Grupul bancar francez BNP Paribas a obtinut anul trecut un profit net de trei miliarde de euro, desi in ultimul trimestru din 2008 a inregistrat pierderi de 1,4 miliarde de euro, potrivit AFP. Totodata, banca a anuntat ca va incerca sa atraga 5,1 miliarde de euro prin emiterea de actiuni preferentiale.

In anul 2007, profitul obtinut de banca s-a ridicat la 7,8 miliarde de euro. Criza financiara a afectat puternic grupul bancar, astfel incat pentru ultimul trimestru al anului trecut banca se asteapta la pierderi de 1,4 miliarde de euro, acestea fiind primele pierderi ale BNP Paribas din ultimii zece ani.

Potrivit datelor companiei, in cel de-al treilea trimestru al anului trecut profitul BNP a scazut cu 55% comparativ cu anul anterior, la 901 milioane de euro.

Conform declaratiilor reprezentantilor BNP, rezultatul din cel de-al patrulea trimestru din 2008 reflecta "variatiile exceptionale de pe pietele de capital, si mai ales a celei bursiere", care au adus pierderi de doua miliarde de euro diviziei de investitii.

In ceea ce priveste noile fonduri pe care banca incearca sa le atraga, oficialii institutiei de credit au precizat ca jumatate din aceasta suma vor fi folositi pentru a plati mai devreme ajutorul primit de la autoritatile franceze.

BNP Paribas a primit un ajutor financiar de 2,5 miliarde de euro din partea statului, dupa ce guvernul francez a fost de acord sa cumpere emisiuni de creante garantate de la sase banci in valoare totala de 10,5 miliarde de euro.