Gheorghe Flutur: Guvernul are in vedere un moratoriu privind inghetarea salariilor. Astazi varianta va fi discutata cu partenerii sociali
Azi-noapte tarziu, dupa ce conducerea coalitiei PDL-PSD a discutat mai multe ore la sediul Guvernului, in sedinta Biroului Politic Coordonator al Coalitiei, proiectul bugetului de stat pe 2009, nu a aparut niciun raspuns oficial la informatiile care au generat discutii aprinse marti toata ziua, ca salariile ar putea fi inghetate pentru sase luni. Vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a confirmat insa ca Executivul ia in calcul o asemenea varianta.
„Au fost discutate mai multe scenarii. In acest sens, chiar i s-a cerut ministrului de Finanţe sa prezinte mai multe variante. Evident ca a fost discutata si varianta unui moratariu pe o perioada de timp pentru a vedea evolutia economiei. Nu s-a luat nicio hotarare in acest sens. S-a discutat si elaborarea urgenta a Legii bugetului pe 2009. Maine seara vom veni cu o decizie si cu un raspuns la acest capitol”, a declarat vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, la incheierea intalnirii.
Sedinta a fost condusa de cei doi presedinti ai formatiunilor din coalitie, Emil Boc si Mircea Geoana. La discutii a participat, timp de o ora, si presedintele Traian Basescu.
De altfel, presedintele a declarat, marti, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, ca salariile din sistemul bugetar ar putea fi inghetate pe sase luni.
BNS si Cartel Alfa infirma orice discutie legata de inghetarea salariilor si a pensiilor
CNSLR Fratia ameninta cu mitinguri daca guvernul ingheata salariile
Ionut Popescu: Inghetarea salariilor este normala

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Situatia este generala (grava!)in lume.
Trebue sa fim si noi seriosi, solidari si cinstiti ca cetateni, pana nu este prea tarziu (asa cum facem in propria familie- cei seriosi), sa alegem una dintre variantele practicate de guvernele responsabile., sau macar un moratoriu pe sase luni, insotit de inghetarea preturilor la produsele de baza (sa renuntam, temporar, la meritul deosebit de a avea o "veritabila" economie de piata).
La smiorcaeli si la cersit si la dezbinare, suntem neintrecuti.
Masurlile ar trebui sa fie insotite de o aplicare drastica a legilor care reglementeaza functionarea finantelor, fiind necesara bagarea in puscarie a evazionistilor, nu numai amendatarea lor (amenzile nu le plateste nimeni!).
2. inghetarea salariilor nu e o masura cu valoare economica, ci una de panica. solutia e admistrarea judicioasa a bugetului (fara tichete de vacanta, de exemplu), acordarea de facilitati pentru mediul de afaceri, control riguros al cheltuielilor bugetare, reducerea birocratiei etc.
in fapt, solutia e compusa din mii de masuri rationale, si nu doar din una (eventual doua) pompieristica.
1. nu cunosc pe nimeni angajat in mediul privat care sa incaseze doar banii din cartea de munca (valabil de la director general in firme cu 5000 de oameni, pana la portari), deci statistica minte in conditiile evaziunii fiscale.
2. sectorul bugetar nu e nici pe departe unitar in privinta salarizarii. un profesor intra in sistem cu 600 lei, un jandarm cu 1500. e nevoie sa pomenesc de magistrati versus medici?
Acum incercam ceva ca e mai bine decat sa nu facem nimic ....
Problema e ca nu am incredere in specialistii FMI ca ei ar stii ce sa facem .. iar in Guvern nici atat (nu au experienta in astfel de probleme)
Practic marirea de salarii ar duce in mod normal la inflatie, dar cum practic nu se mai face consum ca sa se mai vanda totusi preturile produselor trebuie sa scada -deci ar produce deflatie.
Daca se continua cu marirea de salarii si inflatia nu se produce, asta inseamna ca iei mai multi bani si culmea poti cumpara mult mai multe produse fara ca tu sa fi mai productiv ori mai eficient. Chestia asta nu e tocmai un principiu capitalist.
In mod practic daca avem deflatie dovedita ar trebui sa scada si salariile pe piata libera. Castigi mai putin dar pana la urma iti pastrezi cat de cat puterea de cumparare.
Deocamdata noi nu avem nimic. Doar am scazut consumul de lucruri din import. Ceea ce e bine.
Nu vad de ce am mari salariile la stat ca ce bine ne merge. Nu stim cum va fi luna viitoare, daca Romania poate sa isi mentina nivelul de exporturi.
Daca nu poate imi pare ca trebuie sa reducem salariile la bugetari ca altfel nu avem cu ce ii plati, noi astia cere facem banii pe bune din export -ori reducem functionarimea de stat in conditii de incasari mult mai mici.
Acum conteaza natiunea nu individul.
Vin vremuri naspa.
Iar profesorii nu ar trebui sa iasa in strada; nici alti functionari; nu de alta dar risca sa ramana acolo si sa-si piarda chiar locul de munca pt cas nu sint bani. sa mai astepte si ei un an-doi.
Care natiune? Natiunea Vantu?
Care natiune? Natiunea Voiculescu?
Care natiune? Natiunea Tiriac?
....
Pai astia sunt doldora de banii furati de la noi.
Sa facem noi curbe de sacrificiu ca sa ramana ei cu ce au furat de la noi?
Vad ca Tariceanu care ne-a dus la dezastrul de acum este liber el si ministrii lui. Nu-i scutura nimeni sa recupereze bani.
Micule mai bine taceai.
www.nobine.ro