Grupul bancar olandez ABN AMRO poarta discutii cu Royal Bank of Scotland in legatura cu rascumpararea unora dintre fostele sale filiale, a anuntat luni Ministerul de Finante din Olanda, potrivit Reuters. Surse din cadrul RBS Romania ne-au declarat ca printre filialele aflate in discutie s-ar afla si cea din Romania.

Informatia este intarita de faptul ca filiala din Romania a RBS este una dintre putinele cu rezultate bune, pe o piata in care achizitiile bancare sunt privite cu reticenta in conditiile crizei economice globale, a precizat sursa citata.

"Posibila rascumparare a unor active de la RBS este parte a unei noi strategii a ABN AMRO", a precizat o purtatoare de cuvant a Minsterului de Finante, confirmand declaratiile facute de Wouter Bos, ministrul olandez de finante, pentru Financial Times. Aceasta a refuzat insa sa precizeze daca bancile mai poarta discutii pentru incheierea acestei tranzactii.

Guvernul olandez a nationalizat grupul bancar ABN AMRO in luna octombrie a anului trecut, ca parte a planului de salvare a grupului belgiano-olandez Fortis care, impreuna cu RBS si Santander, au cumparat ABN in 2007 pentru aproximativ 70 miliarde de euro. Autoritatile olandeze detin cea mai mare parte a retelei de retail banking a ABN din Olanda, in vreme ce RBS controleaza operatiunile wholesale si divizia de investitii, operatiunile din Asia si unele activitati de corporate banking din Olanda.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland, afectat puternic de criza creditelor, se asteapta la pierderi de pana la 28 miliarde de lire sterline in 2008. Datorita acestor pierderi, grupul bancar isi reanalizeaza operatiunile si ar putea vinde unele active.