Romania, in criza, a anuntat Comisia Europeana ca are nevoie de 6-7 miliarde euro

Solutia pentru a diminua efectele crizei in tara noastra este un imprumut de 6-7 miliarde euro de la Comisia Europeana si nu de la FMI, spune presedintele Traian Basescu. Este nevoie insa si de FMI, de un asa numit acord de supraveghere cu Fondul, pentru ca executivul comunitar nu are organisme de supervizare macroeconomica. Presedintele spune ca anuntat deja CE in legatura cu intentia de a face acest imprumut. O supraveghere din partea FMI, nu ar fi insa cel mai indicat lucru in acest moment. Celebrul economist american Joseph Stiglitz, laureat Nobel, a spus aseara ca Fondul si celelalte institutii financiare mondiale reiau aceeasi greseala pe care au facut-o in timpul crizei asiatice din 1997, impunand conditii prea restrictive tarilor afectate de criza. Pretul va fi platit, a avertizat el.

Traian Basescu se intalneste cu reprezentantii FMI

La noi guvernul este pe cale, si fara indemnul FMI, sa ia masuri de austeritate. Astazi, presedintele Basescu urmeaza sa se intalneasca cu misiunea FMI. Expertii internationali au avut ieri primele discutii la Ministerul Finantelor şi la Banca Nationala despre deficitul bugetar şi finantarea deficitului extern.

Cel mai solicitat economist al lumii: nu putem scapa nicicum de criza

Nu exista nicio cale de a scapa de actuala criza economica, a declarat pentru Bloomberg, Nourriel Roubini. Supranumit Dr. Doom pentru viziunea sa sumbra asupra economiei, el este acum cel mai solicitat economist din lume. Inca din vara lui 2006, Rubini a prezis criza financiara, cand economia mondiala parea prospera si sigura. El spune ca, pentru prima data, in ultima decada avem o recesiune sincronizata la nivel global.

Estimarile privind cresterea economica a Romaniei devin tot mai pesimiste

Institutul pentru Finante Internationale anticipeaza ca statele emergente din Europa, intre care si România, vor fi cele mai afectate de recesiune in acest an. PIB-ul ar urma sa aiba un declin de 1,1%. In acelasi timp, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a scazut de la 3 la 1% prognoza de crestere economica pentru acest an. Motivul este adancirea recesiunii in tarile dezvoltate in ultimele luni ale anului trecut. Recent si Comisia Europeana a redus drastic prognoza de crestere economica de la 4,7% la 1,75%. In schimb, Guvernul se bazeaza pe un procent de 2,5%.

Romanii nu iau in considerare riscul valutar si se imprumuta in continuare in euro

Datele publicate, ieri, de BNR privind creditul neguvernamental infirma informatiile ca bancile nu mai acorda imprumuturi. In plus, romanii au continuat sa nu ia in considerare riscul valutar. Si luna trecuta ei s-au imprumutat mai mult in valuta, in pofida sfaturilor consilierilor bancari, ca este bine sa se imprumute in moneda in care sunt platiti. Creditele in valuta acordate populatiei au crescut in decembrie cu 4,9% in timp ce finantarile in lei au scazut cu 0,9%, potrivit Bancii Centrale. Datele mai arata ca finantarea firmelor si a populatiei nu a fost blocata, cu toate ca s-a consemnat cea de-a treia luna consecutiva de scadere a creditarii.

Leul s-a apreciat fata de euro pana la 4,22 pe piata interbancara

Leul a avut ieri a treia sedinta consecutiva de apreciere. De vineri moneda nationala a castigat peste 7 bani in fata euro, dupa o devalorizare puternica. Astfel, la cursul oficial, un euro valoreaza astazi 4,239 lei. Pana la sfarsitul sedintei pe piata interbancara moneda nationala a continuat sa se aprecieze pana la 4,22 pentru un euro. In fata dolarului, leul s-a apreciat consistent, pana la un curs de 3,20. Si francul elvetian a scazut la 2,81 lei.

Bursele au incheiat indecis

Bursa de la Bucuresti a scazut usor, ieri, cu 0,75%. Singurul care a inchis pe verde a fost indicele sectorului energetic, ajutat de aprecierea titlurilor Petrom, Rompetrol si Transgaz. Cele mai importante burse europene au incheiat indecis, dupa ce Siemens a anuntat un profit in crestere pe ultimul trimestru al anului. Vestea a compensat ingrijorarea investitorilor privind prabusirea increderii consumatorilor in Statele Unite. Bursa americana a incheiat aseara in crestere, in jur de un procent.

In sfarsit, Nabucco va primi finantare europeana

Dincolo de incurajari, proiectul Nabucco urmeaza sa primesca si finantare. Comisia Europeana dezbate, astazi, alocarea a 3 miliarde si jumatate de euro pentru finantarea unor proiecte energetice. Suma include 250 de milioane de euro pentru constructia gazoductului Nabucco. Si Banca Europeana de Investitii a anuntat ca este dispusa sa asigure pana la 25% din finantarea Nabucco.

Si, din agenda economica a zilei:

Ultima intalnire intre Executiv si partenerii sociali pe tema bugetului de stat pe 2009, cu o zi inaintea aprobarii acestuia in Guvern

Incepe Forumul Economic de la Davos, in fata unei provocari majore: criza economica si financiara globala