CEC ar putea acorda credite pentru masini noi romanesti cu dobanda redusa

Coalitia de guvernare va discuta, saptamana viitoare, in cadrul pachetului de masuri anticriza si un plan de salvare a industriei auto. Asa a declarat liderul PSD, Mircea Geoana care s-a intalnit ieri cu liderii Sindicatului de la Dacia si cu patronatul uzinei de la Mioveni. Intre prioritatile guvernului pentru acest sector sunt: reluarea programului Rabla, calcularea taxei auto in functie de gradul de poluare a masinii si obtinerea de credite pentru investitii. In plus, se urmareste capitalizarea CEC pentru ca cei care acum nu isi pot permite un credit pentru masina noua sa-l poata obtine cu dobanzi mai mici. Pe fondul crizei care a marcat si piata auto de la noi, presedintele Traian Basescu se intalneste astazi cu John Fleming, presedintele Ford Europa. Seful statului spunea, acum aproape un an, cand Ford a preluat Automobile Craiova, ca nu se pune problema sistarii investitiilor concernului american.

Normele de creditare au fost relaxate. Putini, insa, au de castigat

Creditele cu garantii ipotecare se pot lua, teoretic, mai usor, incepand de ieri, odata cu publicarea noului regulament BNR privind relaxarea creditarii. Bancile pot sa stabileasca singure un grad mai mare de indatorare astfel incat clientii pot obtine mai multi bani. Analistii spun insa, ca de noul regulament vor fi avantajati doar cei cu venituri mari, peste 1.000 de euro, si care se incadreaza in clase de risc minim. In plus, numeroase banci se gandesc de doua ori inainte de a acorda un credit pentru ca numarul restantierilor a crescut foarte mult. Biroul de credit vrea sa puna la dispozitia bancilor, chiar de luna viitoare, un nou instrument care sa evalueze mai precis riscul de creditare a populatiei.

Cursul leului, a patra cadere consecutiva in fata euro

Leul tot mai slab in fata monedei unice europene. Ieri, la finalul sedintei interbancare, s-a depreciat accentuat, pana la 4,34 lei pentru un euro, pe fondul intensificarii pierderilor inregistrate de valutele din regiune. Cursul oficial anuntat de BNR s-a stabilizat insa la 4,312lei/euro, un nou maxim istoric. Este a patra zi consecutiva in care leul a atins niveluri record fata de euro. Fata de dolar, insa, moneda nationala s-a apreciat cu peste 2 bani, ajungand la 3,31. Si francul elvetian s-a depreciat considerabil fata de leu, cu aproape sase bani, ajungand la cotatia de 2,86.

Se scumpesc medicamentele

Medicamentele ar putea costa mai mult de la 1 februarie. O spun distribuitorii care s-au intalnit ieri cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac, dupa ce au blocat livrarea catre farmacii a medicamentelor cu costuri mari. Preturile vor fi recalculate, la un curs de 4 lei pentru un euro. Exista insa si sperante de ieftinire, dar numai dupa ce va intra in vigoare un proiect al Ministerului Sanatatii aflat in dezbatere publica, ce prevede calcularea, pentru un medicament, a celui mai mic pret din 12 tari membre UE.

Executivul taie 20% din posturile din administratia centrala

Guvernul propune reducerea cu 20% a posturilor din ministere. Executivul spune ca numai asa vor putea creste salariile in raport cu inflatia, pentru cei care raman in sistem, fara a afecta tinta de deficit bugetar. Reducerile de personal nu vizeaza numai concedieri, ci si desfiinţarea locurilor neocupate si pensionari, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. Decizia finala se va lua joia viitoare, dupa ce fiecare minister isi va prezenta propunerile de restructurare. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat deja ca va concedia peste 20% dintre angajati. Reducerea numarului de personal administrativ, dar si Proiectul de buget pe anul 2009 vor fi discutate cu patronatele şi partenerii sociali, înainte să fie aprobate in Guvern, a transmis Executivul.

Marile burse, la unison pe rosu

Bursa de pe Wall Street a inchis pe rosu, aseara, in ziua in care compania Microsoft a anuntat concedieri fara precedent: 5.000 de angajati. Indicele Dow Jones a scazut cu 1,28%, iar Nasdaq cu 2,8%. Bursele europene au pierdut in jur de un procent, in a patra sedinta consecutiva pe rosu, dupa ce Nokia si Microsoft au anuntat rezultatele financiare sub asteptari. Si la Bucuresti bursa si-a continuat scaderea. Indicele principal s-a depreciat cu 1,2%, pe o piata cu o lichiditate redusa.

Ingheata salariile la Yahoo!

Angajatii gigantului american online Yahoo! pot sa uite anul acesta de mariri de salarii. Este una dintre masurile luate de noul presedinte Carol Bartz, pentru reducerea costurilor in perioada de criza. Compania are 13.700 de salariati si, deocamdata, nu a anuntat concedieri pentru acest an.

Si, din agenda economica a zilei:

Presedintele Traian Basescu il primeste pe John Fleming, presedintele diviziei Ford Europa.

Proteste ale sindicalistilor de la Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea.