Masa monetara din SUA, masurata prin agregatul M2, a crescut cu 9,9 procente in 2008, potrivit datelor corectate in functie de variatiile sezoniere, publicate joi de Rezerva federala americana, informeaza AFP.

La sfarsitul lunii decembrie, M2 se ridica la 8.154,1 miliarde de dolari, adica cu 9,9 procente mai mult decat la sfarsitul lui 2007, conform unei prime estimari a Fed. Este vorba despre o consecinta directa a politicii de crestere masiva a lichiditatilor injectate de banca centrala pentru a asigura functionarea normala a sistemului financiar pe fondul crizei bancare.

Potrivit analistilor, aceasta este cea mai puternica crestere anuala inregistrata de masa monetara dupa decembrie 2001, cand sistemul monetar detinea inca lichiditatile injectate de Banca centrala americana dupa atentatele de la 11 septembrie.

"Exceptand acea perioada, trebuie sa mergem pana in 1987 pentru a regasi o crestere la fel de puternica a masei monetare ca cea inregistrata anul trecut", apreciaza Ian Shepherdson, de la firma de consultanta HFE.

Agregatul M2 reprezinta masa monetara in sens larg, incluzand numerarul in circulatie, depozitele la vedere, depunerile la casele de economii, precum si depozitele pe termen aflate in gestiunea bancilor.