Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la finele lunii ianuarie la nivelul de 26 miliarde de euro, in scadere cu 211 milioane de euro fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut. Potrivit datelor BNR, scaderea s-a datorat unor intrari de 3,089 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 3,3 miliarde de euro.

Intrarile au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara. In acelasi timp, iesirile au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,37 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, au ajuns la sfarsitul lunii ianuarie la 28,38 miliarde de euro, comparativ cu 28,26 miliarde de euro la finele anului trecut.

Platile scadente in luna februarie in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 80 milioane de euro.