24 de asiguratori au anuntat, oficial, pana la sfarsitul lui ianuarie 2009, ca vor sa participe la formarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a declarat pentru NewsIn vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Tudor Balta. Arbitrul asigurarilor a asteptat, pana la sfarsitul lunii ianuarie, scrisorile de intentie ale companiilor care vor sa incheie asigurari obligatorii de locuinte, urmand ca CSA sa stabileasca daca toate aceste cereri vor fi admise.

"Ne vom intalni dupa 16 februarie cu reprezentantii societatilor care au raspuns afirmativ, pentru a stabili pasii urmatori cu privire la constituirea Pool-ului", a mentionat vicepresedintele CSA.

Acesta a adaugat ca, in perioada urmatoare, trebuie stabilita valoarea capitalului social al acestui Pool, precum si modul de participare la acest capital social (cu cat participa fiecare asigurator). Dupa clarificarea acestor aspecte, se va face un contract de asociere, dupa care societatea se va inregistra la Registrul Comertului.

Potrivit NewsIn, Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) se va constitui ca o societate comerciala de asigurare-reasigurare, iar in actionariat trebuie sa se asocieze cel putin sapte asiguratori. Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul actiunilor.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala in 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A, valoare pe care unii jucatori din piata o considera prea mica. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA intra la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA (40%), iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.