentru a`si rentabiliza activitatea. Analistii germani estimeaza ca Statul va prelua mai mult de 33 la suta din actiunile bancii, ceea ce intareste ipoteza deloc normala ca cea mai mare banca nemteasca ramane totusi, Statul.

Scrise pe hartie, sumele se citesc foarte usor, insa daca te gandesti ca 42 de miliarde de euro reprezinta cu aproximatie un sfert din tot ceea ce se produce in Romania in timp de un an de zile, te ia cu fiori. Ceea ce se intreaba toata lumea este unde naibii se duc toti acesti bani? E ca si cum arunci tone de apa pe un ogor, insa nimic nu da semn ca va rodi ceva acolo. Inseamna ca ori pamantul e prost, ori apa nu e buna. Nu cumva tot aruncand bani ne vom trezi inundati de ei (inflatie)? Asa cum imi dadeam cu parerea si in posturi anterioare, undeva trebuie sa plezneasca acest exces. Fie in economie (inflatie, somaj), fie in constructia sociala (nemultumiri sociale, razboi, nasterea unui dictator etc). La infinit nu poate continua.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.