"In problema depasirii deficitului bugetar, ok, comisarul european Almunia ne-a avertizat, dar eu pun pariu ca n-o sa primim o amenda, si nu ca n-ar exista temei legal, ci pentru ca va fi mai flexibila Comisia", a declarat europarlamentarul Sebastian Bodu, in cadrul unui interviu acordat EurActiv.ro. Acesta a mai vorbit despre faptul ca "este o mare greseala sa reduci TVA-ul crezand ca vei stimula consumul" si despre cum a platit o taxa de 5 lei pentru pasaportul diplomatic.

Rep: Cum va fi respectat acest deficit bugetar de 2%, stabilit de Guvern?

S. Bodu: Cred ca ideea unui deficit bugetar redus are doua motivatii. Prima este aceea ca, fiind criza financiara, evident ca nu ne permitem sa cheltuim multi bani. Din contra, banii obtinuti trebuie dirijati catre investitii. Apoi, se vrea a se da un semnal catre investitori. Este dureros ca s-a ajuns aici, sa avem un deficit de 5,2% pe o crestere economica de 7,7%. Cred ca este caz unic in Uniunea Europeana, pe asa o crestere economica sa ai un asa deficit mare, este absolut original, ca sa folosesc un cuvant politicos.

Rep: Si in acest context, cat de realizabila este tinta pe 2009?

S.Bodu: Cum spuneam, dat fiind ca un motiv al acestei tinte este semnalul, e posibil ca pe viitor, pe parcursul executarii bugetului, sa apara diferente si, ma rog, poti veni cu rectificari; dar era important acest semnal, ca nu se vor mai arunca banii, ca se doreste sa se taie aceste cheltuieli aberante nelimitate, facute in scop electoral.

Rep: Si totusi, cat de realizabila este tinta?

S. Bodu: Important este sa incepi, sa doresti sa reduci cheltuielile. Pe hartie, iese 2%, sa vedem daca va exista vointa politica pentru a ne tine de acest deficit. Primele masuri anuntate de premier sunt in ton cu acest deficit redus.

Articol integral EurActiv.ro