Informatia pe scurt:
- alocarea a 20% din buget pentru investitii in infrastructura
- neimpozitarea profitului reinvestit, care va intra insa in vigoare in 2010;
- compensarea TVA-ului de recuperat cu cel de platit;
- achitarea datoriilor guvernamentale;
- capitalizarea CEC Bank si Exim Bank;
- continuarea si extinderea programului Rabla.
Principalele 10 puncte ale Planului anticriza, prezentate de Emil Boc
1. Alocarea a 20% din bugetul anului 2009 pentru investitia publica masiva in infrastructura. E vorba despre infrastructura din transporturi, la cea din domeniul mediului, a sanatatii, a invatamantului, a reabilitarii termice a blocurilor de locuit si infrastructura care se refera la drumuri judetene, drumuri comunale, pietruiri, alimentari cu apa, tot ceea ce inseamna practic infrastructura in Romania. Este principala masura care sustine cresterea economica, si principala masura anticriza. - Emil Boc
2. Achitarea datoriilor guvernamentale - restantele lasate de vechiul guvern, a facturilor si a subventiilor restante.
3. Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare. Emil Boc a anuntat infiintarea unui comitet inter-ministerial sub coordonarea Premierului si a vice-premierului, care monitorizeaza saptamanal progresele facute in absorbtia fondurilor comunitare.
4. Neimpozitarea profitului reinvestit. Aceasta masura va fi facuta printr-o ordonanta de urgenta pentru modificare Codului Fiscal.
5. Posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat si in lunile ulterioare lunii in care s-au depus cererile de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile. Emil Boc - o masura de eliminare a blocajelor
6. Capitalizarea CEC-ului si a Exim Bank-ului. Emil Boc - masura pentru sustinerea IMM-urilor. Numai la CEC vorbim de o capitalizare cu aproximativ 250 de milioane de euro.
7. Infiintarea fondului de contra-garantare a creditelor pentru IMM-uri.
8. Alocarea, prin bugetul de stat, a aceluiasi volum de fonduri alocat pentru promovarea exporturilor, ca in anul 2008, precum si majorarea contributiei statului pentru finantarea acestei activitati.
9. Continuarea si extinderea programului "Rabla". Sunt acceptate pentru intrarea in program si masinile care acum au o vechime de 10 ani. Inainte erau acceptate numai masinile care aveau o vechime de 12 ani. Majorarea sumei acordate de la 3.000 de lei la 3.800 de lei, precum si finantarea a nu 60.000 de vehicule fata de 40.000 in anul 2008.
10. Includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale. Asta inseamna ca acele agentii guvernamentale sau institutii care au venituri proprii - de fapt sunt tot venituri publice de la stat - vor fi incluse in bugetul consolidat al statului si, evident, vor fi alocate resursele in concordanta cu interesul general, si nu cu interesul particular al unor persoane care conduc asemenea agentii sau institutii.
Pentru acest an, Executivul a luat in calcul o crestere economica de 2,5%, ceea ce inseamna ca PIB-ul va ajunge la 144,7 miliarde de euro. Totodata, bugetul preconizat este de 56,1 miliarde de euro, iar deficitul bugetar va fi de 2%. Cursul de schimb pe care a fost construit acest buget este de 4 lei pentru un euro.
Mediul de afaceri asteapta adoptarea urgenta a masurilor
Masurile referitoare la sprijinirea companiilor sunt, in mare parte, propuse chiar de catre mediul de afaceri, dupa cum au declarat, in mai multe randuri, reprezentantii organizatiilor patronale prezenti la negocierile cu Ministerele.
Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903 a declarat pentru HotNews.ro ca acestea sunt, de fapt, masuri pentru normalizarea mediului de afaceri. "Toate trebuiau oricum facute. Parametrii generali sunt aceia pe care i-am stabilit, dar asteptam niste date si cifre concrete", a adaugat Coraci.
El a mai subliniat faptul ca masurile considerate "anticriza" trebuie adoptate urgent si nu trebuie sa astepte bugetul. "S-ar putea ca, intr-o luna si jumatate cat va sta bugetul in Parlament, o parte din agentii economici nici sa nu mai existe".
Ce au discutat oamenii de afaceri cu Traian Basescu
Referitor la intalnirea de la Coroceni, cu presedintele Traian Basescu, reprezentantul organizatiei patronale a spus ca a fost "deosebit de constructiva": "Nu a dorit sa ne transmita un mesaj anume. Ne-a ascultat si ne-a oferit o serie de informatii foarte importante legate de starea in care se afla economia", a declarat Coraci.
Ce folos "contragarantare pentru IMM".
Adica, prin reguli de achizitie publica favorabile numai firmelor mari straine (care evident ca-si fac treaba cu IMM-urile ROmanesti cu 5% din pret), se arunca pa Apa Sambetei sute de milioane de eur si se omoara IMM-urile romanesti (si nu numai cele romanesti, sut de fapt afectate TOATE IMM-urile de pe Piata COmuna Europeana),
Si dupa ce le-ati strins de gat luanindu-le singurele contracte la care aveau acces (cele cu autoritatile locale, de exemplu, prin griuparea iresponsabila a tuturor capetelor de conduca in asa-numnite "proiecte mari de infrastructura"), strigati: "Luati garantare!'.
Deie Domnul sa se intimple macar 5% din ce scrie in articolul asta, dar trista mea experienta imi spuna ca prin metodologii si aplicari funambulesti, toate masurile alea vor ramane numai pe hartie.
Cand vom apuca si noi vremurile astea(vezi manelistii,becali,creatori de moda,columbeanu si altii cu lux opulent(a se citi nemuncit))
Exista averi obtinute prin munca? Cum le deosebesti de alea oneroase?
Unde se termina "agoniseala" si unde incepe "averea"?
Esti dintre cei pe care nu ii deranjeaza ca unii "are"/fura, ci doar ca unii "are"/fura mai mult?
Om cu printzip...
ROMANIA TREZESTE-TE
Dar fiscul doarme de ani buni,se poate vedea cu ochiul liber cine fura asa ca asta am avut de zis deci:
ROMANIA TREZESTE-TE
ROMANIA TREZESTE-TE
ROMANIA TREZESTE-TE
Daca au vrut ca sa amane investitiile chuite sau nu pentru la anu'.le-a iesit! Haplauze!
- Neimpozitarea profitului reinvestit incepand din 2010 pentru intreprinderile care nu inchid pana atunci.
- Achitarea datoriilor guvernamentale - restantele lasate de vechiul guvern, a facturilor si a subventiilor restante, le achita si pe cele ramase de la guvernul PSD, si PDL-PNL?
- 800 Euro pe rable cand nemtii dau 2500 Euro! Ca de nemtii au salarii mai mici si mai multe intreprinderi de ajutat.
- Includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale. Si pana acum nu a fost la fel?
Astia cred ca tara asta inghite orice? Sau poate asa si e...
Arata mai degraba ca elucubratiile unui repetent la economie.
Doamne ajuta!
In rest, puteau sa puna masurile de la 1 ian. 2009 la pastele cailor ca oricum pana atunci multe se pot intampla.
Cat despre cresterea CAS sa vedeti ca e doar inceputul, in noul cod fiscal pun pariu ca se vor majora impozitele pe salarii!
Dar asta o sa fie dat dupa alegerile prezidentiale!!!
Sper sa nu fiu Mafalda, dar tare mi-e frica, sa nu am dreptate si in numele crizei sa nu se faca o egalizare prin impozite cum isi doreste PSD-ul.
1. la rabla -duci dacie iei logan,duci ford iei ford-s-ar proteja renault si angajati din romania.
2.platitorul de impozite si taxe,contribuabilul,nu are decit o masura,profitul reinvestit aplicabila din 2010.
el se va proteja oricum,sa nu moara.declara venituri mai mici,mareste cheltuielile,lucreaza la negru si in consecinte impozitele vor fii mai mici.
3.masurile sunt in general facute sa nu spuna cineva ca nu sunt.altfel spus sunt slabe,generale nimeni neputind sa spuna cit costa acestea.
in rest bina ca ati impartit posturile vacante!
2. Toate bunurile mobile si imobile obtinute ilicit de catre orice cetatean al Romaniei, indiferent de statutul social, profesional sau politic, sa fie confiscate si scoase la licitatie. Banii obtinuti sa fie investiti in economie.
3. Toate cheltuielile facute in campaniile electorale sa fie sustinute din buzunarul candidatilor.
4. Orice cheltuiala facuta pentru sporirea gradului de confort al functionarilor sa fie suportate de catre acestia.
5. Pensionarii de lux sa returneze statului diferenta dintre pensia lor si cea mai mare pensie a unui muritor de rand.
6. Sa se stabileasca un raport de bun simt intre cel mai mic si cel mai mare salariu care poate fi primit de catre bugetari.
7. De vreme ce bugetarii primesc salariul din banii publici, salariile nete ale acestora sa fie publice.
8. Sa creasca varsta de pensionare la categoriile de salariati bugetari care, in prezent ies la pensie numai dupa 20 de ani de serviciu. (Daca punem la socoteala si faptul ca se considera vechime in munca si anii de facultate, acestia ies la pensie "flacai" si "domnisoare",basca si cu cateva sute de milioane "recompensa" pentru ca au vrut sa iasa la pensie, ca sa nu mai vorbim de pensia pe care o iau). Cele mai bine platite sectoare bugetare sunt si cele mai neperformante; mai exact, de rasul lumii.
9. Managerii agentiilor cu capital de stat sa raspunda material pentru deciziile gresite pe care le-au luat si care au afectat eficienta economica a acestora.
10. Guvernantii sa fie trasi la raspundere pentru deciziile politice care au afectat viata economica si sociala din Romania. (Daca suntem corecti, multe din acuzatiile aduse dictatorului ceausescu se potrivesc precum o manusa la unii guvernanti postdecembristi.)
Luati asemenea masuri,d-le Boc, si pe urma mai vorbim. Cu respect.
Toata lumea ia de buna chestia asta de parca ar fi teorema lui Pitagora, si de fapt este o decizie catastrofala.
E ca si cum ti-ar arde casa si tu te apuci sa zugravesti.
Pai daca e criza acuta de finantare si de lichiditati, ce rezolva sa te anfajezi la cheltuieli in obiective ce se vor finaliza peste cativa ani?
Vrea cineva sa exporte autostrazi pentru a imbunatati balanta de plati????
Chestia ca vrea guvernul sa "creeze locuri de munca" e o tampenie cumplita. Nu e treaba guvernului sa creeze locuri de munca, ce e patron de SRL???
Un loc de munca 'creat" la constructia unei autostrazi este de 5 ori mai scump decat pastrarea nui loc de munca existent in prezent.
Autostrazile se fac si cu materiale, si cu spaga si cu proiecte, nu numai cu lopata lui nea Gheorghe.
Proiectul asta de creare a infrastructurii e rational in vremuri de stabilitate si de crestere economica, in conditii de criza financiara si de dezechilibre macroeconomice majore e sinucidere curata.
Adica avem dificultati majore cu finantarea deficitelor, acum pe moment si ne angajam la finantarea de autostrazi, din care nu va iesi nimic valabil economic inainte de 5-6 ani???
E o optiune catastrofala, si ma mir ca o ia toata lumea de buna. Probabil din comoditate in gandire.
www.guvernarea.ro
Ce e de ras e ca "reprezenatantii patronatelor" au propus aceste masuri. Poate reprezentantii organizatiei coruptilor si bisnitarilor.
Pai cred si eu ca au propus 20% pentru infrastructura. Nu ca ar fi ceva rau dar stim cu totii cate lucrari se vor face din banii aia. Jesus, sunt 11 miliarde de euro. Cate bugatti veyron se pot cumpara de banii astia?
Pai din pretul autostrazii pana la 40% sunt expropierile. Adica dupa cate am priceput, urmeaza sa incepem noi autostrazile din propria noastra amarata de finantare interna si prin marirea fiscalitatii, adica sa platim expropierile ca asta e prima faza obligatorie, in speranta ca o sa finanteze UE RESTUL LA ANU' SI LA MULTI ANI????
Hai sa fi seriosi, singurii catigatori vor fi javrele imobiliare care vor specula terenurile si firmele de construcii ale baronilor locali care vor incasa avansuri consistente.
E cu dedicatie!!!!
www.guvernarea.ro
2.cind se aplica regula lui 4800 de la directorii de regii care oricum sunt exponentii unor intreprinderi direct productive si castelor privilegiate atit la salarii cit si la pensii?salarizarea si pensiile lor constitue privilegii si sunt neconstitutionale.
[b]constitutia."ARTICOLUL 16(1): Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara p r i v i l e g i i si fara discriminari"
3.cind apar legile unice de salarizare si pensii ale salariatilor de stat?