Persoane necunoscute au aruncat sambata sticle incendiare si cocktailuri Molotov asupra unei agentii a Emporiki Bank din Atena, provocand importante pagube materiale, au declarat pentru AFP surse din cadrul politiei elene. Incidentul nu este la primul de acest gen, numarul actelor de violenta indreptate impotriva bancilor sau bancherilor fiind in crestere si nu numai la greci, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Acolo, majoritatea acestor incidente apartin reprezentantilor extremei stangi, in vreme ce in SUA si Marea Britanie autorii nu au nuante politice clar exprimate.

Una peste alta, bancile nu isi traiesc apogeul imaginii lor publice. Dupa ce ani de-a randul si-au tratat cu suficienta clientii, acum culeg roadele acestor politici la limita debilitatii. Nici nu e de mirare ca banci precum RBS si altele sunt date in judecata pentru faptul de a fi ascuns diverse expuneri riscante, ceea ce a condus la pierderi provocate clientilor care au investit cu buna credinta in actiunile lor.

A propos de RBS. Cat de sanatos la cap sa fi fost si seful respectivei banci in momentul in care a decis sa cumpere ABN, cand stia ca nu are cashflowul necesar pentru a sustine o operatiune de asemenea anvergura?

P.S. Alte doua banci americane au fost inchise, potrivit unui anunt al FDIC facut in noaptea de vineri/sambata. Dupa valoarea activelor, discutam despre al patrulea, respectiv al cincilea faliment ca marime din acest an.

Suburban Federal Savings Bank, care detinea depozite in valoare de 302 mil USD (si active de 360 mil. USD) a fost preluata de Bank of Essex.

A doua banca falita, Ocala National Bank (care controla 205,2 mil. USD in depozite si 223,5 mil. USD in active) a fost preluata doar partial de CenterState, activele ramase nepreluate revenind reglementatorului bancar, FDIC.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.