Jim Rollo, expert britanic: Romania are nevoie de un acord cu FMI pentru a redobandi credibilitate pe pietele internationale

de Anne-Marie Blajan     Menaru
Vineri, 30 ianuarie 2009, 8:31 Economie | Finanţe & Bănci


Varianta presedintelui Basescu de a imprumuta bani de la UE sub supraveghere FMI ar fi cea mai buna, insa exista problema ca UE sa vrea sa faca ea regulile jocului. Pe de alta parte, FMI s-ar putea sa nu agreeze propunerea doar de a supraveghea un imprumut asupra caruia nu are nicio parghie de control. Un imprumut de la FMI este insa singura modalitate prin care Romania poate redobandi credibilitatea pe pietele internationale, spune Jim Rollo intr-un interviu pe care l-am facut joi, la Sussex University.

Rep: Exista acum in Romania discutia referitor la modalitatea de finantare a deficitului printr-un imprumut extern si discutia este de unde ar trebui sa se imprumute guvernul: de la UE sau de la FMI? Nu a fost pana acum anuntata o cifra oficiala a necesarului de finantare, dar estimarile variaza de la 5 la 23 de miliarde de euro. In opinia ta, unde ar trebui sa faca o tara precum Romania un imprumut: la UE sau la FMI?

Jim Rollo: Depinde de perspective si depinde de conditiile atasate banilor de la UE si banilor de la FMI. FMI face un program prin care da drumul banilor, dar permite in acelasi timp ca alte tari, institutii financiare si chiar banci comerciale sa imprumute tara respectiva. Asa ca toata lumea imprumuta sub auspiciile FMI. Iar daca UE nu poate oferi intregul necesar de bani Romaniei, atunci probabil ca va trebui ca guvernul sa se adreseze si FMI. S-ar putea ca nici macar sa nu existe o alegere in aceste circumstante, sa fie amandoua de ambele surse.

Dintr-un punct de vedere pur economic, probabil ca FMI este mai riguros in conditiile pe care le pune. Sunt mult mai multi membri ai FMI, decizia acordarii unui imprumut se ia in board - in care statele membre sunt reprezentate - dar exista o decizie tehnica luata de economistii FMI si aprobata de board.

UE este diferita: sunt doar 27 de state, decizia este luata in Consiliul de Ministri, dar in esenta este una politica. Si aici revin la perspectiva: atunci cand UE pune conditiile, guvernul Romaniei este foarte probabil sa faca apel la solidaritatea politica in cadrul UE si, in acest sens, sa obtina un spatiu de manevra mai mare referitor la modul in care cheltuieste banii, sau in care isi plateste datoria sau referitor la politica economica.

In schimb daca te adresezi Fondului, trebuie sa fii mult mai tehnic si probabil mai putin politic. Nu spun ca UE nu este tehnica, in definitiv are pactul de Stabilitate si Crestere, o serie de angajamente pe care trebuie sa le iei fara sa imprumuti bani, tinte de deficit si de inflatie - asa ca exista conditii si aici.

Rep: Presedintele Romaniei a vorbit despre varianta de a face un imprumut de la UE si a incheia un acord cu FMI de supraveghere a respectarii angajamentelor luate fata de UE. Este posibila si plauzibila o astfel de varianta?

J.R.: Este perfect plauzibila. Cum am spus la inceput, ceea ce face adesea un acord cu FMI este sa permita angajarea mai multor imprumuturi, din surse diferite, fie ele Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii. Pot fi bani din imprumuturi bilaterale sau din surse UE, sau pot fi chiar imprumuturi de la banci comerciale, dar doar cu conditia sa adopti un program al FMI.

Prin urmare, combinarea de surse va avea loc oricum, fiindca este putin probabil ca Fondul sa vrea sa imprumute Romaniei intreaga suma necesara. Si cred ca asta este foarte probabil sa se intample.

Dar implicit apare o problema, pentru ca daca UE imprumuta banii, va vrea sa stabileasca ea conditiile. Exista economisti competenti in UE care vor ajuta la intocmirea unor programe, dar ei nu au experienta celor ai FMI in ceea ce priveste imprumuturile si conditionalitati si managementul programelor. UE este mai degraba o organizatie monetara decat una de implementare de programe.

Rep: Exista un mecanism de cooperare intre cele doua organizatii - UE si FMI - care sa faca posibila aceasta combinatie: bani europeni sub supraveghere FMI? Ai mentionat dorinta fireasca a UE - care da banii - de a vrea sa stabileasca regulile jocului. Au pus in practica un mecanism care sa permita asta, in cooperarea anterioara in cazul imprumuturilor acordate Ungariei si Lituaniei?

J.R.: O asemenea cooperare este posibila. Ar fi insa dificil ca UE sa nu aiba un cuvant semnificativ de spus in intocmirea programului FMI, in conditiile in care ea da banii. La nivel tehnic, ar fi destul de usor ca economistii FMI si economistii UE sa ajunga la un acord - in colaborare cu guvernul Romaniei - asupra a ceea ce trebuie sa faca acesta.

Dar daca presedintele vrea ca Romania sa imprumute bani de la UE pentru a obtine conditii mai usoare, nu este prea clar daca FMI va fi de acord cu asta. Cred ca termenii FMI vor fi termenii FMI. Fondul incearca sa aiba programe prin care redresarea sa fie mai rapida, mai degraba decat mai indelungata. De obicei, programele lor sunt pe 1-3 ani si FMI vrea o mare ajustare a cheltuielilor publice foarte repede.

Banuiala mea este ca, in termeni tehnici, si UE va vrea asta. Romania va putea sa faca apel la partenerii sai din Consiliul de Ministri pentru conditii mai bune, dar nu mi-e foarte clar cum va reactiona FMI in aceste conditii. Probabil ca nu cu foarte mare entuziasm.

Rep: Crezi ca un acord cu FMI - fie pentru un imprumut, fie pentru supraveghere - ar avea influenta asupra ratingului de tara al Romaniei?

J.R.: Presupun ca ratingul a fost deja coborat si ca guvernul roman trebuie sa se adreseze UE si FMI pentru ca nu mai poate imprumuta bani de pe pietele de capital. Nu este o problema de rating, se pune intrebarea daca vrea cineva sa imprumute Romania. Un program FMI ar putea fi cerut tocmai pentru a debloca creditarea. La nivel global ea este inghetata, asa ca Romania nu este singura in aceasta situatie. Eu as spune ca un program al FMI este conditia necesara pentru deblocarea creditarii pentru Romania, dar s-ar putea sa nu fie conditia suficienta ca acest lucru sa se intample.

As vrea insa sa revin putin la discutia imprumut sau supraveghere. Cred ca FMI va vrea sa imprumute Romania, fiindca daca nu imprumuta, nu are niciun fel de parghie. Supervizarea unui program asupra caruia nu ai nicio parghie si posibilitatea ca guvernul sa iti intoarca spatele in orice moment nu este o propunere atractiva. Si din nou, presupunerea mea este ca aveti nevoie de un program FMI pentru a recapata credibilitate si pentru a-i permite Romaniei sa se imprumute de pe pietele internationale de capital.

Rep: Crezi ca Romania ar trebui sa faca totul pentru a evita agravarea crizei chiar daca asta inseamna sa prejudicieze situatia pentru aderarea la euro? Ma gandesc doar la deficitul bugetar, care a fost 5,2% din PIB in 2008, potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene in 2009 va fi de 7,9%, in timp ce Guvernul are o tinta de 2,2% din PIB, cifra oarecum imposibila in aceste conditii de criza.

J.R.: Cred ca va fi imposibil pentru toata lumea, in urmatorii doi ani, sa indeplineasca criteriile de convergenta fara a impovara foarte mult populatia. Franezii, germanii, britanicii, olandezii vor avea un deficit public mult peste 3% din PIB. Probabil ca vor reduce rata inflatiei, dar vor avea datorii publice foarte mari. Asta in cazul in care vor reusi sa gaseasca banii pe pietele internationale si exista mari dubii ca Iralanda sau Grecia sau alte tari o vor putea face, chair daca vor vrea. Exista mari dubii ca Marea Britanie este in stare sa adune banii de care are nevoie.

Asa ca eu cred ca aderarea la zona euro nu este pe agenda pentru ceva vreme. Asta daca nu are loc o criza majora care sa determine decizia ca toata lumea sa fie bagata in zona euro, toate statele UE sa fie inchise acolo ca intr-un fort care isi deschde portile pentru a lasa lumea sa intre si apoi le inchide sa se protejeze. Dar nu suntem inca in aceasta faza si nu exista niciun semn ca vom fi. Banca Centrala Europeana este foarte rezervata in ceea ce priveste extinderea zonei euro. Nu iti face misiunea mai usoara, dimpotriva, sunt foarte stricti in interpretarea criteriilor. Lituania nu a intrat in zona euro pentru ca rata inflatiei a fost doar cu 0,1% mai mare decat trebuia.

Asa ca nu cred ca se pune problema unei alegeri in acest moment. Cred ca principala provocare pentru Romania este sa fie credibila pe plan international pentru a putea imprumuta de pe pietele de capital. Si construirea unei pozitii din care esti credibil trebuie sa fie prioritatea guvernului. Iar asta necesita un program FMI, cu un imprumut FMI si conditiile sale severe. Si daca guvernul, din motive politice, vrea conditii mai usoare, atunci trebuie sa spuna clar ca asta inseamna o mai lunga perioada in suferinta inainte ca redresarea sa apara si sa existe din nou crestere economica.

Jim Rollo este profesor de integrare economica europeana la Universitatea Sussex din Marea Britanie si co-director al Sussex European Institute din 1999. Este editor la Journal of Common Market Studies si directorul Centrului de Economie Politica Europeana. A fost Chief Economic Adviser al Ministerului de Externe britanic si directorul programului de cercetare economica al Institutului Regal de Afaceri Internationale din Londra. Jim are o cariera de economist in administratia britanica, este recunoscut la Bruxelles pentru expertiza sa in extinderea europeana.

Citeste si comenteaza pe Menaru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1018 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  " spune Jim Rollo intr-un interviu postat ... (Vineri, 30 ianuarie 2009, 8:50)

  MIHAI 2 [anonim]

  ...de Anne-Marie Blajan pe blogul sau".
  "Nu este chiar aşa ! " raspunde Presedintele Basescu intr-o discutie purtata de Boc cu Geona si
  care a fost relatata de Berceanu lui Videanu care apoi a vorbit in somn , iar spusele lui au fost notate de Oana Stancu, cartita Antenei strecurtata la Realitatea...de la ea afland Tucă citat de Ciutacu pe blogul lui...
  • 0 (0 voturi)    
   Ne lasati o data cu FMI-ul ? (Vineri, 30 ianuarie 2009, 9:51)

   flavian [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

   Bai frate, dar ne lasati o data cu imrumuturile astea.

   Ce naiba, nu avem destule datorii, nu platim destule dobanzi si asa ?

   Mai trebuie sa imprumutam si alti bani si apoi sa facem jocurile dupa cum ne canta altii ?

   Ce naiba, parca hotnews ne intoxica de la o vreme numai cu stiri despre FMI, doar-doar conving prostimea ca asta e calea cea buna.

   NU asta e solutia. Solutia este economisirea, taierea cheltuielilor in special cele bugetare si eficientizarea economiei, nu imprumuturi pe spinarea cetateanului.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce? (Vineri, 30 ianuarie 2009, 9:01)

  Handrews [anonim]

  D-le Rollo, v-ati rezolvat toate problemele si ati trecut la ale noastre? Cunoasteti in amanunt situatia economica a Romaniei, astfel incat sa va permiteti sa afirmati ca nu exista alternativa? Pare mai degraba ca duceti o munca de convingere...
 • 0 (0 voturi)    
  ..politica monetara internationala (Vineri, 30 ianuarie 2009, 9:03)

  Adriador [anonim]

  In sfarsit se ajunge la esenta crizei ... FMI face presiuni pentru semnarea unui acord ......FMI are un termen pe care trebuie sa-l respecte.... trebuie sa indatoreze (sa cumpere si sa controleze) natiunile lumii in maxim doi ani de la declansarea crizei.... daca lungesc criza mai mult au si ei de pierdut.
 • +1 (1 vot)    
  VRAJELI!!!! (Vineri, 30 ianuarie 2009, 9:08)

  Gogu [anonim]

  Jim Rollo are interese alternative sau nu stie ce vorbeste! FMI'ul te ajuta sa iti redobindeti credibilitatea?  Ungraia, Ucraina, si ceva mai demult Argentina.. sunt efecte clare ale redobindirii credibilitatii!:-) HA HA HA HA HA!!!!

  Si de ce.. sa imprumutam dolari de la FMI..? ca sa subventionam economiile vestice in loc de a noastra? Pentru cine nu intelege explic, dobinda de la FMI probabil va fi de peste 10%.... iar una din cerinte e ca bani primiti sa ii tinem ca rezerve de stat pentru a ne creste credibilitatea (adica nu ne putem folosi de ei .. adica ii luam degeaba... ) apoi alta cerinta va fi ca acesti bani rezerva de stat sa fie tinuti in locuri foarte sigure... gen bonduri emise de state vestice percum america, la dobinda de 1%... Asta ar insemna ca daca am imprumuta 7 Miliarde Euro de la FMI ar insemna 10 Miliarde Dolari... daca diferenta ar fi de 9% intre dobinda platiat si cea primita pentru rezerve insemna ca romania ar subventiona statele vestice cu aproape un miliard de dolari anual.... halal ajutor din partea statelor vestice... ca sa nu mai spun ca cerintele economice FMI sunt astfel croite incit sa iti inece industria de export sa nu le mai poti face vesticilor competitie... deci un cutit cu multiple taisuri!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  momo (Vineri, 30 ianuarie 2009, 9:12)

  FMI = EXCROCI INTERNATIONALI [anonim]

  Ati creat o criza si apoi veniti cu FMI-ul, poate poate mai prostiti ceva fraieri.

  Foarte bine face presedintele ca refuza sa imprumute tara !

  Mai lasati-ne cu credibilitatea voua de rahat, ca oricum voi nu mai aveti nici o credibilitate in fata lumii !

  Excroci internationali ce santeti !!!
 • +1 (1 vot)    
  expertu' (Vineri, 30 ianuarie 2009, 9:14)

  Mihai [anonim]

  Expertu' britanic sa-si dea cu parerea cum, cand si daca GB o sa iasa vreodata din c Ca sterlina e cam palida si trage sa dea coltu'.
  • 0 (0 voturi)    
   Invers (Vineri, 30 ianuarie 2009, 10:07)

   G [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Las ca te duci tu ca expert la ei si rezolvi. Ok?

   Sau vrei sa spui ca ei muncesc si scump, nu ca romanii, si nu au nici o sansa, nici macar cu know-howul tau?
 • -1 (1 vot)    
  Ha (Vineri, 30 ianuarie 2009, 10:02)

  G [anonim]

  Mai smecherasilor de cartier, parca va vad peste cateva luni dand din colt in colt pe la FMI, cand n-o sa mai pompeze nimeni bani in Romania, nici investitori, nici capsunari, nici fonduri speculative. Si atunci o sa va reciclati propriile excremente, ca sa zic asa. Sa va traiasca Mercedesu il leasing, frate!
 • 0 (0 voturi)    
  Stolo (Vineri, 30 ianuarie 2009, 10:12)

  Petre [anonim]

  Ce nevoie e de Rollo, daca il avem pe Stolo?

  Si apoi si pe expertul in toate de renume mondial, marinarul suprem al tarii?
 • 0 (0 voturi)    
  BNR ARE DEJA 30 MLD DE EURO (Vineri, 30 ianuarie 2009, 10:34)

  K [anonim]

  de ce ne mai trebuie alti bani ?
  doar ca sa platim dobanzi ?

  Iar BNR cu cei 30 miliarde de euro pt ce i-a strans ?
  Sa ii dea imprumut prin Africa (unde tot FMI da imprumuturi de fapt) ?

  Hotnews - te-ai tampit bine de tot.

  Trimite-l si pe Rollo la Stolo - vb unui co-forumist :)
 • 0 (0 voturi)    
  De ce FMI ? De ce nu orice banca ? (Vineri, 30 ianuarie 2009, 11:26)

  georgio [anonim]

  Eu nu inteleg de ce tot se bate toba cu FMI. HotNews de ce nu spune ca FMI e o institutie PRIVATA detinuta de PERSOANE si FONDURI SPECULATIVE. Sunt in finantele mondiale o serie de firme care isi dau un nume care sa sune cat mai asemanator unei institusii ONU sau statale. Domnilor si eu pot infinta in elvetia o casa de camata numita CMI (Creditul Monetar International) si nu am nici o legatura cu ceva stat sau institutie. Nu va mai caciuliti ca fraierii in fata unor nume pompoase.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce interese au?.. (Vineri, 30 ianuarie 2009, 13:12)

  frodo [anonim]

  toti acesti experti care isi dau cu parerea despre romania? Au iesit ca ciupercile dupa ploaie. Brusc toti semianalfabetii britanici si-au gasit menirea de a-si da cu parerea despre o tara straina care nu le-a cerut sfatul.
  Faptul ca au rasarit aceste duzine de "experti" care par a sustine acelasi punct de vedere in mod prematur, inainte de a aparea o criza grava in Romania, poate fi rezultatul unei actiuni de discreditare a Romaniei. Intrebarea care trebuie sa ne-o punem cu totii este: ce interese au? Sa nu-mi spuneti ca o fac din generozitatea sufletului, sa ne ajute sa ne ferim de raul iinent care spun ei ca ne paste... Mai curand: Discreditarea Romaniei este sigur tinta lor principala... La urma urmei, UE nu ar avea decat de castigat din discreditarea tarii noastre, ca s-ar duce mai multi bani de investitii la ei... Pe BBC englezii se plang ca in Romania nu exista somaj asa cum e la ei... si fac si ei ce pot sa corecteze aceasta nedreptate...
 • 0 (0 voturi)    
  vvvvvvvedd (Vineri, 30 ianuarie 2009, 14:04)

  ccp [anonim]

  a venit criza. am murit? nu .a ajuns euro la 43000. am murit? nu .am fost condusi permanent de niste smecheri (ca sa nu la spun altcumva).am murit ? nu. asa ca cine dracu are nevoie de FMI acu?cica sa cistigam credibilitate .hhhaahhhaaahhhhaaaaaaah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!de la cine???????? de la cei care au provocat criza ! de la cei care au nivelu de credibilitate la nivelu de -200?dar am sa stau linistit ca astia de la FMI sint niste hoti care au vanit sa fure de la tata hotilor(statul roman) hi hi hi
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Vineri, 30 ianuarie 2009, 16:46)

  alex [anonim]

  bine face Base!!!!

  trebuie informata lumea despre adevarul de la FMI, ca de fapt e o institutie condusa de cooperative private si speculante din america.

  si FMI si Banca Mondiala au fost creata in scopul indatorarii statelor catre SUA, prin datorie evident controlezi o tara intreaga.

  Ar trebui ca toata lumea sa se uite la documentarul Zeitgeist Attendum !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by