In banca, sedinta incepu ca de obicei, la ora 9. Tot boardul era prezent, semn ca urma sa se discute chestiuni delicate.

- Cu siguranta ca si voi sunteti ingrijorati de faptul ca banca noastra ar putea sa isi piarda pozitia de lider, isi incepu Bilmann discursul. Am fost atata vreme numarul unu incat nimeni nu se gandea ca cineva ar putea vreodata sa ne ia locul. Avem inca cea mai mare retea. Avem inca cei mai buni specialisti. Angajatii nostri nu sunt cu nimic inferiori celor de la concurenta. Produsele noastre nu sunt cu nimic mai prejos decat cele ale altora. Si, cu toate acestea, pierdem viteza. Si o pierdem ingrijorator, la dracu! La vara, daca lucrurile continua asa, vom cobori pe locul al doilea.

- Expat- expat, dar uite ca zice lucrurilor pe nume, murmura Radu.

- E drept, traim vremuri de criza, continua Bilmann. Nu e cea mai buna perioada pentru banci si in plus, nu avem nici o imagine publica avantajoasa. Puterea de cumparare scade. Unii vorbesc de recesiune. Ca sa fiu scurt, avem o mare problema.

Privind spre fereastra, vedea turnul bancii care urma sa-i preia pozitia de lider. Facu un gest cu mana catre cladirea care se zarea in fundal si spuse:

- Trebuie sa intelegem ca nu putem continua asa. Avem tinte clare de profit pe care trebuie sa le respectam. Or, din cate am citit, rapoartele arata ca suntem pe un drum prost. Prima masura la care ne-am gandit este sa demaram o serie de proceduri mai speciale, prin care sa contracaram cresterea concurentilor. Pentru colegii care ne vor locul, am pregatit un lot de angajati de-ai nostri in mai multe judete care sa isi manifeste nemultumirea fata de banca noastra. Bineinteles, doar aparent. Ii trimitem sa se angajeze la alte banci ca sa le faca probleme din interior. De la credite neperformante, la instigarea impotriva politicilor interne, nimic nu le e interzis.

Brusc, Bilmann se opri. Parea ca isi aminteste de ceva.

-Desigur ca in paralel, continua el dupa ce lua o gura de cafea, mergem si cu planurile stabilite initial. Intalnirile private cu omologii nostri din celelalte banci, pentru a ne imparti segmentele de clienti si a ne uniformiza comisioanele vor continua. Dar nu putem asista la asaltul lor subteran, fara sa facem nimic.

Se opri iar. Isi lua foaia de hartie din buzunarul de la piept si, dupa ce o intoarde de cateva ori, mai adauga.

-A, sa nu uit. Am observat ca pe partea de depozite avem cea mai mare viteza de scadere. Luati doi trei ziaristi, plimbati-i prin Centrala, cazati-i cateva nopti si bagati-i prin cluburi, imbatati-i sau dati-le pur si simplu femei, dar sa se scrie despre noi ca suntem pe primul loc si ca avem cea mai solida pozitie. Si bagati-le soparle legate de concurenta. Nu ma intereseaza ce le spuneti, nici cum o faceti, dar vreau sa se scrie ca raportam cele mai mari cresteri si ca restul bancilor au probleme. Va descurcati!

Vicepresedintele responsabil pe retail banking ii sopti ceva la ureche. Bilmann dadu aprobator din cap si le transmise mai departe.

-Dupa cum stiti, am convocat la randul meu o conferinta in care am sa prezint rezultatele pe ultimul trimestru. Majoritatea ziaristilor deja au venit, asa ca nu voi mai ramane mult timp cu voi. Am programate si cateva interviuri in care voi strecura ceea ce e de strecurat. Radule, vii cu mine la discutia cu aia, da?

Radu se ridica. Nu avea cum sa-l refuze pe ditamai CEO-ul bancii, asa ca isi aranja cravata si o lua calm spre iesire.

-Sa folositi cat mai des cuvantul „criza”. Ii excita pe astia de la presa, habar nu am de ce, apuca el sa-i sopteasca lui Bilmann in timpp de traversau scurtul hol de la iesirea din sala de consiliu.

Seful de PR astepta la intrarea in sala.

- Domnule presedinte, as vrea sa va uitati peste cifrele astea.

Bimann il privi surprins. Stia ca de cate ori Dragnea ii atrage atentia cu ceva, trebuie sa-l ia in seama.

- Ce-s astea?

- Ultimele rapoarte venite de la omul nostru din BT.

- Lasa-ma cu povestile. Spune-mi in doua cuvinte ce zic.

- Luna viitoare vor sa scoata produsul acela surpriza. Deja avem parametrii. Ar fi bine sa-l anuntati dumneavoastra primul. In 48 de ore il putem noi lansa.

Bilmann il privi zambind. Dragnea avea dreptate. O asemenea ocazie nu se rateaza.

Intra in sala plina de ziaristi, se aseza calm la prezidiu si se adresa zambitor celor dinauntru.

-Conferinta noastra de azi are doua teme, incepu Bilmann cu un zambet discret. Prima, anuntarea rezultatelor pe ultimul trimestru din 2008, din care se va vedea nu doar ca nu suntem afectati de criza, ci si ca ne-am consolidat pozitia de lider pe segmentul bancar. A doua tema este un nou produs pe care intentionam sa-l lansam in curand pe piata si care va fi o adevarata surpriza pentru toti clientii nostri, mai ales pentru cei din zona IMM.

In timp ce presedintele isi incepea discursul, lui Radu ii sosi un SMS. „Suna-ma urgent. Avem probleme!” Era Mara.

Episodul 1. Momeala

NOTA Acesta este un roman. Un thriller economic sau de business, cum vreti sa-i spuneti. E in principal un roman, chiar daca veti recunoaste fapte sau personaje reale din bancile locale. E un roman care incearca sa descrie din spatele cortinei viata dintr-o banca. Despre cum se fura uneori bancile intre ele (produse, oameni, idei si in cele din urma, bani), pana la tehnici prin care clientii sunt spoliati.

Vom incerca sa descriem de asemenea cum ajunge o criza aparent fara legatura cu piata bancara locala, sa afecteze consistent institutiile financiare romanesti. Cine impune tacerea in banci si mai ales, de ce. Cine face imaginea bancilor si mai ales cum si cat costa acest proces. Cine si cum stabileste costul unui credit (dobanda)? Care e banca "campioana" la taxe si comisioane impuse clientilor? Si mai ales, cum de nimeni nu indrazneste sa se puna cu bancile?

Despre toate acestea veti putea citi in randurile urmatoare. Cu precizarea repetata ca e un roman.