Romania, care a inregistrat o crestere de 7,8% in 2008, se pregateste pentru o aterizare dura a economiei, scrie Dan Popa, pe blogul lui, citand o analiza a agentiei franceze AFP.

Florin Pogonaru, presedintele AOAR a declarat pentru AFP ca, spre deosebire de Romania, toate celelalte state acorda facilitati companiilor locale. Opiniile sale sunt impartasite si de liderul sindical Matei Bratianu.

Proiectul de buget, care urmeaza a fi trimis spre aprobare Parlamentului in scurt timp, vizeaza o crestere a PIB-ului de 2,5% si un deficit public de 2%, comparativ cu 5,2% in 2008.

Cifrele au fost insa contrazise luni de Comisia Europeana, ale carei previziuni sunt mult mai pesimiste: cresterea economica nu va depasi 1,75%, in timp ce deficitul public va atinge 7,5%. "Cifrele prezentate de Bruxelles se bazeaza pe datele furnizate de vechiul guvern", s-a aparat premierul Emil Boc.

"2009 va fi un an foarte rau pentru Romania", considera presedintele Asociatiei exportatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu. "Cresterea PIB-ului prevazuta de guvern este prea optimista, daca vom inregistra o crestere zero este deja prea bine", a adaugat el.

In ceea ce priveste exporturile, se prevede un puternic recul in raport cu 2008, in conditiile in care "in primele zece zile din ianuarie exporturile catre tarile din afara UE au cazut cu 47%". Si aceasta in ciuda deprecierii leului, care a pierdut peste 10% din valoare de la inceputul lui ianuarie, pentru a atinge cel mai scazut nivel istoric marti, cand euro a fost cotat la 4,3 lei.

"Banca Nationala trebuie sa intervina pentru a opri caderea leului, deoarece nivelul actual nu favorizeaza nici importatorii si nici exportatorii", apreciaza Mihai Ionescu.

Aceeasi opinie este impartasita si de presedintele Asociatiei oamenilor de afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru: potrivit acestuia, ceea ce exportatorii pot castiga din rata de schimb a monedei europene se volatilizeaza prin dobanzile mari percepute de banci, care ating niveluri de 20%.

"Companiile din intreaga lume beneficiaza de tot felul de facilitati din partea statului, dar nu este si cazul Romaniei", a declarat el.

Intreprinzatorii romani cer injectii de capital din partea statului si crearea unui fond de garantare a imprumuturilor pentru intreprinderile mici si mijlocii.

ING Bank: Recesiunea pare de neevitat in Romania

Un scenariu similar este luat in calcul si de ING. "Daca inainte vorbeam despre 2009 ca despre un an al corectiilor, acum ne asteptam la recesiune", se arata intr-un raport al ING Bank de miercuri.

Tranzactiile cu moneda nationala pun presiune pe preturi, iar BNR ar putea rata si in acest an tinta de inflatie, se mai spune in raport. Asa cum spuneam si intr-un alt post, ipoteza recesiunii mi-a fost confirmata si de alti bancheri in corespondenta privata, chiar daca nu au dorit sa-si oficializeze opiniile.

Probabil ca pragul de rezistenta al monedei nationale este situat la nivelul de 4,5 ron/eur, nivel pe care BNR ar putea incerca sa il apere.

Imi pare rau ca nu pot posta documentul pe blog, dar tare as mai urechia cativa guvernanti in baza datelor publicate acolo. Pentru ca, daca Tariceanu a fost mai mult sau mai putin profesionist in deciziile sale economice, Boc mi se pare de-a dreptul inconstient.

Nu mai zic ca poate cea mai mare vina o are Stolojan, care a dat semnalul crizei politice prin depunerea mandatului de premier, ca ultimul las.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.