Bancile din Romania sunt obligate de bancile mama sa opreasca liniile de finantare deja acordate si sa ceara rambursarea anticipata a creditelor, companiile romanesti avand astfel dificultati la plata furnizorilor, a declarat Cristian Ionescu, country manager Coface Romania. El a spus ca aceasta este justificarea pe care o dau firmele care intarzie cu plata datoriilor catre furnizorii lor.

"Avem semnale ca se fac abuzuri. Bancile mama solicita sucursalelor din Romania sa inchida liniile de credit si sa solicite returnari anticipate a imprumuturilor", a spus Cristian Ionescu.

Seful Coface Romania a precizat ca toate bancile cer acest lucru, "si cele americane si cele austriece si cele turcesti", fara a da insa numele institutiilor de credit sau ale companiilor aflate in aceasta situatie, motivand clauza de confidentialitate din contractele incheiate cu firmele respective.

Un cititor HotNews.ro este de parere ca banca-mama nu a cerut sucursalei sale sa ii oblige pe cei pe care i-a imprumutat sa ramburseze mai repede banii, ci a cerut solicitat banii bancii-fiica. Managementul acesteia, care a gestionat prost banii primiti de la centru, a hotarat insa sa ceara banii inapoi firmelor pe care le-a imprumutat.

Coface Romania, filiala locala a agentiei franceze de rating Coface, are patru linii de activitate, respectiv informatii de afaceri, managementul creantelor, asigurari de credit si factoring. Compania Coface, care a fost infiintata in 1946, este reprezentata in 65 de tari prin intermediul filialelor sale si in alte 93 de tari prin reteua CreditAlliance, deservind peste 120 000 de companii din toate sectoarele de activitate.