Erste Group estimeaza ca Romania va inregistra in acest an cel mai mare deficit bugetar din Europa Centrala si de Est, de aproape 5% din Produsul Intern Brut, deoarece costurile majoritatii legilor aprobate in anul electoral anterior se vor reflecta in 2009. Analistii grupului financiar austriac sunt de parere ca si absenta schimbarilor la nivel de politica fiscala influenteaza negativ bugetul.

"Chiar daca proiectul de buget al Romaniei pentru 2009 este foarte ambitios din punct de vedere al reducerii cheltuielilor publice, al amanarii unor cresteri salariale si al suspendarii primelor din sectorul public, prevedem un plafon al deficitului bugetar de aproximativ 5% (obiectivul guvernului fiind de 2%)", a declarat Lucian Anghel, economist sef la Banca Comerciala Romana.

Acesta a mai precizat ca deocamdata, guvernul Romaniei doar a anuntat un pachet de stimulente, ramanand de vazut daca acesta va fi inclus in bugetul final pentru 2009 dupa aprobarea in Parlament.

"Sprijinul acordat de banca centrala la finantarea deficitului de buget din 2009 este foarte important, in timp ce euro-obligatiunile trebuie vazute ca o optiune secundara, si numai pentru sume mici. In acelasi timp, asigurarea de fonduri suplimentare de la o institutie financiara internationala pentru finantarea deficitului bugetar ar putea avea efecte pozitive asupra cursului de schimb, precum si asupra credibilitatii, imbunatatind astfel sentimentul investitorilor fata de piata romaneasca”, a mai spus economistul BCR.

Reprezentantii guvernului au anuntat joi ca pentru acest an s-a stabilit ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB si o crestere economica de 2,5%. Comisia Europeana (CE) a estimat ca deficitul bugetar al Romaniei s-ar putea adanci la 7,5% din PIB in 2009, precizand insa ca in prognoza sa nu a luat in calcul masurile anuntate de noul Executiv, deoarece nu au fost inca adoptate.