Coface mentine ratingul Romaniei la A4 minus
Reprezentantii Coface au atras insa atentia supra deficitului bugetar ridicat, care s-ar putea adanci in acest an, si a nivelul deficitului de cont curent.
"Economia supraincalzita a Romaniei a resimtit puternic socul undei de criza. Cresterea consumului, sustinuta in special de creditare, a alimentat adancirea deficitului de cont curent pana la cote greu sustenabile. Scaderea exporturilor ca urmare a recesiunii din tarile UE, reducerea volumului investitiilor straine directe si a banilor trimisti de romani din afara pun mari presiuni asupra deficitului de cont curent, conducand la deprecierea monedei nationale", a aratat Cristian Ionescu, country manager Coface Romania, in prezentarea sa.
Acesta a mai spus ca dependenta economiei de capitalul strain reprezinta principala vulnerabilitate a monedei nationale.
Coface estimeaza ca in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2%, in scadere de la 7,9% in acest an, si un deficit de bugetar de 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB). Totodata, deficitul de cont curent s-ar putea reduce de la 13,3% in 2008 la 10,5% in acest an.
"Cresterea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar ne-ar arunca intr-un con de umbra in urmatorii 3-4 ani, asa cum s-a intamplat cu Ungaria", a declarat Ionescu.
Cristian Ionescu a mai precizat ca agentia pe care o conduce nu vede o iesire din criza prin solutii la nivel guvernamental sau politic, insa crede ca aceasta se va intampla odata cu revenirea economiei internationale. "Singura solutie de iesire din impas nu vine din Romania. Fondurile europene ar fi o solutie buna, care ar da de lucru companiilor de constructii. Din pacate nu avem o istorie buna in acest domeniu. Nu stim sa accesam fonduri europene."
Ratingul de tara la Coface masoara riscul mediu de aparitiei incidentelor de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara. Acest calificativ ia in calcul perspectivele economice si politice ale tarii, experienta de plata a agentiei, in calitate de asigurator de credite comerciale si climatul de business.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani