Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine rata dobanzii de politica monetara la 10,25% in sedinta Consiliului de Administratie al BNR ce va avea loc miercuri, potrivit estimarilor majoritatii membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). In acelasi timp, banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii la pasivele in lei.

Mentinerea la 10,25% a dobanzii de politica monetara a fost estimata de catre 57% dintre participantii la sondaj, diferenta de 43% estimand reducerea acesteia.

"In ceea ce priveste rata rezervei minime obligatorii la pasivele in lei, 93% dintre participantii la sondaj estimeaza scaderea acesteia, diferenta de 7% estimand mentinerea acesteia la 18%. De asemenea, 57% dintre participantii la sondaj estimeaza mentinerea ratei rezervei minime obligatorii la pasivele in valuta la 40%, diferenta de 43% estimand scaderea acesteia", se arata intr-un comunicat al AAFBR.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 40 de analisti si manageri ce activeaza in sectorul bancar, al fondurilor de pensii si al societatilor de administrare a investitiilor, precum si al societatilor de asigurari si piata de capital.