Miercuri, atat sectorul bancar european cat si cel american au cunoscut un adevarat rally la bursa pe fondul speculatiilor legate de infiintarea de catre administratia Obama a unei banci a creditelor neperformante (numita Bad Bank), care sa cumpere activele toxice aflate acum in bilanturile bancilor americane si sa le administreze sub directa conducere a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), o entitate guvernamentala americana care garanteaza o parte din depozite.

Odata rasuflata in presa, informatia a dus la cresterea pietelor de capital din intreaga lume: in Europa, indicele german Dax a crescut cu 4,5%, cel englez FTSE cu 2,4% iar DJ Stoxx 50 cu 2,8%, sectorul bancar cunoscand cele mai mari aprecieri. In SUA, indicele Dow Jones a castigat 2,4%, S&P500 3,3% iar dintre bancile importante, Bank of America si Citicorp au fost performerele zilei cu cresteri de 13,8% respectiv 17%. Pentru Japonia, tranzactiile futures avand drept suport Nikkei 225 indica o deschidere de +0,7% (la ora la care scriu acest articol, bursa de la Tokio este inchisa).

Specialistii considera ca suma totala a activelor care vor fi preluate de catre Bad Bank se va ridica la aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, insa tot ieri, FMI a anuntat ca pierderile globale generate de scaderea valorii activelor americane s-ar putea ridica la 2.200 miliarde de dolari. (sursa)

Din punctul meu de vedere, principala problema cu care se va confrunta guvernul SUA in eventualitatea ca Bad Bank va deveni realitate, este aceea de a stabili modalitatea de evaluare a activelor care vor fi transferate in custodia noii banci, fiind de asteptat negocieri tensionate intre stat si bancile care acum le detin.

De la inceputul crizei economice, mai mult de 1,3 milioane de americani au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele pentru ca nu au mai putut sa isi plateasca ratele la banci iar preluarea de catre stat a datoriilor celor care se afla acum in pericol de a ramane „homeless” va mai detensiona piata imobiliara oferind si bancilor capitalizarea necesara pentru ca acestea sa reinceapa creditarea.

Imi este clar faptul ca Barack Obama va cheltui atat cat va fi necesar pentru a readuce economia americana pe linia de plutire, insa toate aceste cheltuieli se vor regasi in cresterea datoriei publice pana la un nivel la care va fi foarte dificil de finantat.

In acest moment, datoria publica a SUA se ridica la 10,6 mii de miliarde de dolari, iar daca adaugam si cei 825 de miliarde de dolari reprezentand programul lui Obama de combatere a crizei, ajungem la o datorie totala de 11,4 mii de miliarde, respectiv 75% din PIB sau $37.000 pe cap de american.

Spre comparatie, in anul 2001, cand Bush a venit la Casa Alba, datoria SUA se situa la 5,6 mii de miliarde (55% din PIB), ceea ce inseamna ca in opt ani fosta administratie a „tocat” peste 5.000 de miliarde, desi nu s-a confruntat cu nicio criza majora.

Cat va toca oare Obama?

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.