Bancherii doresc ca banca centrala sa decida, in sedinta de politica monetara de saptamana viitoare, atat reducerea dobanzii de politica monetara, cat si a rezervelor minime obligatorii, pentru a debloca activitatea de creditare, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

"Fara dobanzi mai mici nu vom putea relansa activitatea. Asteptam cu totii, de azi intr-o saptamana, ca BNR sa dea semnalul de reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii, pentru a crea lichiditate si a readuce apetitul de a solicita credite de la banca", a spus, joi, Ghetea, citat de Mediafax.

La ultima sedinta, din 6 ianuarie, Consiliul de Administratie (CA) al Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25% si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.

Ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor bancilor se plaseaza la 40% din resursele in valuta si 18% din sumele in lei atrase de institutiile de credit.

Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 februarie 2009, cand va fi analizat Raportul trimestrial asupra inflatiei.