Una dintre cele mai mari probleme ale tarilor din Europa de Est, precum Romania si Ungaria, este numarul mare de imprumuturi si credite ipotecare in valuta, avand in vedere ca monedele nationale ale tarilor din aceasta regiune s-au depreciat, a declarat Walter Rothensteiner, director executiv al Raiffeisen Zentralbank, potrivit Reuters. El a mai precizat ca datoriile persoanelor din aceasta regiune au crescut proportional cu deprecierea valutelor, insa grupul le va acorda mai mult timp pentru a plati.

Directorul executiv al Raiffeisen Zentralbank a spus ca urmatorii doi ani vor fi "foarte dificili" pentru tarile din estul Europei, insa banca nu va parasi aceasta regiune. Walter Rothensteiner a declarat cotidianului austriac Kurier ca ar fi gresit ca institutia sa isi inchida operatiunile din fostul bloc comunist deoarece acesta inca are un potential urias.

"Urmatorii doi ani vor fi, cu siguranta, foarte dificili. Ar fi insa o gresala sa inchidem tot. Exista inca potential enorm in aceste tari", a spus Rothensteiner.

Raiffeisen, alaturi de alte noua mari banci internationale, care au operatiuni in Europa Centrala si de Est au anuntat joi ca vor face apel la Uniunea Europeana si la Banca Centrala Europeana pentru extinderea planului anti-criza si in aceasta regiune, pentru a atenua efectele crizei creditelor. Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International, a mai precizat ca sprijinul care ar putea fi acordat acestor tari ar fi relativ modest comparativ cu sumele uriase oferite pentru sustinerea bancilor vest-europene.