Erste Bank: Romania va avea cel mai mare deficit bugetar din regiune

Erste Group estimeaza ca Romania va inregistra in acest an cel mai mare deficit bugetar din Europa Centrala si de Est, de aproape 5% din Produsul Intern Brut. Motivul? Costurile majoritatii legilor aprobate in anul electoral anterior se vor reflecta in 2009. Analistii grupului financiar austriac sunt de parere ca si absenta schimbarilor la nivel de politica fiscala influenteaza negativ bugetul.

Leul pierde teren in fata euro, rezervele BNR scad

Leul a pierdut luni 0,5 procente in fata euro, cursul de referinta publicat de BNR ajungind la 4,2987 lei pentru un euro. Deprecierea vine pe fondul anuntului ca rezervele valutare ale Bancii Nationale au scazut cu 211 milioane euro in ianuarie, ajungind la 26 miliarde euro. In acelasi timp, rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia este de 2,37 miliarde de euro.

Bursa de la Bucuresti a crescut usor

Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti a inchis sedinta de tranzactionare de luni in usoara crestere dupa sesiune marcata de o volatilitate ridicata. Bursele europene au inchis insa in scadere, pe fondul temerilor fata de rezultatele financiare tot mai slabe ale companiilor.

Raport Stratfor: SUA isi vor mentine dominatia mondiala

Statele Unite vor domina lumea si in urmatorii 100 de ani, sustine George Friedman, fondatorul prestigiosului grup de analiza Stratfor, intr-o carte aparuta recent pe piata americana. "America este cea mai puternica tara din lume din punct de vedere economic, militar si politic si nu exista niciun fel de concurenta reala la acest lucru", afirma Friedman. Influentul analist sustine ca islamismul radical este un impuls trecator, iar Orientul Mijlociu este afectat de neintelegeri interne care vor impiedica zona sa aiba vreodata o influenta majora in lume. In schimb, Friedman crede ca Turcia si Japonia sunt statele ce vor juca roluri importante pe scena mondiala.

Dacia isi extinde gama de motorizari

In ciuda crizei de pe piata auto, Automobile Dacia va introduce anul acesta in gama sa de modele motorizarea de 1,2 litri benzina, 75 CP, care e prezenta si la Renault Symbol, a anuntat grupul francez. Noul motor ar trebui sa fie disponibil in prima jumatate a anului. Anuntul grupului vine dupa repetate intreruperi ale productiei, cauzate de scaderea cererii de automobile atit pe piata interna, cit si la export.

Incasari-record din reclame la finala campionatului de fotbal american

Super Bowl - finala campionatului de fotbal american - a adus canalului NBC Sports o reteta-record, cu incasari de 206 milioane de dolari din reclamele difuzate in ziua celui mai asteptat meci al anului. Meciul este in fiecare an evenimentul de maxima importanta al industriei americane de publicitate, dar incasarile din 2009 au depasit toate asteptarile. Seful postului de televiziune NBC, Jeff Zucker, a declarat ca reteta financiara este semnificativa in conditiile unei scaderi accentuate a pietei de publicitate.

India promite laptop-ul de 20 de dolari

Guvernul indian s-a implicat in producerea celui mai ieftin laptop, anuntat la pretul de 20 de dolari. Ambitiosul proiect low-cost este dezvoltat de cateva institute de IT ale tarii, iar primele demonstratii cu un prototip se vor face saptamana aceasta. In ciuda scepticismului analistilor, promotorii ideii sustin ca in sase luni va incepe productia de serie. Laptop-ul "Sakshat" ar trebui sa ajute tinerii din 18.000 de licee si 400 de universitati sa aiba acces la internet intr-o tara unde 550 de milioane de locuitori au sub 25 de ani.

Zimbabwe: Banca centrala a taiat 12 zerouri din dolarul local

Banca Centrala din Zimbabwe a taiat 12 zerouri din moneda locala, in incercarea de a stopa hiperinflatia care s-a instalat in economia locala. Rata inflatiei din Zimbabwe este de un miliard la suta. Guvernul a prezentat in urma cu cateva zile bugetul pe 2009, acesta ridicandu-se la 1,5 miliarde euro. Rata somajului a urcat la 94%, peste 7 milioane de localnici fiind dependenti de ajutoarele alimentare venite din afara tarii.

Si, din agenda zilei:

Curtea Internationala de Justitie de la Haga se va pronunta in procesul dintre Ucraina si Romania referitor la delimitarea platoului continental al Marii Negre