Zece mari banci internationale, ce au operatiuni in Europa Centrala si de Est, vor face apel la Uniunea Europeana si la Banca Centrala Europeana pentru extinderea planului anti-criza si in aceasta regiune, pentru a atenua efectele crizei creditelor, scrie Financial Times. Grupul de banci cere autoritatilor europene sa extinda planul anti-criza si asupra candidatelor la aderare, precum Serbia sau Ucraina, care au putine sanse sa se alature in curand blocului comunitar.

Herbert Stepic, directorul executiv la bancii austricece Raiffeisen International, care a reunit acest grup, a spus ca este importat ca actiunile de sustinere a bancilor sa nu se limiteze la vestul Europei.

"Multi dintre noi am luptat timp de 50 de ani pentru a indeparta aceste tari de comunism, iar acum avem o piata libera in regiune. Nu putem sa lasam aceste tari singure in conditiile extrem de dificile din prezent", a mai sus acesta.

Herbert Stepic a mai spus pentru Financial Times ca grupul de banci a luat atitudine din cauza "deteriorarii conditiilor economice".

El a mai precizat ca sprijinul care ar putea fi acordat acestor tari ar fi relativ modest comparativ cu sumele uriase oferite penstru sustinerea bancilor vest-europene. Produsul intern brut al tarilor fost comuniste din Europa Centrala este de 740 miliarde de euro, iar al statelor din sud-estul Europei de 270 miliarde de euro. Spre comparatie, numai PIB-ul Austriei este de 290 miliarde de euro.

Pe langa Raiffeisen, celelalte banci care fac parte din acest grup sunt Unicredit, Intesa Sanpaolo, Erste Bank, Société Générale, KBC, Bayern Landesbank, Swedbank, SEB si EFG Eurobank.