Decizia guvernului SUA de a pompa in continuare miliarde de dolari in Citigroup si Bank of America, cu conditiile aferente, ar putea reprezenta o forma de nationalizare, arata unii bancheri si fosti membri ai autoritatilor de reglementare, citati de Bloomberg.

In fata presiunilor, bancile au zguduit managementul, au eliminat bonusurile si au contramandat intalnirile costisitoare. Mai mult, ei sunt obligati sa dea rapoarte lunare asupra modului in care impulsioneaza creditarile, aplicand concomitent o reducere a dividendelor trimestriale.

"Cand Trezoreria spune unei banci ce dividende sa plateasca, poti sa-ti dai seama cine ia de fapt deciziile", considera Jon Bruss, fondatorul unui fond de investitii si jucator in industrie de 40 de ani. "Nu este nationalizare de jure, dar este nationalizare de facto", intareste el.

"O parte din deciziile traditionale de management sunt adoptate de catre guvern", subliniaza si Donald Powell, fostul presedinte al Fondului Federal de garantare a Depozitelor. De fapt, "actionarii nu au niciun cuvant de spus in anumite decizii", precizeaza el.