Al 39-lea Forum Economic de la Davos, incepe miercuri, in Alpii elvetieni, intr-o atmosfera dominata de criza economica si financiara globala. Timp de cinci zile, elita economica si politica mondiala va "redesena lumea post-criza", dupa cum anunta organizatorii citati de presa internationala.

Editia din acest an a Forumului se anunta istorica din cauza numarului record de participanti: 2.500 de oameni de decizie, intre care 40 de sefi de stat si de guvern. Aflat pentru prima data in micuta statiune elvetiana, premierul rus, Vladimir Putin, va fi cel care va rosti discursul de incepere a lucrarilor.

Cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, urmeaza sa fie si ei prezenti la marele "brain storming" despre care fondatorul acestui Forum, Klaus Schwab, spera sa traseze liniile directoare ale viitorului summit din 20 aprilie de la Londra.

Klaus Schwab a cerut, marti, delegatilor la eveniment sa raspunda crizei globale, formand "o lume noua".

Sunt asteptati, de asemenea, sefii marilor banci centrale ale planetei, exceptie facand presedintele Rezervei Federale din SUA, prima vinovata si victima a actualei crizei. Administratia americana va fi reprezentata modest, de un simplu consilier al presedintelui Barack Obama, scrie AFP.

Confederatia Sindicala internationala (CSI) a avertizat, cu o zi inaintea inceperii reununii de la Davos, asupra unei bombe sociale cu efect intarziat pe care o constituie grava criza economica actuala.

Delegatia CSI la Forum va trimite un mesaj puternic, atragand atentia ca ar putea exploda o adevarata bomba sociala din cauza cresterii somajului si a pierderii locuintelor de catre cei ca nu mai pot sa-si platesca impurmutl la banca.

Ceremoniile cu ocazia Forumului nu vor mai avea acelasi fast ca anii trecuti. Cantaretul irlandez Bono, militant al luptei impotriva saraciei si o prezenta obisnuita la Davos, nu va fi prezent in acest an.

5.000 de soldati au fost mobilizati pentru buna desfasurare a evenimentului, iar gruparile altermondialiste si anti-capitaliste nu au primit dreptul de a manifesta nici la Davos, nici la Geneva.

Forumul Economic Mondial avertiza recent ca 2009 va fi extrem de agitat la nivelul economiei mondiale.

"Previziunile economice pentru 2009 sunt sinistre pentru majoritatea economiilor", afirma Forumul de la Davos, in raportul anual asupra riscurilor mondiale. Analiza arata un tablou elocvent: piete volatile, absenta lichiditatilor, cresterea somajului, toate acestea pe fondul celor mai scazute niveluri inregistrate vreodata de indicii privind increderea consumatorilor si a intreprinderilor.