Ritmul de crestere al averii romanilor s-a temperat la 7% din Produsul Intern Brut (PIB) in anul 2008, in principal din cauza pierderilor de pe pietele financiare si in ciuda unei economii in plina expansiune, se arata intr-un raport al UniCredit. Reprezentantii grupului financiar apreciza ca in perioada 2009 - 2010 ritmul de crestere al avutiei populatiei se va stabiliza la 7% pe an.

In 2007, averea romanilor a avansat cu 13%, iar in 2006 ritmul de crestere a fost de 14%.

Studiul "Averea si datoriile populatiei" realizat de UniCredit arata ca produsele traditionale de economisire isi vor recastiga popularitatea in perioada urmatoare, in detrimentul fondurilor de investitii si a actiunilor listate la bursa, iar nou creatul sistem de pensii va oferi sprijin pentru acumularea de active de catre populatie.

Etapa de crestere rapida a consumului generat de avansul imprumuturilor se apropie de sfarsit, datorita inaspririi conditiilor de creditare si a majorarii costurilor de refinantare. Impactul crizei financiare asupra creditarii este de asteptat sa se vada in acest an, potrivit analistilor grupului financiar, insa avansul imprumuturilor va ramane de peste 10%.

Dupa varful din 2007, prima parte a anului trecut a fost marcata de o decelerare semnificativa a acumularii, pierderile uriase din sectorul financiar eclipsand efectele pozitive ale cresterii economice substantiale. In timp ce salariile si-au continuat ritmul de crestere, actiunile listate si fondurile mutuale au fost au fost puternic afectate de criza de lichiditate de pe pietele financiare, aceste active ieftinindu-se puternic.

Astfel, UniCredit estimeaza ca in 2008 activele financiare ale populatiei au reprezentat 27% din PIB, nivel similar cu cel preconizat pentru acest an si cu un punct procentual sub cel din 2010.

Aversiunea la risc declansata de volatilitatea ridicata de pe pietele financiare a facut ca populatia sa prefere produsele traditionale de economisire in 2008. Astfel, valoarea depozitelor bancare s-a majorat cu 28% anul trecut, si se asteapta ca avansul sa fie la un nivel ridicat si pe viitor. Analistii bancii precizeaza ca in acest an valoarea depozitelor va creste cu 18,4%, in vreme ce in 2010 aceasta va urca cu 17%. Ponderea depozitelor in averea totala a populatiei va ajunge la 65% in 2010, estimeaza reprezentantii grupului financiar.

In ceea ce priveste valoarea actiunilor listate detinute de populatie, valoarea acestora a scazut la jumatate in 2008 fata de finele anului anterior, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) fiind una dintre cele mai afectate piete de capital de criza economica comparativ cu alte piete din regiune.

Investitiile in produse de asigurari s-au dovedit insa mult mai stabile, cei care au facut astfel de investiii inregistrand castiguri de 23%. Analistii estimeaza ca rata de acumulare in acest sector va ramane mare in continuare, de peste 15% in 2009 si 2010.