Ultimele stiri care vin din domeniul economic sunt de natura sa ii ingrijoreze si pe cei mai optimisti dintre romani.

Luni, atat Comisia Europeana (CE) cat si Comisia Nationala de Prognoza (CNP) au dat publicitatii noile estimari privitoare la evolutia indicatorilor macroeconomici in acest an iar concluzia este ca ne asteapta vremuri grele.

CE mizeaza pe o crestere economica de 1,75% in 2009, in scadere de la 4,7% cat previzionase anterior in timp ce CNP si-a redus prognoza de la 6% la 2,5%. In randul specialistilor romani, parerile legate de evolutia PIB sunt extrem de diverse: intre -3,5% cat a indicat Nicolaie Chidesciuc (ING) si +2,5% (Ionut Dumitru, RBZ) exista o diferenta de 6%, ceea ce tradus in bani inseamna 9 miliarde de euro.

In acelasi timp, economia reala este in cadere libera: ANEIR confirma prabusirea exporturilor in lunile decembrie si ianuarie, piata auto si cea a constructiilor se afla intr-o situatie extrem de proasta, cresterea consumului a incetinit puternic, iar multe dintre companiile care pana in urma cu cateva luni lucrau la turatie maxima, acum isi restrang activitatea sau sunt in pragul falimentului. Cursul valutar a luat-o si el razna, leul depreciindu-se cu 8% de la inceputul anului iar bursa isi continua caderea inceputa in 2007, indicele BET pierzand ieri peste 5% iar BET-FI peste 8%.

La guvern, dl Pogea se chinuie de o luna sa incropeasca un buget in conditiile in care prognozele economice se schimba de la o zi la alta, iar promisiunile facute in campanie nu mai starnesc acum decat zambete amare celor care la alegeri au votat PSD sau PDL cu speranta ca odata ajunsi la putere, politicienii se vor tine de cuvant si vor arunca in toate directiile cu ajutoare si/sau cresteri de salarii si pensii. In plus, nu avem inca un program de guvernare clar, singurul document elaborat de alianta aflata la putere fiind cel despre care am vorbit aici, insa acesta nu pare a fi nimic mai mult decat o schita de proiect facuta “pe genunchi”.

Desi confruntat cu aceasta avalansa de stiri alarmante, incerc sa fiu optimist: in primul rand, am impresia ca atat dl Basescu cat si dl Boc sunt constienti de situatia in care ne aflam si vreau sa cred ca promisiunile lor legate de cheltuirea cu responsabilitate a banului public vor avea acoperire in fapte, nu de alta dar obtinerea de catre dl Basescu a unui nou mandat de presedinte depinde de modul in care actualul guvern va gestiona aceasta criza economica.

In al doilea rand, de la UE vor veni aproximativ 3 miliarde de euro (2% din PIB), insa cheltuirea acestor bani depinde de capacitatea guvernului si a autoritatilor locale de a prezenta proiecte viabile (cunoscuta fiind “impotenta” guvernului Tariceanu in acest domeniu), iar in al treilea rand, dl Isarescu pare pregatit sa intinda o mana de ajutor economiei prin deblocarea creditarii.

Mai mult, majoritatea specialistilor sunt de acord ca guvernul trebuie sa lanseze un amplu program de investitii publice in principal in infrastructura, investitii care desi pot duce la depasirea tintei de deficit bugetar (setata de dl Pogea la 2%), vor stimula economia si ii va tine in viata pe multi dintre agentii economici.

Se afla Romania in agonie? INCA NU, insa pana nu vom avea o imagine mai clara a modului in care actuala criza mondiala ne va afecta economia, nu putem spune decat ca in perioada urmatoare incertitudinea va fi maxima, orice scenariu fiind posibil.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Khris.