OTP Bank a trimis primele hartii de preaviz unor Relationship Manageri pe IMM din sucursale. “La inceputul anului am primit mail de la Laslo Diosy ca nu vor fi restructurari. Ca sa ne trezim acum, pe cand ne pregateam sa plecam acasa (la ora 17:05), cu mailurile de preaviz!”, imi scrie unul dintre cei vizati.

Dupa cum ne amintim cu totii, OTP a preluat in 2005 RoBank care avea pe atunci 16 sucursale. Intre timp, numarul sucursalelor a crescut la circa 120, cele mai multe fiind deschise in 2008, scrie Dan Popa pe blogul sau.

“Pe hartie, multe sucursale au fost deschise in decembrie (2008 -n.m. DP), dar in realitate din cauza lipsei de personal si a procedurilor (nu aveau specimene de semnatura la BNR etc), numarul declarat este mai mic decat cel din acte”, spun surse din interiorul bancii.

Desigur, cu cat reteaua e mai intinsa, cu atat costurile cu mentinerea ei sunt mai ridicate.

De asemenea, potrivit altor angajati, noile targeturi de vanzari impuse de managementul OTP angajatilor sunt excesive, pentru ca banca sa isi poata finanta investitiile.

Unii dintre cei care au primit preavizul sunt de`a dreptul speriati pentru ca nici in alte banci situatia nu e roz deloc, angajarile de personal fiind aproape inghetate. Unele banci au redus valoarea contractelor (au legat salariile de indicatori de performanta care in aceasta perioada cu greu pot fi atinsi), altele nu mai fac angajari in aceasta perioada, asteptand sa vina vremuri mai bune, asa ca cei care sunt disponibilizati din sistemul bancar trebuie sa isi caute loc de munca in sectoare conexe.

Voi reveni asupra acestui subiect pentru ca am semnale din mai multe banci ca disponibilizarile vor continua.