Banca Centrala a Japoniei a anuntat, marti, ca va investi 11 miliarde de dolari pentru a cumpara actiuni ale bancilor comerciale japoneze, in incercarea de a diminua efectele crizei economice si a crizei creditelor. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a crescut dupa anuntarea deciziei Bancii Japoniei, in timp ce yenul s-a prabusit, in ciuda sperantelor date de anuntul Bancii Centrale, anunta Reuters.

Planul prevede cumpararea de actiuni ale bancilor comerciale pana in aprilie 2010. Banca va pastra titlurile cel putin pana in martie 2012.

Si Guvernul australian a anuntat un plan de stimulare in valoare de 26 de miliarde de dolari, pentru a proteja economia in fata crizei financiare mondiale, anunta BBC.

Ministrul australian al Finantelor, Wayne Swan, a declarat ca banii vor fi cheltuiti pentru infrastructura, scoli si locuinte, precum si pentru plati in numerar destinate celor cu venituri mici si medii.

Premierul Kevin Rudd a spus ca momentele fara precedent necesita masuri extraordinare. "Acesta este un plan cu un obiectiv fara precedent, din cauza ca provocarea cu care ne confruntam este realmente fara precedent", a spus premierul australian.

In decembrie, Australia a investit 6,5 miliarde de dolari in economie.