Incepe Forumul Economic de la Davos. Delegatii vor sa creeze "o lume noua". Confederatia Sindicala Internationala avertizeaza asupra unei bombe sociale cu efect intarziat
Editia din acest an a Forumului se anunta istorica din cauza numarului record de participanti: 2.500 de oameni de decizie, intre care 40 de sefi de stat si de guvern. Aflat pentru prima data in micuta statiune elvetiana, premierul rus, Vladimir Putin, va fi cel care va rosti discursul de incepere a lucrarilor.
Cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, urmeaza sa fie si ei prezenti la marele "brain storming" despre care fondatorul acestui Forum, Klaus Schwab, spera sa traseze liniile directoare ale viitorului summit din 20 aprilie de la Londra.
Klaus Schwab a cerut, marti, delegatilor la eveniment sa raspunda crizei globale, formand "o lume noua".
Sunt asteptati, de asemenea, sefii marilor banci centrale ale planetei, exceptie facand presedintele Rezervei Federale din SUA, prima vinovata si victima a actualei crizei. Administratia americana va fi reprezentata modest, de un simplu consilier al presedintelui Barack Obama, scrie AFP.
Confederatia Sindicala internationala (CSI) a avertizat, cu o zi inaintea inceperii reununii de la Davos, asupra unei bombe sociale cu efect intarziat pe care o constituie grava criza economica actuala.
Delegatia CSI la Forum va trimite un mesaj puternic, atragand atentia ca ar putea exploda o adevarata bomba sociala din cauza cresterii somajului si a pierderii locuintelor de catre cei ca nu mai pot sa-si platesca impurmutl la banca.
Ceremoniile cu ocazia Forumului nu vor mai avea acelasi fast ca anii trecuti. Cantaretul irlandez Bono, militant al luptei impotriva saraciei si o prezenta obisnuita la Davos, nu va fi prezent in acest an.
5.000 de soldati au fost mobilizati pentru buna desfasurare a evenimentului, iar gruparile altermondialiste si anti-capitaliste nu au primit dreptul de a manifesta nici la Davos, nici la Geneva.
Forumul Economic Mondial avertiza recent ca 2009 va fi extrem de agitat la nivelul economiei mondiale.
"Previziunile economice pentru 2009 sunt sinistre pentru majoritatea economiilor", afirma Forumul de la Davos, in raportul anual asupra riscurilor mondiale. Analiza arata un tablou elocvent: piete volatile, absenta lichiditatilor, cresterea somajului, toate acestea pe fondul celor mai scazute niveluri inregistrate vreodata de indicii privind increderea consumatorilor si a intreprinderilor.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
prea multa lume vorbeste deschis despre asta...
bush sr parca prin 88, iar acum din ce in ce mai multi: sarkozi, kissinger... e prea pe fata
Au inceput in America prin cresterea titeiului pina la 150 de dollari pe baril, criza in real estate, prin formarea schimurilor artificiale de schimburi de loan bancare.
Pe Rusi nu i-au putut controla decit prin scaderea brusca a pretului petrolului.
Islanda,a cazut prima victima , Ungaria a fost a doua , Anglia e la pamant acum.
Romania se tinea tare pina in septembrie -octombrie, cind Ungaria se sbatea de moarte si fortata sa se imprumute de la FMI, a cazut.
Romania!, in care sistemul bancar nu prea a putut fi afectat de aceasta criza datorita ne-dezvoltari ei insusi la sistemul international, a putut fi independent intr-un fel.
Atunci FMI a actionat prin marile firme de investitii straine, aici amintitiva la un exemplu , la atacul impotriva leului acum citeva lunii, si bine inteles atunci BNR a cumparat o gramada de valuta din piata, si acum euro a ajuns la peste 4 mii pentru ca piata noastra nu a mai putut tine fata la forma consistenta de forta .
Astazi suntem intr-un fel sa luam imprumut de la FMI, care ne da tiroale de aproape un an sa ne imprumute ca numai asa ne poate controla.
Dragii nostrii daca vedeti putin mai mare positia asta economica mondiala, veti vedea ca toata aceasta criza este artificviala cu mina unui grup de oameni bine calculati si cu putere.
Basescu face o mare greseala prin caderea in plasa a acestei caracatite care este FMI.
Dar cred ca nu are incotro fiind fortat sa o faca.
Fortat prin sistemul economic al tarii si in al doilea rand fortat politic, sau mai bine zis fortat pe bune - direct la masa negocierii,, nene ori te dai pe brazda , ori se intimpla mai rau.
Asa ca daca unu sta sa se uite la tot ce se intimpla in jurul nostru , si asta trebuie sa ai putina perspectiva , eu zic , atunci vei pute vedea ca aici e un plan bine urmarit.
Acest plan....... -continuare
Sa trecem odata peste prostiilea astea deprinse sub comunism: noi am fost mereu importanti cumva si toti au vrut sa ne cucereasca, si mai tarziu noi am luptat sa fim independenti de marile puteri al lumii, sa nu avem nevoie de nimeni ('68). Mari prostii care se continua acum cu teoria conspiratiei a lui M.O. Odata o sa ne desteptam si noi si renuntam sa mai cautam scuze pentru nereusitele noastre si acceptam ca pana nu ne rezolvam problemele singuri nu suntem nici negru sub unghie pentru marile puteri, si n-am fost mai niciodata (doar in foarte putine cazuri, si oricum cu importanta minora)
Poate odata o sa intelegem si noi de ce americanii nu stiu unde e Bucurestiul, dar noi stim foarte bine unde e Washingtonul. De fapt noi stim bine unde sunt multe alte capitale.
Nu e vina noastra ca sunt inculti, nu?
Despre restul mai studiaza, problema nu e ca e o conspiratie impotriva Romaniei ci impotriva intregii lumii, Romania fiind o particica neinsemnata e adevarat dar ei nu vor sa scape nimic, asta era ideea. Cel putin din materialele care se gasesc pe net si care par documentate.
http://uk.youtube.com/watch?v=JyKcWDMIOSE
si deasemeni zeitgeist I si II le gasiti pe youtube
si mai sunt multe
explica destul de frumos
intrebarea pe care eu o pun este: "va fi asa sau va fi mai rau???" din pacate
niciodata nu s-a pus problema asa,din modul in care s-a prezentat in media noastra:"avem mare noroc ca ne-au primit si pe noi in UE",nu ne imbogatim noi din fondurile primite,se creeaza autostrazi tot pt corporatii,noi o sa platim taxa pentru ele.
Nu cred ca o sa le iasa faza cu New world order,daca ne impotrivim masiv,mai ales populatia din america si tari mai "dezvoltate"
Ma bucur ca din ce in ce mai multi oameni observa ce se intampla cu adevarat,chiar daca sunt inca putini.
Le e foarte frica de revolutii si proteste violente,se imporvizeaza aparate tot mai sofisticate de dispersare a multimii,cu sunet laser etc.. sper sa nu le vedem si prin Romania,noi oricum am accepta orice ni se impune,noi suntem un popor de miei.
Pai ce, de abia de acum vor ei sa o creeze pe lumea asta noua? "Lumea noua" este o idee veche, ca sa zic asa.
Insa in rest sint citeva nuante interesante:
- Putin are cuvintul de incepere. Nu Medvedeev. Nu alt stat. Ci Putin - Rusia.
- presedintele Rezervei Federale a USA nu e invitat
- Obama nu participa
- 5000 de soldati ii apara. Nu politisti, nu jandarmi, ca la summit-ul NATO
- sint interzise manifestatiile "contra" atit in Davos, cit si in Geneva.
E destul de limpede cum va arata aceasta "lume noua"? Eu zic ca va fi una in care pumnul (Rusia) va avea un cuvint greu de spus, in care SUA se pregateste sa predea puterea si in care unul ca Obama nu are loc, si in care cei care nu sint de acord nu au voie sa strige.
parerea mea este ca invitati sunt cei pe care vor sa-i coopteze si nu cei cooptati deja 100%
Ridicarea nivelului de constienta al fiecaruia dintre noi ii va afecta in mod pozitiv si pe ceilalti.
Am zis atunci ca noi ca si tara mai trebuie sa asteptam.
Sa ne facem curat acasa si prin curte si dupa aceea cu casa curata prin Economia de baza , cu o agricultura binisor dezvoltata , arunci v-om pute adera si la UE cu conditii mai bune si cu pretentii mai mari.
Dar in fuga noastra de a ne imbogatii, cei care conduceau atunci, ce conduc si acum de fapt, nu au luat in seama nevoile noastre a tuturor ci s-au indopat ei repede si au vindut , devalizat si distrus tot ce era bun in tara.
Acum, daca romania ar fi avut o agricultura puternic dezvoltata , ca pamant bu avem, slava domnului, astazi, Romania nu ar mai fi nevoita si de mulrte ori fortata , sa importe 70-80% din alimentele celor care ne au adus in UE numai ca si consumatori.
Pentru 20 de milioane de consumatori aveau nevoie, da .
Asta am fost noi pentru UE.
Nedezvoltati asa cum am fost, economic vorbind, sa nu mai vorbesc techonologic, am fost cu toti o piata cruda si bine savurata.
In acel plan al acestor mari diabolici, noi eram un nimic, si totusi cu greutatile noastre noi devenisem destul de interesanti pe piata economica europeana, si impotriva ei, in acelasi timp.
Pentru ca nu am avut pe nimeni la conducere sa se foloseasca acest great potential pe care Romania la avut si inca al are, noi am fost lastati de prada unor vulturi careau tras de noi in toate partile si sfirtecind orice coagulare economica politica sau ideologie de tara daca vreti.
Asta pentru ca nu sa avut in minte , nu sa gindit nimeni la intreg ci numai lacit de poate lua acum.
Ne lipseste viziune , ne lipseste un om , un grup de oameni , ne lipseste o forma de stat care sa ne unifice printr-un plan de lunga durata binefacator pentru Romania.
Nu se are nici-o viziune de lunga durata in aceasta Tara.
Ne lipsesc vizionari. ma roade aici mult ideea ca noi avem o academie , cei aia ?
Cine sunt acesti oameni , ce fac ei acolo, decit sasi bea cafea-aua, si sa ia niste bani degeaba
a fost io integrare fortata si va garantez eu ca ne integrau si daca nu indeplineam criteriile...
Ma gindeam ca - Nu se poate domnule ca politicienii nostrii sa nu se gindeasca ei si la romania in the long run.
Dar nu au facuto
A fost un boom economic timp de 4 ani, cit a fost nesimtitul ala de Tariceanu la guvernare, si asta nu datorita lui- si ce a facut cu acest venit al tarii?
A luat banii si ia impartit la grupul lui de shmecheri
Cum dracu sa ai asa venit de mare si la sfirsit cind tragi linie sa nu observi ca sa facut nimic cu acei bani.
Sa imbuibat ei si cu PSD care ia tinut la guvernare.
Basescu al carui sustinator "am fost", da fost , pentru ca am crezut in el ca va face ceva bun si ptr Romania, si aici vreau sa va spun ca i-am trimis o felicitare prin care specific i-am urat sarbatori fericite si ca are" sustinerea mea atata timp cit ideile lui coincid cu cele ale mele".
La alegeri l-a pus pe Boc, what a joke de prim ministru.
Sa raliat cu PSD, si la gluma spunea el, Basescu, ca prin asta a pierdut 80% di electorat , spunind asta , vezi doamne poate ca ne schimbam parerea.
domnule Presedinte!
Ati pierdut mai mult, ati pierdut o idee.
Ati pierdut continuitate si ne-ati demonstrat ca nu putem avea incredere in nimeni si ca in aceasta tara a noastra nu exista nici-o viziune.
Totul e de conjunctura.
Atunci unde si ce ne ramane!
Nu stiu dar stiu ca nu sa facut nimic de care sa fim mindriica si Romani.
Poate sunt eu naiv si mult mai mult decit trebuie
Idealist dar totusi Tara asta a noastra trebuie sa aiba si oameni care se gindesc si la viitorul ei nu numai la cit cistigam anul acesta , in acesti 4 ani , sau cinci. daca intelegeti the "Pun"
Eu Cred ca Romania are nevoie de un nou partid caruia ai trebuie putin mai mult nationalism.
Nu cel al lui nebunul de Vadim si nici celor vechi Gardieni.
Ci un natinonalism sanatos cu ideea de tara curata.
Pentru toate" nationalitatile conlocuitoare"-vorba lui mortu.
Romania daca nu se trezeste acum cind aceasta criza